Καλωσόρισες στον κόσμο του Punch needle! Εδώ, θα μάθεις πώς να κάνεις τα δικά σου hand-tufted έργα με τον πιο σωστό τρόπο.

Αυτή η τεχνική είναι αρκετά γρήγορη και εύκολη, αρκεί να προσέξουμε κάποιες λεπτομέρειες. Παρακάτω, μοιράζομαι μαζί σου όλα τα μυστικά για τον fluffy κόσμο αυτής της fun τεχνικής.

Τι είναι το Punch Needle ;

Punch needle λέγεται η βελόνα διάτρησης που μας βοηθάει να κάνουμε κάτι σαν 3D κέντημα. Η κλωστή περνάει μέσα από τη βελόνα, και με μία σειρά κινήσεων, δεσμεύεται στο ύφασμα και κάπως έτσι έχουμε αυτό το αφράτο τρισδιάστατο αποτέλεσμα.

Τι μπορούμε να φτιάξουμε με αυτήν την τεχνική;

  • Μικρά ή μεγάλα διακοσμητικά για τον τοίχο
  • Σουβέρ
  • Καθρέφτες
  • Μαξιλαροθήκες
  • Χαλάκια
  • Μαξιλαράκια για το σκαμπό
  • Τσάντες
  • Μαγνητάκια για το ψυγείο
  • Στολίδια για το δέντρο

Και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε εμείς!

Το Punch Needle kit που έχεις στα χέρια σου περιέχει:

  • Ένα σετ Punch needle με 1 ξύλινη βάση, 3 ανταλλακτικά σε 3 διαφορετικά πάχη βελόνας, 1 βελονοπεράστρα)
  • Monks cloth : Το ειδικό ύφασμα για αυτήν την τεχνική. Προσοχή! Μη δοκιμάσετε να κάνετε Punch needle σε οποιοδήποτε άλλο ύφασμα γιατί μπορεί να το καταστρέψετε. Φυσικά, μπορείτε να κάνετε τις δοκιμές σας, αλλά από την εμπειρία μου σας λέω ότι αυτό είναι το καταλληλότερο ύφασμα.
  • Ένα ειδικό τελάρο. Αυτό το τελάρο είναι κατάλληλο για το Punch Needle γιατί σταθεροποιεί πολύ καλά το ύφασμα.

Τι άλλο θα χρειαστείς :

Ανάλογα με το τι έχεις αποφασίσει να κάνεις, θα χρειαστείς και κάποια επιπλέον εργαλεία.

Για παράδειγμα, αν θες να κάνεις ένα διακοσμητικό για τον τοίχο, ή ένα σουβέρ ή κάτι απλό, θα χρειαστείς κόλλα σιλικόνης και ένα κομμάτι τσόχα ή οποιοδήποτε σταθερό ύφασμα.

Πάμε να ξεκινήσουμε;

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε είναι να σκεφτούμε τι θέλουμε να φτιάξουμε. Προτείνω να ξεκινήσεις με κάτι απλό και όμορφο. Κάτι που θα σου είναι εύκολο σα σχέδιο, έτσι ώστε να εξασκήσεις καλά την τεχνική σου. Για παράδειγμα, μπορείς να κάνεις ένα λουλούδι, ή ένα τοπίο. Μπορείς να πάρεις ιδέες από αυτά που φτιάχνουμε στα Punch Needle workshops.


Τι νήμα να διαλέξω;

Το Punch Needle set που έχεις στα χέρια σου, έχει 3 ανταλλακτικά που αντιστοιχούν σε 3 διαφορετικά πάχη νημάτων.

Για παράδειγμα, η πιο χοντρή βελόνα είναι κατάλληλη για αυτό το νήμα και η μεσαία είναι για αυτό το νήμα. Επιλέγουμε με ποιο νήμα+βελόνα θα δουλέψουμε, ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε.

Με τη χοντρή βελόνα+νήμα, θα ολοκληρώσουμε πιο γρήγορα το έργο μας, και το αποτέλεσμα θα είναι πιο fluffy. Ωστόσο, δε μπορούμε να κάνουμε πολλές λεπτομέρειες αν είμαστε σε μικρή κλίμακα σχεδίου.

Με τη μεσαία βελόνα+νήμα, που είναι το δικό μου αγαπημένο αυτήν την περίοδο, το αποτέλεσμα είναι fluffy και μπορούμε να κάνουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, θα μας πάρει λίιιιγο παραπάνω χρόνο. Αλλά τι πειράζει;

Να, μερικά παραδείγματα με τη χοντρή βελόνα + νήμα :

    

Να μερικά παραδείγματα με τη μεσαία βελόνα + νήμα :

 

Αφού επιλέξουμε με τι βελόνα και νήματα θα δουλέψουμε, και σκεφτούμε περίπου τι σχέδιο θα κάνουμε, είμαστε έτοιμ@ να ξεκινήσουμε!


Πώς ετοιμάζουμε τη βελόνα μας

Στο παρακάτω video μπορείς να δεις πώς συναρμολογούμε τη βελόνα μας και πώς καθορίζουμε το ύψος της.


Πώς επιλέγουμε το ύψος της βελόνας

Σε αυτό το video σου εξηγώ τι σημαίνει το ύψος της βελόνας και πώς μπορούμε να το προσαρμόσουμε ανάλογα με το τι θέλουμε να φτιάξουμε.

Αν βάλουμε τη βελόνα μας χαμηλά (min. 1,5 δάχτυλο ύψος) τότε το αποτέλεσμά μας θα είναι πιο φλατ. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Θέλουμε χαμηλή ρύθμιση στη βελόνα αν σκοπεύουμε να κάνουμε ένα σχέδιο με λεπτομέρειες, όπως αυτό :

Όσο πιο ψηλή είναι η βελόνα μας, τόσο πιο ψηλά είναι τα loops/οι θηλιές που κάνει στην πίσω πλευρά του υφάσματος (τη δική μας καλή πλευρά) και τόσο πιο απλωτό θα είναι το αποτέλεσμα.

Η συμβουλή μου για τα πρώτα σου βήματα στο Punch Needle είναι να δοκιμάσεις να έχεις ένα μέσο ύψος βελόνας, γύρω στα 2 με 2.5 δάχτυλα ύψος (Μετράμε από τη βάση της βελόνας έως την τρυπούλα)


Τελαρώνουμε το ύφασμα

Το ειδικό ύφασμα για Punch Needle λέγεται Monks Cloth. Είναι κατάλληλο για αυτήν την τεχνική γιατί έχει πυκνή ύφανση και ενώ οι ίνες του επιτρέπουν τη διάτρηση και το πέρασμα του νήματος, επανέρχονται με τέτοιον τρόπο ώστε να συγκρατούν το νήμα στη θέση του.

Αφού τελαρώσουμε το ύφασμα, σφίγγουμε καλά τη βιδούλα και βεβαιωνόμαστε ότι το ύφασμα είναι πολύ καλά τεντωμένο. Αν το έχουμε τεντώσει καλά από την αρχή, δε θα μας απασχολήσει καθόλου στη συνέχεια. Αν δεν το έχουμε τεντώσει καλά, θα πρέπει να το διορθώνουμε συνέχεια, γιατί διαφορετικά δε θα γίνεται σωστά η τεχνική.


Σχεδιάζουμε!

‘Εχω επιλέξει να δουλέψω με χοντρά νήματα και τη χοντρή βελόνα, οπότε θα σχεδιάσω κάτι με μεγάλα επιμέρους σχήματα και χωρίς λεπτομέρειες, όπως ένα απλό λουλούδι.


Περνάμε το νήμα στη βελόνα


Η τεχνική

Φτάσαμε στο πιο σημαντικό σημείο, και είμαι πολύ έτοιμη να σου απαντήσω στην ερώτηση “Οκ, και τώρα τι κάνουμε;”

Στο παρακάτω video, σου εξηγώ ακριβώς την τεχνική.

Οι 5 κανόνες που θα ήθελα να θυμάσαι :

  1. Το νήμα μας πρέπει να είναι πάντα ελεύθερο :
    Δηλαδή, να μην είναι μπλοκαρισμένο με τον οποιοδήποτε τρόπο, να μην το πατάμε, να μην είναι τυλιγμένο στο κουβάρι. Άρα κάθε λίγο και λιγάκι, ξετυλίγουμε νήμα.
  2. Η βελόνα πρέπει να μπαίνει μέχρι το τέλος, με αποφασιστικότητα.
  3. Η βελόνα πρέπει να βγαίνει με προσοχή, και να μη χάνει ποτέ επαφή με το ύφασμα.
  4. Η κοιλιά της βελόνας (δηλαδή εκεί που βρίσκεται το τούνελ/σωλήνας) πρέπει να ακουμπάει στο ύφασμα, αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση.
  5. Το ύφασμά μας πρέπει να είναι καλά τεντωμένο

Extra tips :

  • Κάνουμε τη μία βελονιά μας δίπλα από την άλλη, αφήνοντας μια απόσταση 4-5 χιλιοστών. Κάνουμε δηλαδή έναν βηματισμό προχωρώντας με τη βελόνα μας.
  • Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, εγώ μπαίνω πάντα κάθετα, και βγαίνω λίιιγο προς το πλάι, για να αποδεσμευτεί σωστά το νήμα.
    Προσοχή! Δε μπαίνω πλαγιαστά γιατί μπορεί να παρασύρω μία από τις προηγούμενες θηλιές μαζί μου.
  • Αφήνω πάντα λίγο κενό ανάμεσα στις βελονιές μου, ανάλογα με το πάχος του νήματος που χρησιμοποιώ και το ύψος της βελόνας (δηλαδή και το ύψος των θηλιών)

Γιατί δε μου βγαίνει;

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μη σου πετυχαίνει η τεχνική είναι :

  1. Δεν έχεις σετάρει σωστό νήμα στη σωστή βελόνα. Αυτή η εξίσωση πρέπει να είναι πάντα σωστή. Το νήμα πρέπει να είναι πάντα τέτοιου πάχους ώστε να βγαίνει με τη minimum ευκολία από την τρύπα που βρίσκεται στην κορυφή της βελόνας. Αν το νήμα είναι πιο χοντρό από την τρύπα της βελόνας, τότε δε θα χωράει να βγει με ευκολία και να κάτσε ως θηλιά στο ύφασμα. Αν το νήμα είναι πιο λεπτό από την τρύπα, τότε η βελόνα θα ανοίγει μεν μια τρύπα Χ μεγέθους, αλλά το νήμα θα είναι πιο λεπτό από αυτήν την τρύπα που ανοίχτηκε στο ύφασμα κι έτσι δε θα μπορεί να σταθεροποιηθεί εκεί, και θα γλιστράει.
  2. Έχει μπλοκάρει κάπου το νήμα σου. Ή δεν το είχες ξετυλίξει, ή το πατούσες με το χέρι σου, ή κάτι σχετικό.
  3. Δεν είναι καλά τεντωμένο το ύφασμά σου ώστε να δίνει τη σωστή αντίσταση στη βελόνα.
  4. Δεν βάζεις τη βελόνα μέχρι το τέρμα. Όταν κάνουμε Punch Needle, φτάνουμε μέχρι το τέρμα που μας δείχνει η βελόνα. Δηλαδή μέχρι το μεταλλικό σημείο που βρίσκεται στη βάση της, εκεί που είναι το καρφάκι.

Κούρεμα – χτένισμα

Μόλις ολοκληρώσουμε το σχέδιο, το ξε-τελαρώνουμε και το περιποιούμαστε. Χωρίζουμε όσες θηλιές έχουν μπερδευτεί μεταξύ τους, και κόβουμε όσες πετάνε πιο πολύ από τις άλλες.

Αν έχουμε δουλέψει με πολύ μακριά βελόνα, σε αυτό το σημείο : Βάζουμε κόλλα στο πίσω μέρος (σε αυτό που δουλεύαμε δηλαδή) και κουρεύουμε τις θηλιές στο μπροστά μέρος με ένα καλό ψαλίδι.


Κλείσιμο

Ανάλογα με το τι θα κάνουμε με το αφράτο μας έργο, το κλείνουμε κατάλληλα. Σε αυτήν την περίπτωση εγώ έφτιαξα ένα κρεμαστό διακοσμητικό.

Tadaaa!! Το αφράτο σου δημιούργημα είναι έτοιμο! Ελπίζω να απόλαυσες τη διαδικασία.

Μη διστάσεις να μοιραστείς τη δημιουργία σου με την κοινότητα του A Shiny Day μέσω Instagram, ή να μου στείλεις στο info@ashinyday.com , θα χαρώ πολύ!

Keep shining bright!