Η πράσινη άργιλος είναι το θαυματουργό, μαλακό, λασπώδες πέτρωμα που μου έκλεψε την καρδιά και σε αυτό το άρθρο σου δείχνω 3 τρόπους να την αξιοποιήσεις.
Ο Μάρτιος έχει ξεκινήσει με μια ιδιαίτερη όρεξη για καλλωπισμό στο A Shiny Day, και καλλωπισμός χωρίς πράσινη άργιλο, τη βασίλισσα της αποτοξίνωσης του δέρματος, γίνεται; Όχι βέβαια! Η πράσινη άργιλος έχει ζήτηση και γίνεται συζήτηση (που λέει κι ο λαός) και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται σε κάποιο άρθρο της φωτεινή μας παρέας. Ίσως θυμάσαι την guest εμφάνισή της εδώ!
Μα καλά όμως, τι την κάνει τόσο ιδιαίτερη ώστε να γίνει πρωταγωνίστρια του σημερινού άρθρου;
Λίγα λόγια για την πράσινη άργιλο :
Από την αρχαιότητα κιόλας, η πράσινη άργιλος ήταν η ήρεμη δύναμη της φύσης. Η πράσινη άργιλος ονομάζεται και Γαλλική άργιλος, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσής της στα νότια παράλια της Γαλλίας (bonjour mon amour oui baguette), όπου η διάλυση των διαφόρων αργιλωδών πετρωμάτων σε πολύ μικρά σωματίδια είναι ο λόγος που αυτό το άρθρο υπάρχει. Nature did it again!
Αυτή η φαινομενικά τυχαία διάβρωση των πετρωμάτων, μας χάρισε το εν λόγω θαυματουργό υλικό, κι αυτές είναι μόνο λίγες από τις ευεργετικές του ιδιότητες :
Έχει καθαριστική δράση
Έχει αποτοξινωτική δράση
Έχει απολεπιστική δράση
Συσφίγγει την επιδερμίδα μέσω της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος
Απορροφά τη λιπαρότητα χωρίς να ξεραίνει
Φυσικά, υπάρχουν πολλές έτοιμες μάσκες με πράσινη άργιλο στο εμπόριο αλλά εγώ προτιμώ να την αγοράζω χύμα και σε σκόνη. Κι έτσι, την κάνω ό,τι θέλω, όποτε θέλω.
Ωραία όλα αυτά, αλλά πως χρησιμοποιείται; Χα! Ήλπιζα να με ρωτήσεις…
3 τρόποι να αξιοποιήσεις τη σκόνη πράσινης αργίλου
1. Καθαριστική μάσκα προσώπου
Αρκετά συχνά, φτιάχνω μία πανεύκολη μάσκα προσώπου αναμιγνύοντας σκόνη αργίλου με νερό. Απλώνω την πάστα στο πρόσωπό μου και την αφήνω για 10-12 λεπτά. Ξεπλένω με νερό και…αχ! Τι ανανεωμένο και καθαρό δέρμα. Τους καλοκαιρινούς μήνες, κάνω αυτή τη μάσκα 1-2 φορές την εβδομάδα.
Οδηγίες :
Καταρχάς, βρίσκομαι στο μπάνιο.
Στη χούφτα μου, ρίχνω περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού πράσινη άργιλο.
Ανοίγω τη βρύση και με τα δάχτυλα του άλλου χεριού ρίχνω σιγά-σιγά σταγόνες νερού. Αυτό το κάνω γιατί θέλω να ελέγχω τις αναλογίες του μίγματος.
Όταν έχει δημιουργηθεί μια πάστα, τότε μπορώ να βάλω τη μάσκα στο πρόσωπό μου.
Απλώνω σε όλο το πρόσωπο εκτός από τα μάτια και τα χείλη.
Αφήνω τη μάσκα για 10-12 λεπτά.
Ξεπλένω με χλιαρό ή κρύο νερό.
Σημειώσεις :
Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό μπολάκι και να ανακατέψουμε εκεί την άργιλο με το νερό. Οι αναλογίες είναι 1 κουταλάκι άργιλος : 1/2 κουταλάκι νερού
Στο παρελθόν, είχα δοκιμάσει να ανακατεύσω μεγαλύτερη ποσότητα αργίλου με νερό και να το φυλάξω σε ένα βαζάκι. Αυτό δεν πήγε πολύ καλά. Όσο περνάνε οι μέρες, το μίγμα μουχλιάζει. Γι’αυτό, έχω καταλήξει σε αυτόν τον τρόπο της στιγμιαίας μάσκας αργίλου.
Ας εξετάσουμε την παραπάνω εικόνα : Βλέπετε που σε κάποια σημεία η άργιλος είναι πιο σκουρόχρωμη και σε κάποια πιο “λευκή”; Τα σκουρόχρωμα σημεία είναι αυτά που δεν έχουν στεγνώσει ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι η μάσκα θέλει λίγα λεπτά ακόμα πριν την ξεπλύνω.
Όσο περνάει η ώρα και στεγνώνει η μάσκα, τόσο πιο πολύ θα νιώθουμε το δέρμα μας να μας τραβάει. Αυτό, έως ένα βαθμό είναι φυσιολογικό.
Ωστόσο, προσπαθώ να αφουγκράζομαι την αντίδραση του δέρματός μου στη μάσκα. Αν κάποια φορά νιώθω την άργιλο να τραβάει ενοχλητικά το δέρμα μου, την αφαιρώ.
Σημαντικό : Το κάθε δέρμα έχει διαφορετικές ανάγκες. Γι’αυτό, αν δοκιμάσετε μάσκα πράσινης αργίλου για πρώτη φορά, μην την αφήσετε για παραπάνω από 5 λεπτά. Γιατί; Γιατί μπορεί να σας ερεθίσει υπερβολικά το δέρμα και να κάνετε λίγες κοκκινίλες. Και σε καμία περίπτωση μην αφήσετε ποτέ τη μάσκα αργίλου για περισσότερο από 15 λεπτά.
Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε τοπική εφαρμογή της μάσκας στα πιο λιπαρά σημεία του δέρματός μας. Για παράδειγμα, αντί να εφαρμόσουμε την πάστα σε όλο το πρόσωπο, μπορούμε να την εφαρμόσουμε στη λιπαρή περιοχή της μύτης.
Κι αυτό μου δείνει εξαιρετική πάσα για την επόμενη χρήση της πράσινης αργίλου.
2. Τοπική εφαρμογή στα σπυράκια
Αναμιγνύοντας πολύ μικρότερη ποσότητα αργίλου και νερού, μπορούμε να φτιάξουμε πάστα που θα εφαρμόσουμε τοπικά σε σπυράκια. Αν έχουμε πρωτοεμφανιζόμενα(!) σπυράκια με έντονη λιπαρότητα, μπορούμε με το δάχτυλό μας να βάλουμε πάστα πράσινης αργίλου. Η άργιλος, θα λειτουργήσει καθαριστικά στα σπυράκια και θα τα ξεράνει.
Προσοχή στις παρακάτω σημειώσεις :
Μπορούμε να εφαρμόζουμε καθημερινά, αλλά όχι παραπάνω από 6-7 λεπτά.
Αν υπερβάλλουμε κι αφήσουμε την άργιλο στα σπυράκια για πολύ ώρα, υπάρχει πιθανότητα να ερεθιστεί το δέρμα γύρω από τα σπυράκια.
Σε καμία περίπτωση, αυτή η πρόταση δεν αποτελεί συμβουλή για ακμή κλπ. κι ούτε είναι μια θαυματουργή λύση για τα σπυράκια. Πρόκειται απλώς για ένα extra tip για το πώς μπορούμε να “αφυδατώσουμε” κάποια σπυράκια στο σώμα μας.
3. Ξηρό σαμπουάν
Μισό λεπτό να σου περιγράψω τη συνθήκη :
Μόλις ξύπνησες, έχεις σημαντικό ραντεβού και τα μαλλιά σου μοιάζουν με το λουκ της Christina Aguilera το 2002, αλλά δεν προλαβαίνεις να λουστείς. Κι εδώ έρχεται πάλι η πράσινη άργιλος να σε σώσει με τον πιο φυσικό, μη-τοξικό τρόπο.
Οδηγίες :
Έχω την πράσινη άργιλο σε ένα γυάλινο βαζάκι
Με ένα βουρτσάκι/πινέλο για ρουζ παίρνω λίγη σκόνη πράσινης αργίλου
Τινάζω το βουρτσάκι όπως κάνει κάθε beauty youtuber που σέβεται τον εαυτό της
Εφαρμόζω στα κρίσιμα σημεία που προδίδουν τη λιπαρότητα όπως : χωρίστρα, αφέλειες-μέτωπο, κρόταφοι.
Τινάζω καλά τα μαλλιά μου και χτενίζομαι
Βουαλά! Ούτε γάτα, ούτε ζημιά!
Σημειώσεις :
Η πράσινη άργιλος απορροφά τη λιπαρότητα κι έτσι αποτελεί μια γρήγορη λύση όταν δεν προλαβαίνουμε να λουστούμε. Δεν είναι ότι θα βάλουμε πράσινη άργιλο και ξαφνικά θα είμαστε λουσμένοι και με υπέρλαμπρα μαλλιά. Απλώς δε θα φαίνεται η λιπαρότητα.
Εγώ τυχαίνει να χρησιμοποιώ και στέρεο σαμπουάν με πράσινη άργιλο. Σε συνδυασμό με το στέρεο μαλλακτικό που εφαρμόζω στις άκρες, η τρίχα μου έχει αρκετά μεγάλη ισορροπία ξηρότητας-λιπαρότητας κι είμαι πολύ ευχαριστημένη. Τυχαίνει όμως να έχω κι ένα μαλλί που δε λαδώνει σχεδόν ποτέ, αλλά ακόμα κι αυτό αλλάζει ανάλογα με την ορμονική φάση στην οποία βρίσκομαι.
Ελπίζω τα παραπάνω να σου έδωσαν ιδέες τις οποίες μπορείς να εφαρμόσεις στη ρουτίνα περιποίησής σου. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει πιο φυσικός και zero-waste τρόπος να κάνεις καθαρισμό στο πρόσωπό σου, να αντιμετωπίσεις ελαφριά τα σπυράκια σου ή να διαχειριστείς στιγμιαία τη λιπαρότητα των μαλλιών σου.
Η πράσινη άργιλος είναι ένα από τα σημαντικότερα φυσικά “εργαλεία” περιποίησης που έχω στη διάθεσή μου.
Εντωμεταξύ, πάρτε κι ένα πριν + μετά. Γιατί για να φωτογραφηθώ γι’αυτό το άρθρο, έκανα μάσκα αργίλου, έβαλα άργιλο στα μαλλιά μου κι έκανα και μπάνιο. Ε, κρίμα είναι να πάνε χαμένα τα ντοκουμέντα. Βλέπετε πώς κοκκίνισε το μαγουλάκι μετά τη μάσκα αργίλου, έτσι;
Σημείωση : Αγοράζω χύμα την πράσινη άργιλο από το κατάστημα Χασιώτη, στο Μαρούσι.
Εσένα ποιο φυσικό καλλυντικό είναι το αγαπημένο σου; Θα χαρώ πολύ να το μοιραστείς μαζί μου στα σχόλια!
Τα λέμε σύντομα,
keep shining bright!
Comments