Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο κοστίζει να σώσουμε τον πλανήτη;
Σε αυτό το άρθρο, βάζω κάτω τους αριθμούς και τη λογική για να σου αποδείξω ότι η low waste ζωή κι η έμπρακτη αγάπη για τον πλανήτη, δεν είναι ακριβή υπόθεση.
Σημείωση : Κανένα προϊόν που αναφέρω στο άρθρο δεν είναι τοποθέτηση προϊόντος ή διαφήμιση, είναι οι προτιμήσεις μου μετά από πολλές δοκιμές κι εμπειρία.
Η ιστορία :
Πριν από λίγο καιρό, μου είχε στείλει μία κοπέλα ένα μήνυμα, εκφράζοντάς μου τον προβληματισμό της σχετικά με το οικονομικό κόστος που μπορεί να έχει το low waste lifestyle. Φυσικά, αυτή είναι μία σκέψη που ακούω πολύ συχνά, από ανθρώπους που θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στο περιβάλλον, αλλά διστάζουν λόγω της πεποίθησης ότι κάτι τέτοιο στοιχίζει ακριβά.
“Είναι πολύ ακριβό αυτό το παγούρι!”
“Ναι, αλλά είναι ακριβό σπορ η χορτοφαγία, ε;”
“Πήρα 5 μπλουζάκια με 2,90 από το Str*******us κι ένα τέλειο παντελόνι με 9,90 από το Z**a!”
Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες αυτές τις σκέψεις και τους δισταγμούς. Όμως σε αυτό το άρθρο, θα ασχοληθώ μονάχα με την αποφυγή σκουπιδιών και την περιποίηση του σώματος. Ενώ σε ξεχωριστά άρθρα θα αναλύσω το θέμα της χορτοφαγίας και της ηθικής μόδας.
Ας παραδεχτούμε κάποια πράγματα…
Κακή συνήθεια Νο1 : Δεν σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα
Προτιμάμε να δίνουμε λίγα-λίγα χρήματα πίτσι-πίτσι για όλη μας τη ζωή, παρά να επενδύσουμε σε κάτι ποιοτικό που θα το έχουμε για πάντα.
Κακή συνήθεια Νο2 : Επιλεκτική τσιγκουνιά
Διστάζουμε να επενδύσουμε 200 ευρώ σε αντικείμενα που θα μας βοηθήσουν να μην κάνουμε σκουπίδια, όπως ένα παγούρι ή μεταλλικά καλαμάκια, αλλά κρατάμε στα χέρια μας κινητό των 900 ευρώ. Όχι πάντα, όχι όλοι.
Κακή συνήθεια Νο3 : Νομίζουμε ότι δε μας αφορά
Είναι κάπως αυταπόδεικτο ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος από υπερβολικά σκουπίδια μας επηρεάζει άμεσα. Θα αναφέρω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Ένα πλαστικό καλαμάκι δεν ανακυκλώνεται και πετιέται στα σκουπίδια ή ακόμα χειρότερα, στο δρόμο ή σε ένα κρυφό μέρος μιας παραλίας (εφιάλτης). Αργά ή γρήγορα, καταλήγει στη θάλασσα. Όσο περνάνε τα χρόνια, το καλαμάκι διασπάται σε μικρά κομμάτια πλαστικού. Ένα ψάρι που κολυμπάει ανέμελα στη θάλασσα, βλέπει ένα κομματάκι πλαστικού και το περνάει για τροφή. Το τρώει. Κι εκεί που χωνεύει το μικροπλαστικό που μόλις έφαγε, τσουπ, το ψαρεύει ένας ψαράς. Ο ευγενικός σερβιτόρος της ταβέρνας, στο σερβίρει όλο χαρά κι εσύ το τρως. Και μαζί με αυτό, τρως και τα μικροπλαστικά που υπάρχουν πλέον στο σώμα του.
Συνεπώς, αν το να φροντίσουμε το περιβάλλον μας ακούγεται δευτερεύουσα ανάγκη, τότε ας σκεφτούμε να φροντίσουμε την υγεία μας.
Δείχνοντας αγάπη στο περιβάλλον, δείχνουμε αγάπη στον εαυτό μας.
“Ναι, αλλά δεν έχω τόσα χρήματα! Η οικολογία μου φαίνεται πολυτέλεια!”
Πλάνο Δράσης | Βήμα 1 : Επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων
Είμαι σίγουρη ότι σε ενδιαφέρει το περιβάλλον και θέλεις να ζεις πιο οικολογικά, αλλιώς δε θα διάβαζες αυτό το άρθρο. Αν αγαπάς τη φύση αλλά ακόμα δεν έχεις βρει τον τρόπο να της το δείξεις αλλάζοντας κάποιες συνήθειες της καθημερινότητάς σου, τότε χρειάζεται να ξανασκεφτείς κάποια πράγματα. Ο κάθε ένας κι η κάθε μία από εμάς, προσπαθεί να οργανώσει με ισορροπία τη ζωή του/της, μένοντας πιστός/η στις αξίες του/της. Αν λοιπόν λέμε ότι αγαπάμε τη φύση, τότε η ζωή μας πρέπει να εκφράζει ακριβώς αυτό. Και στο σημείο που βλέπουμε ότι οι σκέψεις δε συμβαδίζουν με τις πράξεις μας, είναι που πρέπει να κάνουμε ένα restart, αναδιοργανώνοντας τις προτεραιότητές μας.
Έτσι, θα βρούμε σίγουρα ένα μικρό παραθυράκι στα χρήματα που διαθέτουμε, για να μπορέσουμε να επενδύσουμε σε αυτόν τον τρόπο ζωής.
Φυσικά, αυτό ισχύει για πολλά άλλα πράγματα όπως το να ντυνόμαστε sustainable, ή το να ταξιδεύουμε. Είναι όλα θέμα προτεραιοτήτων και…διαχείρισης!
Πλάνο Δράσης | Βήμα 2 : Αποταμίευση κι οργάνωση χρημάτων
Ένα καλό παγούρι νερού, κοστίζει γύρω στα 30 ευρώ. Αλλά σου φαίνεται πολύ ακριβό. Τι θα έλεγες να δοκιμάσεις να αποφύγεις να αγοράσεις πλαστικό μπουκαλάκι νερού για περίπου 3 μήνες; Έτσι, θα αποταμιεύσεις ακριβώς το ποσό που σου χρειάζεται για να αγοράσεις ένα παγούρι στο αγαπημένο σου χρώμα!
Ιδέα :
Για 2 μήνες, προσπάθησε να αποταμιεύσεις χρήματα αποφεύγοντας τις άχρηστες αγορές και τα περιττά έξοδα. Βρες έναν κουμπαρά και γράψε απ’έξω : “Για να σώσω τον πλανήτη”. Μόλις γεμίσει, μπορείς να επενδύσεις αυτά τα χρήματα σε gadgets κι αντικείμενα που θα σε βοηθήσουν να κάνεις λιγότερα σκουπίδια αλλά και να προσέχεις την υγεία σου, όπως ένα σετ με υφασμάτινες σερβιέτες.
Ώρα για μαθηματικά :
Πάμε να κάνουμε λίγο τις πράξεις, για να σου αποδείξω ότι σε κάποιες περιπτώσεις, το low waste είναι πολύ πιο συμφέρον. Το κυριότερο με τα περισσότερα αντικείμενα πολλαπλών χρήσεων, είναι ότι είναι πολλαπλών χρήσεων(!) κι αυτό σημαίνει ότι τα αγοράζουμε μία φορά και τα κρατάμε ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Δεν είναι αναλώσιμα, δεν τα αγοράζουμε ξανά και ξανά, δε χαλάνε.
Το εμφιαλωμένο νερό :
Ένας μέσος άνθρωπος στην Ελλάδα, θα τον πούμε Α, υποθέτουμε πως αγοράζει περίπου 200 μπουκαλάκια νερού το χρόνο. Άρα 50 λεπτά επί 200 μας κάνει 100 ευρώ το χρόνο, κάθε χρόνο.
Ένα καλό παγούρι νερού στοιχίζει 30 ευρώ και θα το αγοράσει μία φορά, once and for all, ο Β.
Σε βάθος χρόνου, ας πούμε σε 5 χρόνια, ο Α θα έχει δώσει 500 ευρώ ενώ ο Β θα έχει δώσει 30 ευρώ. I rest my case.
* Αν δε σου αρέσει το νερό της βρύσης, μπορείς να χρησιμοποιείς φίλτρο ενεργού άνθρακα.
< Τα παγούρια που προτιμώ : 1, 2, 3 >
< Φίλτρο άνθρακα >
Οι σερβιέτες :
Η δεσποινίς Α, αγοράζει 2 πακέτα συμβατικές σερβιέτες κάθε μήνα. Αυτό της στοιχίζει 3 ευρώ το μήνα άρα 36 ευρώ το χρόνο.
Η δεσποινίς Β χρησιμοποιεί κύπελλο περιόδου, το αγόρασε μία φορά και της στοίχισε 29 ευρώ. Το φοράει κάθε μήνα, και το πλένει καλά με ένα ειδικό σαπούνι που κοστίζει 9,90 και της κρατάει 1,5 χρόνο.
Τη δεσποινίς Γ, δεν τη βολεύει καθόλου το κύπελλο περιόδου και χρησιμοποιεί υφασμάτινες σερβιέτες. Αγόρασε 10 για να έχει να αλλάζει κι αυτό της στοίχισε 79 ευρώ. Τις πλένει στο χέρι ή στο πλυντήριο με πράσινο σαπούνι.
Τη δεσποινίς Δ, δεν τη βολεύει καμία sustainable εναλλακτική αλλά θέλει να κάνει το καλύτερο δυνατό για το περιβάλλον, γι’αυτό χρησιμοποιεί αυτές τις σερβιέτες που της στοιχίζουν 72 ευρώ το χρόνο.
Σε 5 χρόνια, η δεσποινίς Α έχει δώσει 180 ευρώ, η δεσποινίς Δ έχει δώσει 360 ευρώ, η δεσποινίς Β έχει δώσει 62 ευρώ ενώ η δεσποινίς Γ έχει δώσει 79 ευρώ. Ποιες κερδίζουν;
< Οι υφασμάτινες σερβιέτες που προτιμώ : 1, 2, 3 >
Τι κάνω εγώ;
Κάνω μία συνδυαστική χρήση των υφασμάτινων σερβιετών και εκείνων της περίπτωσης Δ.
Πλαστικές σακούλες :
Ο Α πάει για ψώνια στο σούπερ μάρκετ και ψωνίζει για την εβδομάδα, παίρνει 5 πλαστικές σακούλες για να βάλει τα πράγματα και χρεώνεται 0,09 λεπτά τη μία. Σε 1 μήνα έχει δώσει περίπου 1,80 ευρώ για τις σακούλες και σε 1 χρόνο έχει δώσει 21,60.
Ο Β έχει αγοράσει 10 πάνινες τσάντες κι έχει φτιάξει κι άλλες 3 με παλιές μαξιλαροθήκες. Οι τσάντες που αγόρασε του στοίχισαν περίπου 10 ευρώ.
Σε 5 χρόνια, ο Α δίνει περίπου 108 ευρώ έχοντας γίνει αιτία να σκοτωθούν μερικά πουλιά και ψάρια ενώ ο Β δίνει 10 ευρώ και κοιμάται ήσυχος. Ποιος κερδίζει, εκτός από τη φύση;
Δες εδώ πώς να διακοσμήσεις μία πάνινη τσάντα με οικολογικά χρώματα κι εδώ πώς να βάψεις ένα 70s διχτάκι με οικολογικά χρώματα.
Σακούλες για τα σκουπίδια :
Ο Α που ψώνισε στην προηγούμενη ιστορία, κράτησε τις σακούλες για να πετάει τα σκουπίδια του και να μαζεύει τις ακαθαρσίες του σκύλου του. Άρα, κρατάει το οικονομικό κόστος των 21,60 ευρώ περίπου το χρόνο.
Ο Β προμηθεύεται βιοδιασπώμενες σακούλες από άμυλο για να πετάει τα σκουπίδια του, για τα χαρτιά της τουαλέτας αλλά και για τις ακαθαρσίες του σκύλου του. Παίρνει 1 κιλό σακούλες κάθε 6 μήνες που του στοιχίζει 10,80 ευρώ.
Σε 1 χρόνο, ο Α δίνει εκείνα τα 21,60 ευρώ που δίνει και για τα ψώνια του ενώ ο Β δίνει επιπλέον 21,60 για να αγοράσει τις βιοδιασπώμενες σακούλες σκουπιδιών.
Άρα, στο θέμα με τις σακούλες και τη χρησιμότητά τους στην καθημερινότητα, ο Α ξοδεύει 108 ευρώ ενώ ο Β ξοδεύει 118 ευρώ. Είναι πολύ μικρή η διαφορά των 10 ευρώ, για να πούμε ότι δεν αξίζει να θυσιάσουμε αυτό το ποσό για τη φύση, σωστά;
< Οι βιοδιασπώμενες σακούλες που χρησιμοποιώ. >
Πλαστικά καλαμάκια :
Σε αυτήν την κατηγορία, η οικονομική σύγκριση δεν έχει πολύ νόημα, αφού τα πλαστικά καλαμάκια διατίθενται δωρεάν στα καφέ, το takeaway και το delivery.
Ωστόσο, το να έχουμε το δικό μας μεταλλικό καλαμάκι στοιχίζει μόνο 3 ευρώ και θεωρώ ότι αυτό το ποσό είναι αρκετά διαχειρίσιμο από τους περισσότερους ανθρώπους.
Αυτό που θα πρότεινα, είναι να βρεις αυτό που σε βολεύει για τα ροφήματα που πίνεις συχνά και να πορευθείς με αυτό. Είναι σημαντικό, να επιλέξεις ένα καλαμάκι καλής ποιότητας, για να μη χρειαστεί να ξανα-αγοράσεις πολύ σύντομα.
< Τα καλαμάκια που προτιμώ εγώ : 1, 2 >
Instagram Qs :
Και τώρα, περνάω σε κάποια σημεία που μου στείλατε στο Instagram ότι σας προβληματίζουν! Υπενθυμίζω ότι τα θέματα της ένδυσης και της διατροφής θα τα δούμε σε άλλο άρθρο.
Χαρτομάντηλα / χαρτοπετσέτες :
Ο Α χρησιμοποιεί κλασικά χαρτομάντηλα που κοστίζουν 0,20 λεπτά το πακέτο και καταναλώνει περίπου 45 πακέτα το χρόνο και χρεώνεται 9 ευρώ.
Ο Β βρήκε μία παλιά μαξιλαροθήκη, την έκοψε σε τετράγωνα 15*15 εκατοστά, και χρησιμοποιεί αυτά στο φαγητό του, αλλά κι αν είναι στο δρόμο και θέλει να σκουπιστεί ή ακόμα και να φυσήξει τη μύτη του. Ύστερα, τα πλένει στο πλυντήριο μαζί με τα ρούχα του, φυσικά με πράσινο σαπούνι!
Σε 5 χρόνια, ο Α ξοδεύει περίπου 45 ευρώ, ενώ ο Β δεν ξοδεύει τίποτα.
Στοματική υγιεινή :
Ο κύριος Α πλένει τα δόντια του με μία τυπική οδοντόβουρτσα των 2 ευρώ και την αλλάζει κάθε 3 μήνες, άρα ξοδεύει 8 ευρώ σε 1 χρόνο.
Ο κύριος Β πλένει τα δόντια του με μία οδοντόβουρτσα από bamboo που κοστίζει γύρω στα 3 ευρώ και την αντικαθιστά κάθε 3 μήνες άρα ξοδεύει 12 ευρώ σε ένα χρόνο.
Ο κύριος Γ πλένει τα δόντια του με μια οδοντόβουρτσα φτιαγμένη από βιοπλαστικό που κοστίζει 5,90 ευρώ. Κάθε 6 μήνες, αλλάζει τις κεφαλές της οδοντόβουρτσας κι αυτό του στοιχίζει 4,50 ευρώ. Σε 1 χρόνο, ξοδεύει 10,35 ευρώ ενώ στη συνέχεια θα δίνει τα 4,45 ευρώ για το ανταλλακτικό.
Σε 5 χρόνια, ο κύριος Β ξοδεύει 60 ευρώ, ο κύριος Γ ξοδεύει 45,95 κι ο κύριος Α ξοδεύει 40 ευρώ. Ο κύριος Α κερδίζει στα χρήματα για μόλις 6 ευρώ, αλλά έχει συμβάλει στη μόλυνση του πλανήτη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αξίζει;
Σε αυτήν την κατηγορία, της προσωπικής περιποίησης σώματος, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές που μπορούμε να κάνουμε σχετικά με το πλύσιμο του σώματός μας, την ενυδάτωση κι άλλα όπως ακόμα και το χαρτί τουαλέτας ή τη στοματική υγιεινή που ανέφερα προηγουμένως. Φυσικά, σε κάποιες περιπτώσεις η οικολογική εναλλακτική κοστίζει περισσότερα χρήματα από τα συμβατικά προϊόντα που κυκλοφορούν. Για παράδειγμα το αποσμητικό που χρησιμοποιώ έχει 8,50 ευρώ σε αντίθεση με ένα φθηνό αποσμητικό που έχει 2,50 ευρώ. Όμως πρόκειται για το σώμα μου, το οποίο θέλω να φροντίζω και να μην επιβαρύνω με βλαβερά τοξικά στοιχεία.
Το ήξερες ότι τα συμβατικά αποσμητικά περιέχουν βαρέα μέταλλα που απορροφώνται από τον οργανισμό μια για πάντα;
Σε αυτό το άρθρο μπορείς να διαβάσεις τη δική μου non-toxic περιποίηση σώματος.
Επίλογος :
Το άρθρο αυτό έχει ήδη φτάσει στις 1748 λέξεις και νιώθω ότι πρέπει να κάνω έναν επίλογο. Προσπάθησα να αναφερθώ στα κυριότερα σημεία της low waste ζωής, στα SOS που είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε όλοι μας.
Το νερό, οι σακούλες, τα καλαμάκια κι όλα αυτά τα αναλώσιμα της καθημερινότητας, μολύνουν τον πλανήτη ανεπανόρθωτα. Όπως ίσως να έχεις διαβάσει σε άλλα άρθρα μου όπως αυτό, τα 3 πιο βασικά στοιχεία που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να αποβάλουμε από την καθημερινότητά μας είναι
- το εμφιαλωμένο νερό,
- οι πλαστικές σακούλες και
- τα καλαμάκια.
Αποφεύγοντας τη χρήση αυτών των τριών στοιχείων κι αντικαθιστώντας τα με βιώσιμες εναλλακτικές, όχι μόνο ζούμε πιο οικολογικά, αλλά κάνουμε κι οικονομία! Να, πάρε παράδειγμα τον κύριο Α και τον κύριο Β, συνολικά.
Ο κύριος Α, που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τη δική του προσπάθεια για μια πιο οικολογική ζωή, σπατάλησε 608 ευρώ σε 5 χρόνια ενώ ο κύριος Β που γεμίζει το παγούρι του, χρησιμοποιεί πάνινες τσάντες και μεταλλικό καλαμάκι κι αγοράζει βιοδιασπώμενες σακούλες, ξόδεψε 151 ευρώ σε 5 χρόνια.
Αν λοιπόν θέλεις να βάλεις στην άκρη 457 ευρώ, ακολούθησε τις συμβουλές μου! χαχα!
Τα λέμε σύντομα,