Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν οι συνήθειες μας στην κουζίνα μπορούν να γίνουν low waste; Μα πως δε μπορούν! Σε αυτό το άρθρο σου δείχνω πως το κάνω εγώ, αλλά και πώς να το κάνεις κι εσύ.
Από το χαρτί κουζίνας μέχρι τον εξοπλισμό καθαρισμού, η κουζίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές απορριμμάτων στα περισσότερα σπίτια. Αλλά ποιος είπε ότι αυτός πρέπει είναι ο κανόνας;
Επαναπροσδιορίζοντας τις συνήθειές μας, μπορούμε πολύ εύκολα να αντικαταστήσουμε τα συμβατικά προϊόντα ευκολίας με πιο βιώσιμες επιλογές. Η αντικατάσταση μπορεί να κοστίσει λίγο παραπάνω στην αρχή, αλλά η επαναλαμβανόμενη χρήση των βιώσιμων επιλογών θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα μακροπρόθεσμα. Δε με πιστεύεις; Ίσως αυτό το άρθρο σε πείσει!
Το μυστικό βρίσκεται στην οργάνωση
Κάθε άνθρωπος που υιοθετεί συνήθειες με σκοπό τη μείωση του οικολογικού του αποτυπώματος είναι ένας άνθρωπος οργανωμένος. Καμία από αυτές τις συνήθειες δεν είναι δύσκολη, αλλά σίγουρα χρειάζεται οργάνωση για να μπορέσει να είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου. Σε αυτό το άρθρο επικεντρώνομαι σε μερικά tips and tricks που θα σε βοηθήσουν να μετατρέψεις την κουζίνα σου σε ένα low waste παράδεισο.
Πρώτο βήμα για να οργανωθείς; Βγάλε το τεφτέρι σου και κράτα σημειώσεις! Τι εννοείς είμαστε στο 2023 και μπορείς απλώς να κάνεις screenshot;
Στην προσπάθεια μου για μια low waste κουζίνα αντικατέστησα…
Το σφουγγάρι για τα πιάτα με βούρτσα
Αυτό είναι ίσως από τις αγαπημένες μου αλλαγές στην κουζίνα. Οι ξύλινες βούρτσες για το πλύσιμο των πιάτων, όχι μόνο είναι μια φιλική προς το περιβάλλον λύση, αλλά σε βοηθάνε να κρατήσεις τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ του χεριού σου και της λίγδας των λερωμένων πιάτων από γουακαμόλε. Οι βούρτσες αυτές, έχουν μια ξύλινη λαβή που είναι πολύ βολική και κάνουν το πλύσιμο των πιάτων πολύ πιο εύκολη υπόθεση, τουλάχιστον εμένα με έχουν βολέψει πάρα πολύ.
Το ήξερες ότι τα συμβατικά σφουγγάρια είναι πλαστικά, και σε κάθε πλύσιμο απελευθερώνουν χιλιάδες μικροπλαστικά στο νερό που καταλήγει στη θάλασσα;
Οι ξύλινες βούρτσες είναι φτιαγμένες από φυσικά υλικά*, κρατάνε πολύ καιρό και μόλις χρειαστεί να τις πετάξουμε, μπορούμε να το κάνουμε “άφοβα” αφού τα υλικά είναι φυσικά βιοδιασπώμενα. Αυτές οι βούρτσες φτιάχνονται από ξύλο και φυσική τρίχα. Όσο για τη φυσική τρίχα, αν αναρωτιέσαι αν είναι vegan friendly όπως εγώ, μπορείς να διαλέγεις ένα καλό brand που να σε διαβεβαιώνει ότι το ζώο από το οποίο πήραν τις τρίχες δεν υπέφερε και μάλιστα αυτό έγινε με κούρεμα. Γιατί αν είναι για μία ξύλινη βούρτσα, να πέθανε ένα γουρουνάκι, τι να το κάνω;
Εγώ παίρνω τη δική μου ξύλινη βούρτσα από εδώ, αλλά πλέον υπάρχει σε πολλά καταστήματα.Υπάρχουν πολλά είδη ανάλογα με τη χρήση και το τι βολεύει τον καθένα, εγώ τα ‘χω βρει με αυτήν. Επίσης βολική για τα μπουκάλια/δοχεία με λεπτό στόμιο, είναι αυτή.
Το κανονικό χαρτί κουζίνας με ανακυκλωμένο χαρτί κουζίνας ή πανιά
Άλλο ένα σημείο που ίσως να μη φανταζόσουν ότι προκαλεί ρύπανση στον πλανήτη. Γενικά, αν μπεις στον υπέροχο κόσμο του zero waste, εντυπώνεται μια σημαντική αξία στο DNA σου : “Ό,τι είναι μιας χρήσης, δεν το θέλω.” Έτσι και με το χαρτί κουζίνας, που ουσιαστικά χρησιμοποιείται για λίγα δευτερόλεπτα και μετά πετιέται. Γιατί είναι κακό αυτό;
Γιατί τα κοινά χαρτιά κουζίνας του εμπορίου είναι συνθετικά, άρα περιέχουν μικροπλαστικά.
Γιατί η συσκευασία τους είναι πλαστική άρα κάθε φορά που αγοράζουμε ένα πακέτο, πετάμε και μια πλαστική σακούλα
Γιατί έχει σπαταληθεί ενέργεια κι έχουν κοπεί δέντρα για να κατασκευαστούν, και τελικά χρησιμοποιούνται για λίγα δευτερόλεπτα και μετά αχρηστεύονται.
Η καλύτερη λύση στα παραπάνω είναι να σταματήσουμε πλήρως τη χρήση του χαρτιού κουζίνας αντικαθιστώντας το με πανιά, πετσέτες κλπ. Ένα βαμβακερό ύφασμα, είναι εξίσου απορροφητικό και λόγω του ότι επαναχρησιμοποιείται, δεν επιβαρύνει στον ίδιο βαθμό το περιβάλλον. Έπεσε νερό στο πάτωμα; Το σκουπίζουμε με την πετσέτα κι ύστερα την πλένουμε. Reuse is my best friend. Αν είναι πολύ σημαντικό να έχουμε χαρτί κουζίνας, τότε μπορούμε να αγοράζουμε αυτό, που είναι από ανακυκλωμένο χαρτί κι έρχεται σε μια πιο eco-friendly συσκευασία. Παρόλο που το συγκεκριμένο χαρτί είναι ανακυκλωμένο, νομίζω πως στην επεξεργασία του έχει χρησιμοποιηθεί χλώριο. (Ναι, έχω τόσο ευαίσθητη μύτη που μπορώ να καταλάβω τέτοιες λεπτομέρειες.) Αυτό, με κάνει να σκέφτομαι ότι δεν είναι η ιδανική εναλλακτική.
Αν ψάξουμε λίγο παραπάνω, θα δούμε ότι υπάρχει κι αυτή η λύση. Πρόκειται για ένα “ρολό κουζίνας” με πλενόμενα και επαναχρησιμοποιούμενα φύλλα. Το έχω δοκιμάσει, βολεύει αλλά δεν είναι ό,τι καλύτερο.
Εμείς, έχουμε στο σπίτι το ανακυκλωμένο χαρτί κουζίνας για μια ώρα ανάγκης, αλλά πραγματικά δεν το χρησιμοποιούμε σχεδόν ποτέ. Λιγότερο από 1 φορά στις 15 ημέρες δηλαδή. Γιατί δε μας χρειάζεται.
Φυσικά, ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τις χαρτοπετσέτες. Δε χρησιμοποιούμε! Έχω φτιάξει όμορφα τετράγωνα καρό πανάκια και τα χρησιμοποιούμε όταν τρώμε κάτι που…λερώνει.
Το βετέξ με πλενόμενες επαναχρησιμοποιούμενες σπογγοπετσέτες
Φαντάζομαι ότι για τα πανάκια καθαρισμού (που όλοι τα γνωρίζουμε ως βετέξ) σας είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβετε ότι είναι 100% πλαστικά. Το χειρότερο με τα συγκεκριμένα πανιά καθαρισμού, είναι πως με κάθε χρήση και επαφή με το νερό, απελευθερώνουν μικροπλαστικά που ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Το ίδιο και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό ισχύει με τα πλέον πιο δημοφιλή πανάκια με μικροΐνες. Αυτά τα πανιά, ναι μεν καθαρίζουν πολύ καλά, όμως είναι πολύ επιβαρυντικά για το περιβάλλον.
Εκτός του ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι από μόνα τους βλαβερά για το περιβάλλον, είναι χρήσιμο να σκεφτούμε και το περιτύλιγμά τους που είναι πλαστικά σακουλάκια.
Ευτυχώς, υπάρχει λύση και σε αυτό το μικρό αλλά σημαντικό πρόβλημα. Εγώ χρησιμοποιώ πλενόμενες, επαναχρησιμοποιούμενες και κομποστοποιήσιμες σπογγοπετσέτες όπως αυτές. Οι συγκεκριμένες αντέχουν για 3-4 πλυσίματα. Μετά, βρωμίζουν πολύ και δεν είναι τόσο απορροφητικές. Μια άλλη καλή λύση είναι αυτό το πλενόμενο και επαναχρησιμοποιούμενο πανί καθαρισμού.
Τις πλαστικές σακούλες σκουπιδιών με βιοδιασπώμενες
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα από μόνο του, που καλό είναι να αναλύσω σε ξεχωριστό άρθρο στο μέλλον. Ωστόσο, επειδή το πώς πετάμε τα οργανικά απορρίμματα είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο,είμαι εδώ σήμερα για να μοιραστώ μαζί σας το μεγαλύτερο κόλπο :
Τις βιοδιασπώμενες/κομποστοποιήσιμες σακούλες σκουπιδιών από άμυλο, που προμηθεύομαι από το sapontina. Και για να προλάβω τις ερωτήσεις σας :
Στον κάδο της κουζίνας και στον κάδο του μπάνιου, έχουμε αυτές τις σακούλες.
Η αλήθεια να λέγεται : Όπως καταλαβαίνετε, επειδή αυτές οι σακούλες είναι φτιαγμένες από φυσικά/φυτικά υλικά, είναι πιο ευαίσθητες. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι καλό να τις παραγεμίζουμε, γιατί είναι πολύ πιθανό να σκιστούν. Εμάς, μας συμβαίνει αρκετά συχνά αυτό, αλλά πλέον έχουμε πάρει το μάθημά μας. Αυτές οι σακούλες πρέπει να γεμίζουν τόσο ώστε να μη σκίζονται. Προσοχή! Δεν εννοώ να τις πετάμε ενώ έχουν ελάχιστα σκουπίδια, γιατί έτσι πάμε κόντρα στο low waste. Πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα, κάνουμε τις δοκιμές μας.
Ταυτόχρονα, στην κουζίνα μας έχουμε έναν οικιακό κάδο κομποστοποίησης, αλλά γι’αυτό θα μιλήσουμε σε ξεχωριστό άρθρο.
Το ρεζουμέ :
Αυτές οι βιοδιασπώμενες και κομποστοποιήσιμες σακούλες για τα σκουπίδια, είναι πολύ χρήσιμες. Χάρη στην ύπαρξή τους, νιώθω πιο ήσυχη όταν πετάω τα σκουπίδια. Αφού είναι φτιαγμένες από φυτικά υλικά, όταν πετάξουμε τα σκουπίδια, η συγκεκριμένη σακούλα θα βιοδιασπαστεί με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ό,τι οι κοινές πλαστικές σακούλες που παραμένουν στη Γη για εκατοντάδες χρόνια.
Bonus : Το ακόμα καλύτερο με αυτές τις σακούλες είναι πως μπορούν να πεταχτούν σε κάδους κομπόστ. Αν στη γειτονιά μας έχουμε καφέ κάδους για οργανικά απορρίμματα, μπορούμε να πετάμε αυτές τις σακούλες στον κάδο. #zerowaste Ναι, οι σακούλες θα κομποστοποιηθούν μαζί με το περιεχόμενό τους, και θα μετατραπούν σε λίπασμα. Προσοχή! Σημαντική προϋπόθεση για να πετάξουμε το οτιδήποτε στους καφέ κάδους, είναι να είναι οργανικό. Προφανές, αλλά όχι αυτονόητο, δυστυχώς.
Με το σαπούνι για τα πιάτα τι γίνεται;
Και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ερευνήσουμε, να δοκιμάσουμε και να καταλήξουμε σε ένα συμφέρον συμπέρασμα. Συμφέρον και για εμάς αλλά και για το περιβάλλον.
Εμείς χρησιμοποιούμε αυτό το σαπούνι για τα πιάτα, που είναι πολύ αποτελεσματικό. Η συσκευασία του είναι ανακυκλώσιμη και από ανακυκλωμένο πλαστικό που έχει βρεθεί στη θάλασσα. Όχι μόνο επιλέγουμε αυτό το σαπούνι πιάτων, αλλά επιλέγουμε και τη μεγάλη συσκευασία.
Επαναληπτικό μάθημα : Όσο μεγαλύτερη είναι η συσκευασία, τόσο λιγότερο πλαστικό σπαταλάμε. Καλύτερα 1 μεγάλο πλαστικό μπουκάλι νερού, παρά 2 μικρά.
Για το πλυντήριο πιάτων, χρηιμοποιούμε πάλι της ίδιας εταιρίας κι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι.
Εξοικονόμηση νερού στην κουζίνα
Μια εξίσου σημαντική λεπτομέρεια στο κεφάλαιο Low waste κουζίνα, είναι η εξοικονόμηση του νερού που μπορούμε να πετύχουμε με πολλούς τρόπους. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι :
Κάθε Σάββατο που ψωνίζουμε τα λαχανικά μας από τη λαϊκή, πλένουμε τις πρασινάδες στο νεροχύτη, γεμίζοντάς τον με νερό. Μετά από 30 λεπτά, βγάζουμε τις πρασινάδες και τις στραγγίζουμε. Με όλο το νερό που έχει μείνει στο νεροχύτη, ποτίζουμε κάποια από τα φυτά μας. Έχω υπολογίσει ότι είναι συνολικά 10 λίτρα! Μα δε θα ήταν κρίμα να σπαταλούσαμε 10 λίτρα νερού για ένα ξέβγαλμα;
Χρησιμοποιούμε πλυντήριο πιάτων το οποίο είναι γνωστό πως βοηθάει στην εξοικονόμηση νερού.
Δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει όσο σαπουνίζουμε τα πιάτα.
Γενικά, σκέφτομαι τι σημαίνουν όλες οι κινήσεις μου στην κουζίνα κι όπου μπορώ, φροντίζω να ανακυκλώνω το νερό και να μειώνω τη χρήση του.
Κάνω και κάτι κουλό, με…
Το ψυγείο
Αυτό ίσως να σας ακουστεί υπερβολικό, αλλά είναι κάτι που προέκυψε από μια λογική σχέση, και πλέον κάνω ασυναίσθητα και χωρίς καμία δυσκολία. Ίσως να ξέρετε ήδη πως δεν κάνει να αφήνουμε το ψυγείο ανοιχτό για πολλή ώρα ή ότι δεν κάνει να το ανοιγοκλείνουμε γιατί έτσι σπαταλάμε πολλή ενέργεια. Αυτό συμβαίνει γιατί ανοίγοντας την πόρτα του ψυγείου, αυξάνεται η θερμοκρασία του κι έτσι μετά κάνει έξτρα προσπάθεια να παραμείνει κρύο. Βγάζει νόημα; Ωραία. Τι κάνω;
Ελαχιστοποιώ τα “άνοιξε-κλείσε” με τον εξής τρόπο.
Ας πούμε πως θέλω να φτιάξω pancakes καρότου. Πριν ανοίξω το ψυγείο, σκέφτομαι τι υλικά θα χρησιμοποιήσω και τα βγάζω στον πάγκο εργασίας. Παλαιότερα, κάθε φορά που χρησιμοποιούσα ένα υλικό, το έβαζα πίσω στο ψυγείο. Πλέον, τα αφήνω όλα στο τραπέζι κι ανοίγω μία φορά το ψυγείο για να τα βάλω όλα πίσω. Δηλαδή, το κόλπο είναι να σκεφτόμαστε καλά τι πρέπει να βγει έξω και τι πρέπει να μπει μέσα μετά, κι έτσι να ανοίγουμε μία φορά το ψυγείο για να βγάλουμε τα υλικά και μία για να τα βάλουμε πίσω.
Αρκετά απλό, έτσι δεν είναι;
Εσείς έχετε δοκιμάσει κάτι που βοηθάει στο να είμαστε low waste cool τύποι και στην κουζίνα;
Θα χαρώ πολύ να διαβάσω στα σχόλια τα δικά σου tips and tricks για μια low waste κουζίνα!
Τα λέμε σύντομα,
keep shining bright!
Comments