top of page

Φυσικό χρώμα ακουαρέλας από...λουλούδια!

Φυσικό χρώμα ακουαρέλας από…λουλούδια! Καλά διάβασες!


Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα Τέχνης και εδώ στο A Shiny Day το γιορτάζουμε με έναν χειροποίητο και απόλυτα φυσιολατρικό τρόπο!

Άμα σου έλεγα ότι μπορείς να φτιάξεις το πιο όμορφο κοκκινοπορτοκαλί φυσικό χρώμα ακουαρέλας στο σπίτι μόνο από λουλούδια, θα με πίστευες; Κι όμως, μπορείς και σε αυτό το άρθρο θα σου δείξω τον τρόπο!


Η ιστορία 

Μα πόσο αγαπώ τα χρώματα που τόσο απλόχερα μας δίνει η φύση! Όσο πιο πολύ πειραματίζομαι, τόσο πιο πολλά χρώματα προσθέτω στη φυτική μου παλέτα. Έτσι, η ιδέα για αυτό το άρθρο δε χρειάστηκε και πολλή σκέψη! Στο μπαλκόνι μας, ανάμεσα στα μικρά και μεγάλα φυτά, βρίσκεται και ένα γλαστράκι καλέντουλα. Κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου πρωινού ποτίσματος, παρατήρησα ότι κάποια πεταλάκια είχαν μαραθεί και κάπως αντανακλαστικά άρχισα να αναρωτιέμαι τι χρώμα θα μπορούσα να βγάλω από αυτά. Το ξέρω ότι αυτή δεν είναι η πρώτη σκέψη που θα είχε ο μέσος άνθρωπος, αλλά ο μέσος άνθρωπος μάλλον δεν έχει και κατηγορία Φυτικά Χρώματα στο blog του. 

*Όπως και σε όλους τους πειραματισμούς μου με τα φυτικά χρώματα, αυτό που με ενθουσιάζει περισσότερο είναι ότι είναι ανεπιτήδευτα low waste, αφού όταν τα πέταλα της καλέντουλας αρχίζουν να μαραίνονται τα χρησιμοποιείς για χρώμα, παρατείνοντας τον κύκλο ζωής τους. 

Επίσης, είναι και non-toxic. Αχ πόσο μας φροντίζει η φύση! Να μια ωραία ασχολία για να περάσεις χρόνο με τα μικρότερα μέλη της οικογένειας. *kids friendly*




Κράτα σημειώσεις! Θα σου περιγράψω ακριβώς πώς το έκανα για να πάρεις έμπνευση και να πειραματιστείς κι εσύ! 


Χρώμα ακουαρέλας από καλέντουλα/κατιφέ : Η διαδικασία
  1. Μόλις παρατήρησα πως τα πέταλα της καλέντουλας (γνωστής και ως Κατιφές) άρχισαν να χάνουν τη ζωντάνια τους, αλλά πριν ξεραθούν τελείως, τα αφαίρεσα από το φυτό. Πρώτα έκοψα το κοτσανάκι ώστε να βγει καινούριο άνθος κι ύστερα αφαίρεσα μόνο τα χρωματιστά πέταλα.

  2. Ζέστανα λίγο νερό στο βραστήρα. Το νερό θέλουμε να είναι ζεστό αλλά όχι βραστό.

  3. Σε ένα πολύ μικρό μπολάκι, έβαλα τα πέταλα από 3 λουλούδια καλέντουλας με 10 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό

  4. Άφησα τα πέταλα στο νερό για αρκετές ώρες και κάθε τόσο δοκίμαζα να δω αν έχουν όντως δώσει χρωστικές ουσίες στο νερό. Σε αυτή τη φάση, δεν έχει τόση αξία να σας πω ότι πρέπει να αφήσουμε τα πέταλα για περισσότερο από 20 ώρες, γιατί είναι σημαντικό να το παρατηρείτε κι εσείς.

  5. Όταν είχαν περάσει αρκετές ώρες και το νερό είχε χρωματιστεί αρκετά, κάθισα στο τραπέζι για να αρχίσω τους πειραματισμούς.

  6. Πήρα 2-3 καπάκια από βαζάκια, λίγο ξύδι και σόδα* και τα πινέλα μου.

  7. Σε ειδικό χαρτί ακουαρέλας, ζωγράφισα!

Σημειώσεις :

  • Η σόδα και το ξύδι, αλλάζουν το pH του μίγματος. Παίζοντας με τις αναλογίες, μπορούμε να πετύχουμε διαφορετικές αποχρώσεις, όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα.

  • Όταν στεγνώνει το χρώμα, σκουραίνει ελάχιστα.

  • Αν θέλουμε, μπορούμε να περάσουμε 2-3 φορές το χρώμα από το ίδιο σημείο για ακόμα πιο έντονο χρωματικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η καλέντουλα βγάζει αρκετά έντονο χρώμα από μόνη της.

  • Μπορούμε να δοκιμάσουμε να πάρουμε χρώματα κι από άλλα φυτά και λουλούδια που έχουμε στη βεράντα μας. Αυτή η διαδικασία είναι από μόνη της πολύ απολαυστική και χαλαρωτική. Ωστόσο, οι δικοί μου πειραματισμοί απέδειξαν ότι το πιο έντονο χρώμα το δίνει το συγκεκριμένο λουλούδι.

  • Αν περάσουμε λίγες ώρες ζωγραφίζοντας και θέλουμε να σταματήσουμε, μπορούμε να αποθηκεύσουμε το χρώμα σε ένα βαζάκι και να το φυλάξουμε για την επόμενη φορά. Μάλιστα, μπορούμε να αφήσουμε τα πέταλα μέσα στο νερό, ώστε αυτά να δώσουν ακόμα πιο πολλές χρωστικές.

  • Το συγκεκριμένο χρώμα εφαρμόζεται με επιτυχία σε χαρτί ακουαρέλας. Δυστυχώς, δεν είναι από αυτά τα χρώματα με τα οποία μπορούμε να βάψουμε υφάσματα και να μείνει το χρώμα.


Με τα χρώματα ακουαρέλας που μπορούν να μας δώσουν τα λουλούδια ασχολήθηκα πρώτη φορά την άνοιξη του 2020 κι ήταν πραγματικά μια πολύ χαλαρωτική ασχολία που με γέμισε ενέργεια.

Η φύση κρύβει αμέτρητη μαγεία κι εμείς δεν έχουμε παρά να την ανακαλύψουμε! Μα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία, τα χρώματα που πήρα από μερικά πέταλα λουλουδιών. Δεν είναι υπέροχο;

Κι είναι ακόμα πιο υπέροχο, να ξέρεις ότι ζωγραφίζεις χωρίς να εισπνέεις ένα σωρό βλαβερά χημικά, όπως αυτά που εμπεριέχονται στα περισσότερα ακρυλικά χρώματα.



Τι λες; Θα το δοκιμάσεις;

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω τις εμπειρίες σου με τα φυτικά χρώματα στα σχόλια!

Τα λέμε σύντομα,

Keep Shining bright!

Commentaires


bottom of page