Αυτό το άρθρο ήθελα πολύ καιρό να το γράψω και νομίζω πως τώρα ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τους δικούς μου τρόπους για μία φυσική περιποίηση σώματος.
Η ιστορία
Στη συνολική μου προσπάθεια για έναν πιο οικολογικό και μη-τοξικό τρόπο ζωής, παρατηρώ ότι τις πρώτες μου αλλαγές, τις έκανα στο κομμάτι της περιποίησης σώματος. Κυρίως γιατί συνειδητοποίησα γρήγορα την άμεση επιρροή που έχουν τα καλλυντικά στην υγεία μας. Σε αυτό βέβαια, βοήθησε πολύ το ευαίσθητο δέρμα μου, που κάπως αντανακλαστικά, αντιδρά σε οτιδήποτε τοξικό.
Συνεπώς, οι πρώτες μου αμφιβολίες σχηματίστηκαν όταν έβλεπα μικρές δερματικές αλλεργίες με κάθε ενυδατική κρέμα που δοκίμαζα στο πρόσωπό μου. Ύστερα, παρατηρώντας τα χείλη μου να ερεθίζονται υπερβολικά με κάθε κραγιόν.
Πλέον, έχω φτάσει σε σημείο να αμφισβητώ τα περισσότερα brands καλλυντικών και να ψάχνω υπερβολικά πολύ ένα προϊόν πριν το χρησιμοποιήσω στο σώμα μου. Έχω γίνει δύσπιστη και καχύποπτη και νομίζω ότι έτσι οφείλει να είναι ο κάθε καταναλωτής εκεί έξω. Να ξέρει ότι αν ένα προϊόν μυρίζει τσιχλόφουσκα, ε-δεν είναι φυτικό!
Σημαντικός βοηθός σε αυτό, είναι μία εφαρμογή που έχω στο κινητό. Με αυτήν την εφαρμογή, σκανάρω τα συστατικά κάθε προϊόντος και αυτό βγάζει μία ένδειξη για το κατά πόσο είναι τοξικό ή όχι.
Φυσική περιποίηση σώματος
Θα προσπαθήσω να μοιραστώ μαζί σας όλες τις λεπτομέρειες για τις συνήθειές μου σχετικά με την περιποίηση του σώματός μου. Αυτές οι συνήθειες, προσπαθώ να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο τοξικές για την υγεία μου, αλλά και για το περιβάλλον. Μένοντας πιστή στις συνήθειές μου, νιώθω ότι κάνω κάτι καλό για εμένα και το περιβάλλον που κατοικώ.
Στο μπάνιο :
- Σαμπουάν :
Χρησιμοποιώ ένα αληθινά φυτικό, στερεό σαμπουάν σε μπάρα που μάλιστα έρχεται σε χάρτινο περιτύλιγμα. Την πρώτη φορά που το δοκίμασα, φοβήθηκα πως τα μαλλιά μου θα γίνουν σκληρά, αλλά τελικά συνέβη το αντίθετο. Το σαμπουάν αυτό είναι μη-τοξικό, low waste και καθαρίζει πολύ καλά και ήπια τα μαλλιά μου. Το έχω αγαπήσει και το προτείνω σε όλους τους φίλους μου! - Σαπούνι σώματος :
Εδώ η αγορά μας δίνει περισσότερες επιλογές. Υπάρχει φυσικά το πράσινο σαπούνι κι ένα σωρό φυσικά σαπούνια από ανεξάρτητους παραγωγούς που θα βρούμε σε διάφορες αγορές. Εγώ χρησιμοποιώ ένα σαπούνι με ενεργό άνθρακα που καθαρίζει κι αποτοξινώνει το δέρμα σε βάθος και με αυτό πλένω και το σώμα μου και το πρόσωπό μου. - Ενυδάτωση σώματος :
Για να ενυδατώσω το σώμα μου, χρησιμοποιώ το ένα, το μοναδικό, το υπερ-μυρωδάτο λάδι καρύδας. Είναι ενυδατικό, είναι οικονομικό και μυρίζει τέλεια! Αν σε κάποιον δεν αρέσει το άρωμα της καρύδας, μπορεί να χρησιμοποιήσει σπαθόλαδο (που είναι κι αυτό θαυματουργό) ή αμυγδαλέλαιο που είναι και τα δύο άοσμα. Προτιμώ να παίρνω βιολογικό λάδι καρύδας από βιώσιμες εταιρίες. - Αποσμητικό :
Τα συμβατικά αποσμητικά είναι από τα πιο τοξικά προϊόντα που μπορούμε να βάλουμε στο σώμα μας. Είναι γεμάτα βαρέα μέταλλα που απορροφώνται από τους λεμφαδένες που βρίσκονται στη μασχάλη. Αν κάποιος αποφασίσει να βγάλει από την καθημερινότητά του αυτήν την τοξική λεπτομέρεια, τότε είναι σημαντικό να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη διαδικασία. Στην αρχή, είναι σημαντικό να σταματήσουμε τη χρήση του συμβατικού αποσμητικού και για λίγο καιρό να μη βάζουμε τίποτα στην περιοχή. Αυτό το σημείο του σώματος, χρειάζεται αποτοξίνωση. Για να αντιμετωπίσουμε τη δυσοσμία, πλένουμε τακτικά και βάζουμε αλάτι ή σόδα. Μετά από 2-4 εβδομάδες, η περιοχή είναι έτοιμη να δεχτεί το νέο αγνό αποσμητικό που θα επιλέξουμε. Φυσικά, μπορεί κάποιος να παραλείψει αυτήν την περίοδο αποτοξίνωσης, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι μία αρκετά χρήσιμη διαδικασία. Δύο πολύ καλά αποσμητικά που χρησιμοποιώ είναι αυτό και αυτό. - Οδοντόπαστα :
Σε σχέση με την τοξικότητά τους, υπάρχουν πολλές λύσεις. Υπάρχουν πολλά brands που έχουν βγάλει οδοντόπαστες με όσο το δυνατόν λιγότερες τοξίνες. Σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή ομοιοπαθητικά φαρμακεία, μπορούμε να βρούμε πολλές επιλογές. Οι περισσότερες από αυτές όμως, είναι σε πλαστικό σωληνάριο. Και τι το κάνουμε αυτό μετά; Εμείς πλέον στο σπίτι χρησιμοποιούμε αυτή την οδοντόπαστα που έρχεται σε γυάλινο βαζάκι που είναι κλεισμένο σε χάρτινη συσκευασία. Σίγουρα δεν έχει τη γνωστή σε όλους έντονη και καυτερή αίσθηση της μέντας, αλλά εγώ αυτό δεν το θεωρώ απαραίτητα κακό. Αλλάζοντας συνήθειες προς το οικολογικό-τερο, εξοικειώνομαι και μαθαίνω να αγαπάω τις πιο ήπιες και απαλές, φυσικές γεύσεις και μυρωδιές. - Οδοντόβουρτσα :
Όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, όταν χρησιμοποίησα ξύλινη οδοντόβουρτσα έπαθα στοματίτιδα. Εδώ και λίγο καιρό χρησιμοποιώ μία οδοντόβουρτσα από άμυλο που είναι βιοδιασπώμενη και τα πράγματα πάνε μία χαρά!
Καλλωπισμός :
- Χτένισμα μαλλιών :
Χρησιμοποιώ μία ξύλινη βούρτσα που έχω από όταν ήμουν…11 χρονών; Την έχω ζωγραφίσει, είναι σε τέλεια κατάσταση και θα κρατήσει για πολλά ακόμα χρόνια! - Μαλλακτικό μαλλιών :
Φυσικά, έχουν υπάρξει εποχές στο παρελθόν που χρησιμοποιούσα κρέμα μαλλιών. Πλέον, δε χρησιμοποιώ καθόλου κρέμα μαλλιών. Τα φροντίζω χρησιμοποιώντας ένα καλό σαμπουάν, αποφεύγοντας τη θερμότητα (σεσουάρ, σίδερα κλπ) και με τη διατροφή μου. Μία εναλλακτική για τις κρέμες μαλλιών, είναι να βάζουμε ελάχιστο λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο στα χέρια μας (σα να θέλουμε να τα ενυδατώσουμε) κι ύστερα να χαϊδεύουμε απαλά τα μαλλιά μας. Έτσι, αποφεύγουμε το φριζάρισμα. Το καλό νέο, είναι ότι έχουν βγει και μαλλακτικά για τα μαλλιά σε στέρεη μορφή, όπως αυτό. - Βάψιμο νυχιών :
Γενικά, εγώ και τα βαμμένα νύχια (χεριών ή ποδιών) δεν τα πάμε καλά. Στο παρελθόν, για να μην πειράζω τα πετσάκια μου, επιχειρούσα πολύ συχνά να βάφω τα νύχια μου. Όμως επειδή χρησιμοποιώ τα χέρια μου συνέχεια και όλο με κάτι καταπιάνομαι, ποτέ και κανένα μανό δεν κατάφερε να μείνει άθικτο στα νύχια μου για περισσότερο από 40 λεπτά. Σας λέω αλήθεια! Οπότε, το παράτησα!
Αναγνωρίζω ότι τα βαμμένα νύχια ίσως να είναι κάτι πολύ κομψό, όμως το ξέρατε ότι το μανό είναι το πιο τοξικό προϊόν που μπορούμε να βάλουμε στο σώμα μας; Ναι στα περιποιημένα δάχτυλα, όχι στο υπερ-τοξικό μανό. Κι αν δεν αντέχουμε χωρίς αυτό, ας προσπαθούμε τουλάχιστον να τα βάφουμε μία φορά στο τόσο. Ποιος ο λόγος να έχουμε βαμμένα νύχια μέσα στο καταχείμωνο βρε παιδιά; Ας λυπηθούμε τα νυχάκια μας!
Πρόσωπο :
- Σαπούνι προσώπου :
Πλένω το πρόσωπό μου με το ίδιο σαπούνι που πλένω και το σώμα μου. Γενικά, είναι καλό να διαλέγουμε στέρεα σαπούνια και όχι υγρά. Κι αν διαλέγουμε υγρά σαπούνια, ας είναι τουλάχιστον σε γυάλινο βαζάκι, πράγμα πολύ σπάνιο δυστυχώς στις αγορές της Ελλάδας. - Ενυδάτωση προσώπου :
Το μεγάλο μου μυστικό! Έχω να βάλω συμβατική ενυδατική κρέμα προσώπου αρκετά χρόνια. Και στο παρελθόν, κάθε φορά που δοκίμαζα μία κρέμα, όσο φυσική κι αν έλεγε ότι είναι, έβγαζα σπυράκια. Οπότε έφτιαξα ένα δικό μου προϊόν ενυδάτωσης αναμιγνύοντας λάδι καρύδας, βούτυρο καριτέ, σπαθόλαδο, βιταμίνη Ε και λάδι jojoba (vegan+low waste). Αυτό είναι ένα πολύ καλό κόλπο ενυδάτωσης αλλά το ίδιο προϊόν χρησιμοποιείται και σαν κρέμα ντεμακιγιάζ! Πρόσφατα, δύο καλοί μου φίλοι μου έδωσαν να δοκιμάσω τη δική τους κεραλοιφή για να ενυδατώνω το πρόσωπό μου και η αλήθεια είναι πως έχω ενθουσιαστεί και με την ποιότητα και με την αίσθηση. Στην προσπάθειά μου να μη χρησιμοποιώ παράγωγα μέλισσας, κατέληξα σε αυτήν την εξαιρετική επιλογή. Πρόκειται για ένα λάδι-serum με αιθέρια έλαια κι ελαιόλαδο. - Απολέπιση προσώπου :
Έχω αρκετά λεπτό δέρμα στο πρόσωπό μου κι έτσι χρειάζομαι ήπια απολέπιση. Πρόσφατα ανακάλυψα αυτό το βιοδιασπώμενο φυσικό σφουγγάρι που ενεργοποιείται με το νερό. Μέχρι στιγμής είναι βοηθητικό. - Μακιγιάζ :
Αυτήν την κατηγορία, μάλλον θα χρειαστεί να την κάνω ξεχωριστό άρθρο γιατί είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Φυσικά, στο παρελθόν, βαφόμουν κανονικά. Δεν έκανα ποτέ κοντούρινγκ αλλά έβαζα διάφορα προϊόντα. Πλέον, χρησιμοποιώ μόνο 1 φυσικό προϊόν στα χείλη και τα μάγουλά μου. Δε βάζω ούτε κονσίλερ, ούτε μολύβι, ούτε μάσκαρα, παρά μόνο αυτό. Κι αν τα μάτια μου είναι λίγο κουρασμένα μία μέρα, ε εντάξει, θα δείχνω κουρασμένη εκείνη την ημέρα. Δεν πειράζει να είμαστε όπως είμαστε. Το φυσικό προϊόν που χρησιμοποιώ είναι φτιαγμένο από παντζάρι κι είναι μη-τοξικό. Είναι ουσιαστικά ένα tint από παντζάρι που μου δίνει ένα χρώμα χωρίς να βαραίνει το δέρμα μου με τοξίνες. Στο ντουλάπι μου, έχω επίσης κι ένα μαύρο μολύβι ματιών και μία μάσκαρα που τα εφαρμόζω 2-3 φορές το χρόνο και όχι παραπάνω.
Σημαντική σημείωση : Αν έχεις βάλει κραγιόν, σε παρακαλώ βγάλτο πριν φας το οτιδήποτε! - Ντεμακιγιάζ :
Για εκείνες τις 3 φορές το χρόνο που θα βάλω μολύβι ματιών, ξεβάφομαι ως εξής :
Απλώνω το balm που ανέφερα παραπάνω με το λάδι καρύδας και τη βιταμίνη Ε, τρίβω απαλά και σκουπίζω με τα βαμβακερά μου πλενόμενα πον-πονς. - Ενυδάτωση χειλιών :
Έχω αρκετά ευαίσθητα χείλη. Κάθε φθινόπωρο και άνοιξη, ή ανάλογα με τις διαθέσεις μου, ξεραίνονται και ξεφλουδίζουν. Αυτό που με βοηθάει είναι το balm που ανέφερα παραπάνω και η κεραλοιφή. Τα εφαρμόζω κατά τη διάρκεια της ημέρας και πιο πολύ το βράδυ πριν κοιμηθώ. Τότε, βάζω μεγάλη ποσότητα και το πρωί έχουν μαλακώσει πολύ. Κάνω ήπια απολέπιση και μέσα σε τρεις ημέρες έχουν συνέλθει. Σε κάθε περίπτωση, τα ξεραμένα χείλη σημαίνουν έλλειψη νερού και χρήση κακού προϊόντος (π.χ. κραγιόν) οπότε καλό είναι να ακούμε τα σημάδια που μας δίνει το ίδιο μας το σώμα.
Αντηλιακό :
Μετά από πολλά πειράματα, πολλές δοκιμές και έρευνα, βρήκα το πιο φυσικό αντηλιακό, σε μεταλλικό κουτάκι και κάνει δουλειά! Έχει 4 υλικά μόνο και το σκάναρα με την εφαρμογή μου και είναι όντως non-toxic! Το παρήγγειλα, το δοκίμασα και όντως προστατεύει το δέρμα. Μην ψαρώσεις που ο δείκτης προστασίας είναι SPF25, το ξέρεις ότι όσα λένε SPF50 είναι ένα ψέμα, σωστά; Είναι αυτό εδώ.
Το καλύτερο κόλπο είναι η διατροφή :
Η καλύτερη συνήθεια που έχω σε σχέση με την περιποίηση του σώματός μου είναι η καλή διατροφή. Για να έχω απαλό δέρμα και μαλλιά, πίνω πολύ νερό, τρώω αβοκάντο που είναι πολύ ενυδατικό, τρώω μέλι, τρώω πολλά φρούτα, τρώω κουρκουμά. Για να έχω λαμπερά νύχια, τρώω πολλούς ξηρούς καρπούς. Ό,τι τρώμε, βγαίνει στο δέρμα μας. Είναι αυτό που λέμε, περνάμε καλά κι αυτό βγαίνει προς τα έξω. Ε, αν τρώμε καλά, αυτό θα βγει προς τα έξω! Οπότε καλό είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας από μέσα προς τα έξω!
Αλλάζοντας συνήθειες :
Τη στιγμή που αποφασίσουμε να αλλάξουμε μία συνήθεια, δεν πετάμε τα προϊόντα που ήδη χρησιμοποιούμε. Αυτό δημιουργεί αμέσως σκουπίδια στο περιβάλλον. Αν παρατηρήσαμε μία αλλεργία σε ένα προϊόν και πρέπει να το αντικαταστήσουμε άμεσα, τότε βρίσκουμε έναν φίλο που να θέλει να το χρησιμοποιήσει μέχρι να τελειώσει. Διαφορετικά, το χρησιμοποιούμε μέχρι να τελειώσει κι ύστερα προσέχουμε πολύ πώς θα το πετάξουμε. Ιδανικά, βρίσκουμε στο δοχείο μία άλλη χρήση. Την επόμενη φορά, βρίσκουμε μία πιο οικολογική και μη τοξική εναλλακτική γι’αυτό το προϊόν.
Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας έδωσε έμπνευση!
Θα χαρώ να ακούσω τη γνώμη σας!
Τα λέμε σύντομα,
Σημειώσεις σχετικά με το άρθρο :
- Αν κάτι δεν το έχω αναφέρει, σημαίνει ότι δεν το χρησιμοποιώ. Αν θέλετε να με ρωτήσετε όμως για να βρούμε μαζί μία πιο οικολογική και μη-τοξική εναλλακτική, θα χαρώ πολύ!
- Οτιδήποτε ανέφερα, το ανέφερα σα δικές μου, προσωπικές εμπειρίες και όχι σα συμβουλές. Δεν είμαι γιατρός, δεν είμαι αισθητικός ούτε χημικός. Όμως ψάχνω αρκετά, δοκιμάζω και σημειώνω. Και προσπάθησα να μοιραστώ μαζί σας τις δικές μου συνήθειες. Συνήθειες που προσπαθώ καθημερινά να βελτιώνω.
- Ίσως είναι χρήσιμο να σημειώσω ότι κανένα από αυτά που προτείνω δεν είναι προϊόν διαφήμισης. Σας βάζω links απλά για να τσεκάρετε αυτά που χρησιμοποιώ εγώ. Αν έχετε να μου προτείνετε κάτι καλύτερο, θα χαρώ να το ακούσω!
Δες τα βήματα της φυσικής περιποίησης προσώπου μου εδώ!
Καλημέρα! Υπέροχο το άρθρο σου!! Μου έδωσες πολλές ιδέες. Ήθελα να ρωτήσω για την ενυδατική, τι αναλογίες χρησιμοποιείς στα υλικά που ανέφερες;; Θέλω πολύ να την φτιάξω και να τη δοκιμάσω
Καλησπέρα! Μόλις ανακάλυψα τα άρθρα σου και τα διαβάζω το ένα μετά το άλλο. Πιστεύω ότι δίνουν πολύ καλές ιδέες! Ήθελα απλά να μεταφέρω και εγώ τις “γνώσεις” μου για μια μάσκα μαλλιών εντελώς οικολογική! Η μάσκα μαλλιών από ρύζι είναι πανεύκολη και εφάμιλλη της μάσκας μαλλιών που μας κάνουν στο κομμωτήριο καθώς είναι μια μάσκα πρωτεΐνης, ότι καλύτερο για τα μαλλιά Δλδ. Εγώ βρήκα τη συνταγή στο YouTube! Ελπίζω να τη δοκιμάσετε!
Ω, πολύ τέλεια ιδέα! Αν έχεις να προτείνεις και κάποιο συγκεκριμένο tutorial, θα ήταν τέλειο! Σ’ευχαριστούμε Ελένη!
Καλησπέρα Αλεξάνδρα! Μόλις ανακάλυψα το blog σου κ έχω ενθουσιαστεί! Διαβάζω το ένα άρθρο μετά το άλλο. Κάνω κ εγώ προσπάθεια να ελαττώσω τα πλαστικά στο σπίτι κ να χρησιμοποιώ πιο φυσικά προϊόντα κ πρόσεξα την κρέμα που φτιάχνεις κ θα ήθελα να την δοκιμάσω κ εγώ, θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας πεις αν θέλεις τον τρόπο παρασκευής, καλή συνέχεια!
Γεια σου Έλενα, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου! Χαίρομαι πολύ που βρήκες έμπνευση στο A Shiny Day! 🙂
Ποια κρέμα θα ήθελες να μάθεις πώς φτιάχνω; Με χαρά να μοιραστώ τον τρόπο!
Αλεξάνδρα
Καλησπέρα Αλεξάνδρα! Αναφέρομαι στην κρέμα για την ενυδάτωση προσώπου, μας λες τα υλικά αλλά αν θέλεις πες μας κ τις ποσότητες/διαδικασία, πολλές από εμάς ψάχνουμε τρόπους να αποφύγουμε τα περιττά χημικά στην περιποίηση μας και μου άρεσαν πολύ τα υλικά που ανέφερες: «λάδι καρύδας, βούτυρο καριτέ, σπαθόλαδο, βιταμίνη Ε και λάδι jojoba (vegan)»
Γεια σου και πάλι Έλενα! Είναι στο πρόγραμμα να ανεβάσω κάποιες “συνταγές” για τα DIY καλλυντικά που φτιάχνω. Σε ευχαριστώ πολύ!
Γεια σου Αλεξάνδρα, το άρθρο σου το λάτρεψα και θα δοκιμάσω τα περισσότερα μήπως ξέρεις κάποιο concealer σε βαζάκι; (Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ του Body Shop γιατί είναι cruelty free και vegan, αλλά έχει πλαστική συσκευασία.)
Υ.Γ Σε είδα στην μαθητική πορεία για το περιβάλλον ελπίζω να μην ήταν “akward” που σε χαιρέτησα!?
Γεια σου Μαρία!
Καταρχάς, γιατί να είναι akward που με χαιρέτησες; Το αντίθετο, χαίρομαι πολύ!
Σχετικά με την ερώτησή σου, η αλήθεια είναι ότι δεν χρησιμοποιώ concealer και αποφεύγω πολύ το μακιγιάζ. Το μόνο που κάνω είναι να ροδαλίζω τα μάγουλά μου και τα χείλη μου με 100% non toxic προϊόντα.
Και όσο για το concealer που χρησιμοποιείς, θα το έψαχνα λίγο παραπάνω για το αν αυτό το brand έχει όντως cruelty free και vegan προϊόντα, και κυρίως το πόσο μη-τοξικά είναι για τον οργανισμό μας…
Είμαι στη διάθεσή σου,
Αλεξάνδρα
Τα διάβασα όλα ένα προς ένα και μου έδωσες πολλές ιδέες. Είναι φοβερό πως χρησιμοποιούμε τόσα πράγματα πάνω μας και δεν υπολογίζουμε τίποτα. Με “ξυπνησεσ”!!! Θέλω να σε ρωτήσω εάν τα υλικά για την ενυδατική προσώπου τα προμηθεύεσαι από φαρμακείο… Το λάδι καρύδας και σπαθολαδο ναι, το jojoba και το καριτε?
Υ. Γ μόλις τώρα έβαλα στην κατσαρόλα την μπλούζα με σαφραν και κουρκουμα. ?
Γεια σου Χριστίνα! Καταρχάς, περιμένω εξελίξεις σε σχέση με την μπλούζα που έβαψες με τον κουρκουμά!
Το λάδι καρύδας, το σπαθόλαδο, το jojoba και το καριτέ, τα παίρνω από ένα μαγαζί στο Μαρούσι που λέγεται Χασιώτης. Αν δεν σε βολεύει το Μαρούσι, φαντάζομαι ότι μπορείς να τα βρεις και σε καταστήματα με βιολογικά ή ειδικά φαρμακεία. Ελπίζω να σε βοήθησα, καλή συνέχεια!
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Πολύ επωφελής και ωθητική άποψη και προσπάθεια! Τέλος η κρέμα ημέρας..γνωστού brand! (Όταν τελειώσει βαζάκι..!)
Τα προϊόντα που προτείνεις μοιάζουν ιδανικές λύσεις, η αλήθεια είναι ότι θα περίμενα να έχεις προτάσεις και για άλλα handmade καλλυντικά!
Αποσμητικό για παράδειγμα.. Κατά καιρός συναντάω διάφορες εναλλακτικές φυσικών αποσμητικών, όμως αν είχα μια δικιά σου εκδοχή θα ήμουν σίγουρη ότι είναι η καλύτερη όλων!
Μάκια!
Καλησπέρα “Τζέλα” και σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου. Όπως είδες, σχετικά με το αποσμητικό έχω μοιραστεί μαζί σας αυτό που χρησιμοποιώ εγώ το οποίο είναι 100% non-toxic και πραγματικά αποτελεσματικό. Αν θέλεις ρίξε μία ματιά, στο συστήνω. Κρατάω μία επιφύλαξη για τη χρήση του από άνδρες με τρίχες στις μασχάλες γιατί τραβάει λίγο, ξέρεις. Είμαι στη διάθεσή σου!
Το κατάστημα sapotina έχει καταπληκτικά προϊόντα! Μόλις παράγγειλα το στερεό σαμπουάν και το σφουγγάρι προσώπου και ανυπομονώ να τα δοκιμάσω. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν επιφυλακτική με το αποσμητικό αλλά και να ήθελα να το δοκιμάσω είχαν εξαφανιστεί πολύ γρήγορα από το site! Το λάδι καρύδας είναι φανταστικό και έχει πολλαπλές χρήσεις! Εγώ το χρησιμοποιώ για μάσκα μαλλιών και προσώπου άλλα και ως ντεμακιγιάζ. Για διάφορες κοκκινίλες του προσώπου πολύ ευεργετική είναι και η αλόη. Έχεις ένα γλαστράκι στο σπίτι σου και μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τζελ της κόβοντας τα πιο ανοιχτά και παχιά φύλλα της στη μέση. Επίσης, υπάρχουν ορισμένα φρούτα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προϊόντα καλλωπισμού. Η ντομάτα και ο χυμός της βοηθάει στις διχρωμίες του προσώπου και η πατάτα στους μαύρους κύκλους.
Καλή συνέχεια,
είσαι μια πηγή έμπνευσης 🙂
Γεια σου Άρτεμη, σε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες μαζί μου αυτά τα τόσο όμορφα πράγματα. Κι εγώ ήμουν επιφυλακτική στην αρχή αλλά τώρα τα έχω λατρέψει. Αυτά που μου γράφεις για τα φρούτα δεν τα ήξερα, θα τα δοκιμάσω! Σε ευχαριστώ πολύ!