Ashinyday.com-γάλα-βρώμης
ΣΥΝΤΑΓΕΣ, ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Γάλα βρώμης στο σπίτι!

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις, ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος : πώς μπορείς να φτιάξεις το δικό σου γάλα βρώμης στο σπίτι. Τέλος τα συντηρητικά και οι γλυκαντικές ουσίες, τέλος οι συσκευασίες Tetra Pak!

Με αυτή την εύκολη κι οικονομική συνταγή που θα συνοδεύσει τον καφέ σου το πρωί, ή το porridge σου το μεσημέρι, θα έχεις έλεγχο πάνω στο τι συστατικά καταναλώνεις και θα εξοικονομήσεις και χρήματα! Επιπλέον, δε θα κάνεις ούτε ένα μικρό σκουπιδάκι. Φοβερό; Με ένα σμπάρο…τρία τριγώνια που λένε.

Ashinyday.com-γάλα-βρώμης-1

Η ιστορία :

Ξεκίνησα να φτιάχνω το δικό μου γάλα βρώμης στο σπίτι γιατί συνειδητοποίησα ότι με συμφέρει από όλες τις απόψεις. Αρχικά, η βρώμη είναι πολύ φθηνή (μισό κιλό βιολογικής βρώμης κοστίζει λίγο παραπάνω από 1 ευρώ) και με μικρή ποσότητα μπορώ να φτιάξω ΠΟΛΥ γάλα. Σαν να μην έφτανε αυτό, με το να παρασκευάζω το δικό μου γάλα, κάνω κι ένα δώρο στον οργανισμό μου αποφεύγοντας τα συντηρητικά και τις γλυκαντικές ουσίες που δεν είναι καθόλου απίθανο να βρεις σε φυτικά γάλατα του εμπορίου. Επίσης, όσο το φτιάχνω, ρίχνω κι ένα χορό, έτσι για το κέφι!

Αν είσαι φιλαράκι του A Shiny Day εδώ και καιρό είμαι σίγουρη ότι ήδη γνωρίζεις ότι, ένα από τα αντανακλαστικά που έχω αποκτήσει από τότε που ξεκίνησα να ζω μια zero waste ζωή : να αποφεύγω, όπως ο διάολος το λιβάνι, οτιδήποτε μιας χρήσης που έχω τη δυνατότητα να αποφύγω.

Σχετικά με τις συσκευασίες Tetra Pak : 

Στην περίπτωση μας ο “εχθρός” έχει μορφή κι όνομα και είναι οι συσκευασίες Tetra Pak στις οποίες πωλούνται και τα φυτικά γάλατα του εμπορίου. Πρόσφατα έμαθα πως στην Ελλάδα οι συσκευασίες Tetra Pak δε μπορούν ν’ανακυκλωθούν. Οι συσκευασίες Tetra Pak είναι φτιαγμένες από πλαστικό, μέταλλο και χαρτί, κολλημένα μαζί. Τόσο μαζί (!) που στην Ελλάδα δεν υπάρχει η τεχνογνωσία διαχωρισμού τους στα κέντρα ανακύκλωσης, κι έτσι απλώς…δεν ανακυκλώνονται. Με το που το έμαθα αυτό, πήρα αμέσως την απόφαση κι είπα στον εαυτό μου “Αφού είναι τόσο εύκολο και τόσο οικολογικό να κάνω μόνη μου τα γάλατα, γιατί δεν το κάνω;”. Κι έτσι έγινε. 

Η ρουτίνα της παρασκευής φυτικού γάλακτος : 

Κάθε εβδομάδα, συνήθως το Σαββατοκύριακο, φτιάχνουμε τα γάλατα της εβδομάδας. Αυτόν τον καιρό, φτιάχνουμε γάλα αμυγδάλου και γάλα βρώμης. Τα βάζουμε σε γυάλινα μπουκάλια και τα κρατάμε στο ψυγείο. Τα χρησιμοποιούμε σε πάρα πολλές συνταγές μας και παρακάτω θα μοιραστώ μαζί σου κάποιες από αυτές. 

Zero waste γάλα βρώμης : 

Πραγματικά, για να φτιάξεις μόν@ σου γάλα βρώμης, δε χρειάζεται να κάνεις ούτε ένα μικρό σκουπιδάκι. Να, επίτρεψέ μου να σου πω ακριβώς τι κάνω εγώ :

  1. Πάω με το υφασμάτινο πουγκί μου σε ένα συνοικιακό μαγαζί και παίρνω ελληνική βιολογική βρώμη, χύμα!
  2. Γυρνάω στο σπίτι και μεταφέρω τη βρώμη σε γυάλινο βάζο
  3. Φτιάχνω το γάλα
  4. Το βάζω σε γυάλινα μπουκάλια
  5. Το χρησιμοποιώ στις συνταγές μου

Σκουπίδια = zero, thank you very much. 

Φτιάχνουμε το δικό μας γάλα βρώμης, στο σπίτι : 

Υλικά :

  • Νιφάδες ελληνικής βιολογικής βρώμης : 7 κουταλιές της σούπας
  • Νερό : 1 λίτρο
  • Ένα γυάλινο μπουκάλι
  • Ένα υφασμάτινο πουγκί για γάλα ή μια καθαρή βαμβακερή λεπτή πετσέτα κουζίνας

Παρασκευή : 

  1. Βάζουμε τη βρώμη και το νερό σε ένα μπολ ή βάζο ή μπουκάλι και την αφήνουμε να μουλιάσει όλο το βράδυ.
    Ashinyday.com-γάλα-βρώμης-2
  2. Το επόμενο πρωί, χτυπάμε το νερό με τη βρώμη σε ένα μπλέντερ. Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε χτυπήσει καλά τη βρώμη ώστε το μίγμα να είναι ομοιογενές, όσο γίνεται.
  3. Με τη βοήθεια του υφασμάτινου πουγκιού ή της πετσέτας, σουρώνουμε το γάλα από το μπλέντερ σ’ένα άλλο δοχείο. Μπορεί να είναι ένα μπολ ή το ίδιο το γυάλινο μπουκάλι που θα χρησιμοποιήσουμε για την αποθήκευσή του. Σ’αυτήν την περίπτωση όμως, θα χρειαστούμε κι ένα χωνί.
  4. Βάζουμε το γάλα στο γυάλινο μπουκάλι κι αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
  5. Με τη βρώμη που έμεινε μέσα στο πουγκί ή την πετσέτα τι κάνουμε; Μπορούμε να τη βάλουμε σε κάποιο oatmeal, ή ακόμα να φτιάξουμε δυναμωτικά σνακς ενέργειας (π.χ. energy balls)

Σημειώσεις :

Όταν χτυπάμε το νερό με τη βρώμη στο μπλέντερ, μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε λίγο σιρόπι αγαύης ή βανίλια για να το κάνουμε γλυκό. Εμείς το αφήνουμε ουδέτερο γιατί το χρησιμοποιούμε και σε αλμυρές παρασκευές.

Από γεύση, λέει τίποτα ; 

Το γάλα βρώμης έχει ήπια γεύση. Γι’αυτό είναι κατάλληλο για συνταγές στις οποίες θα μαγειρευτεί (π.χ. porridge). Για τα ροφήματά μας, προτιμούμε το γάλα αμυγδάλου. Γι’αυτό φτιάχνουμε κι από τα δύο κάθε εβδομάδα.

Σπιτικό γάλα βρώμης : Εφαρμογές 

  1. Αλμυρό vegan porridge με κουνουπίδι
  2. Αφράτα vegan μπισκότα χαρουπιού με σοκολάτα
  3. Vegan pancakes χαρουπιού με βρώσιμα λουλούδια
  4. Smoothie με σμέουρα και λιναρόσπορο
  5. Chia Pudding : Δυναμωτικό πρωινό από το προηγούμενο βράδυ
  6. Vegan oatmeal με μπανάνα

Τι λες; Θα δοκιμάσεις να φτιάξεις το δικό σου σπιτικο γάλα ώστε να το απολαμβάνεις σε κάθε ευκαιρία;
Τα λέμε σύντομα,

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι σκέφτεσαι; Γράψε μας το σχόλιο ή την απορία σου εδώ:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.