top of page

Περίοδος : Eco-friendly, natural και low waste!

Σε αυτό το άρθρο, μοιράζομαι μαζί σου όλα τα eco-friendly κόλπα ώστε η περίοδος/έμμηνος ρύση σου να μην αφήνει…σημάδια στη γη! Ακολουθεί ένας χρήσιμος οδηγός με όλα όσα έχω δοκιμάσει έτσι ώστε σήμερα να δηλώνω υπεύθυνα πως η περίοδός μου, δεν επιβαρύνει ούτε το περιβάλλον, ούτε την υγεία μου. Είναι μια πολύ ανακουφιστική σκέψη.


Άκου το podcast εδώ :




Spoiler alert :

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσω για την περίοδο. Δηλαδή, για το αίμα. Αν δεν είσαι εξοικειωμέν@ με αυτό το θέμα, μπορείς να επιστρέψεις όταν νιώσεις έτοιμ@.


Οι αριθμοί μιλάνε :

Αν κάνεις μια σύντομη αναζήτηση σε επιστημονικά άρθρα, θα διαπιστώσεις ότι τα σκουπίδια που προκαλούνται λόγω της χρήσης ακατάλληλων προϊόντων περιόδου είναι πολλά. Αν σκεφτείς πόσες σερβιέτες μιας χρήσης/ ταμπόν χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο μια γυναίκα/άτομο κατά τη διάρκεια της περιόδου και το πολλαπλασιάσεις με τον αριθμό όλων των γυναικών/ατόμων με περίοδο στον κόσμο θα βγάλεις έναν εξωφρενικό αριθμό. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει όλα τα προϊόντα υγιεινής που καταλήγουν σε κάποιο χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και κατά συνέπεια επιβαρύνουν το περιβάλλον μας. 


Σκέψου ότι μια γυναίκα/άτομο χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 12,000 έως 16,000 σερβιέτες/ταμπόνς σε όλη της τη ζωή. [Will McCallum,How to give up plastic,2019]

Στην Αγγλία, περίπου 2,5 εκατομμύρια ταμπόνς και 2,1 εκατομμύρια σερβιέτες πετιούνται ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. [Natalie Fee, How to save the world for free, 2019]

Κι έχουν σημασία αυτοί οι αριθμοί; Μα φυσικά, αφού τα ταμπόνς κι οι σερβιέτες είναι φτιαγμένα από πλαστικό το οποίο ρυπαίνει τη Γη ανεπανόρθωτα.


Το ξέρεις ήδη πως :

  • Τα ταμπόνς είναι συσκευασμένα σε μεμονωμένα πλαστικά σακουλάκια

  • Οι σερβιέτες έχουν πλαστικό φακελάκι και πλαστικό αυτοκολλητάκι που προστατεύει την κόλλα


Ήξερες όμως ότι…

  • Τα ταμπόνς αποτελούνται από μικροπλαστικά;

  • Οι σερβιέτες αποτελούνται επίσης από μικροπλαστικά; Ναι ναι, το προϊόν που βάζεις σε…αυτήν την περιοχή είναι ένα πλαστικό σκουπιδάκι.


Όλα αυτά τα δεδομένα, μας κάνουν να σκεφτόμαστε πως τα προϊόντα υγιεινής για την έμμηνο ρύση δεν είναι βλαβερά μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία μας. Είμαι βέβαιη πως κάποι@ από εσάς έχει συχνές φαγούρες όταν χρησιμοποιεί κοινές σερβιέτες. Όμως μισό λεπτό, αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να σε αγχώσει, αλλά να σε καθησυχάσει δίνοντάς σου λύσεις!


Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας αν θέλουμε να…

  • Μειώσουμε ακόμα περισσότερο το οικολογικό μας αποτύπωμα, ελαττώνοντας τα σκουπίδια που κάνουμε στην καθημερινότητά μας.

  • Χρησιμοποιούμε προϊόντα υγιεινής που ειναι φυσικά και πιο φιλικά προς το δέρμα μας

  • Χρησιμοποιούμε προϊόντα που δε βλάπτουν την υγεία μας μακροπρόθεσμα

  • Αποταμιεύσουμε χρήματα.


Σου έκανε εντύπωση το τελευταίο; Ώρα για μαθηματικά, βγάλε μολύβι και χαρτί.

Ένα πακέτο με κοινές σερβιέτες κοστίζουν 1,30 ευρώ και κρατάνε κατά μέσο όρο για όλη την περίοδο. Άρα σε 1 χρόνο πληρώνουμε 15,60 ευρώ για την περίοδό μας. Πάμε να δούμε τις eco-friendly εναλλακτικές που έχουμε, κι επιστρέφουμε στο τεφτέρι μας αργότερα.





Οι εναλλακτικές για μια eco-friendly περίοδο

Ποιός σου είπε όμως, ότι είμαστε καταδικασμέν@ στο να ρυπαίνουμε τον πλανήτη όταν έχουμε περίοδο; Οι πρόγονοί μας το έκαναν για χρόνια πριν από εμάς! Από τις γυναίκες της Αιγύπτου που χρησιμοποιούσαν πάπυρο αντί για σερβιέτες μέχρι την προγιαγιά σου που χρησιμοποιούσε πανιά, οι zero waste περίοδοι δεν είναι τίποτα καινούργιο! Εντάξει, δε σου είπα να χρησιμοποιήσεις πάπυρο, αλλά να ποιες είναι οι επικρατέστερες εναλλακτικές για μια eco-friendly περίοδο. 

  • Κύπελλο περιόδου

  • Υφασμάτινες σερβιέτες

  • Εσώρουχα σερβιέτες

  • Κοινές σερβιέτες με οικολογικό χαρακτήρα

 

Μέχρι στιγμής, αυτές είναι οι εναλλακτικές που έχω εντοπίσει. Αν θέλεις να μάθεις τι κάνω εγώ στην περίοδό μου, συνέχισε να διαβάζεις.


Η eco-friendly + low waste περίοδος της Αλεξάνδρας

Ας ξεκινήσω με κάποιες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που ίσως σε βοηθήσουν να κάνεις σύγκριση με το δικό σου σώμα και την περίοδό σου. Εμένα η περίοδός μου έχει ήπια ροή και κρατάει 5-6 ημέρες. Επίσης, το σώμα μου ποτέ δε δέχτηκε με ευκολία ούτε το πιο διακριτικό ταμπόν. Κράτα αυτές τις πληροφορίες ως βάση για ό,τι διαβάσεις παρακάτω, που θα μοιραστώ μαζί σου τι κάνω τους τελευταίους μήνες έτσι ώστε η περίοδός μου να είναι low waste! Ναι, το ‘χω καταφέρει και νιώθω υπέροχα!


Χρησιμοποιώ υφασμάτινες σερβιέτες

Κι απαντώ αμέσως στις ερωτήσεις σου :

– Ναι με βολεύουν πολύ!– Λερώνομαι πολύ σπάνια, κι αυτό γίνεται όταν δεν έχω φορέσει το κατάλληλο εσώρουχο ώστε να συγκρατιέται σωστά η υφασμάτινη σερβιέτα, μπούχου!– Είναι πολύ απορροφητικές και δε νιώθω υγρασία, yeah baby!– Η αίσθηση είναι ευχάριστη, αφού νιώθεις ένα μαλακό ύφασμα ν’ακουμπάει το δέρμα σου, κι όχι κάποιο αυτοκόλλητο ή κάποιο πλαστικό (κοινές σερβιέτες).– Όχι, δεν είναι πιο ακριβές. Μείνε λίγο ακόμα και θα καταλάβεις.

Έχω 9 υφασμάτινες σερβιέτες που χρησιμοποιώ κατά τη διάρκεια της περιόδου μου. Την καλύτερη εφαρμογή την έχουν αυτές (που δυστυχώς είχα πάρει από το Παρίσι και δε βρίσκω πουθενά αλλού). Εξίσσου καλής ποιότητας και βολικές είναι αυτές.


Αυτό το διάστημα που περνάω περισσότερο χρόνο στο σπίτι, είχα την ευκαιρία να εξασκηθώ στην τέχνη της υφασμάτινης σερβιέτας. Δοκίμασα ποια με βολεύει πιο πολύ, πώς με βολεύει να τις πλένω, ακόμα και τι εσώρουχο με βολεύει να φοράω.

Πριν από λίγο καιρό, ενώ χρησιμοποιούσα υφασμάτινες σερβιέτες, όταν ήταν να βγω έξω, χρησιμοποιούσα τις Eco Naty που είδαμε παραπάνω. Έτσι, ένιωθα περισσότερη ασφάλεια. Πλέον, που έχω συνηθίσει και βρει το κόλπο με τις υφασμάτινες, δε χρειάζομαι πια σερβιέτες μίας χρήσης, ακόμα κι αν είναι οικολογικές.


Πάμε τώρα να κάνουμε τους υπολογισμούς μας.

  • Μία υφασμάτινη πλενόμενη σερβιέτα κοστίζει γύρω στα 15 ευρώ κατά μέσο όρο. Σου φαίνεται πανάκριβο ε; Λογικό.

  • Κατά μέσο όρο, χρησιμοποιούμε 12 υφασμάτινες σερβιέτες σε κάθε περίοδο. Άρα συνολικά, χρειάζεται να επενδύσουμε 180 για να πούμε ότι είμαστε καλυμμέν@.

  • Όπως είδαμε προηγουμένως, τα ετήσια έξοδα για τη γυναικεία υγιεινή αγοράζοντας συμβατικές σερβιέτες είναι 15,60 ευρώ.

  • Μια γυνααίκα/άτομο έχει έμμηνο ρύση κατά μέσο όρο για 40 χρόνια. Συνεπώς, σπαταλάει 624 ευρώ σε σερβιέτες. Όσο κοστίζει αυτή τη στιγμή ένα ταξίδι πήγαινε-έλα στο Τόκιο. (ναι, μπήκα κι έψαξα)

I rest my case.

Φυσικά, το μύθο με το ότι η οικολογική ζωή είναι πιο ακριβή και πολυέξοδη, τον έχω καταρρίψει σε αυτό το άρθρο. Ο κανόνας είναι απλός :


Τα προϊόντα μίας χρήσης τα αγοράζουμε διαρκώς. Τα οικολογικά προϊόντα πολλαπλών χρήσεων, είναι πιο ακριβά αλλά τα αγοράζουμε μία φορά.


Τι προτείνω;

  • Να κάνεις τις έρευνές σου και να δεις αν σε βολεύουν οι υφασμάτινες σερβιέτες, τα εσώρουχα-σερβιέτες ή το κύπελλο περιόδου.

  • Αν δεν είσαι του κυπέλλου όπως εγώ, να βάλεις στην άκρη 50 ευρώ σιγά-σιγά και ν’αγοράσεις 3 υφασμάτινες σερβιέτες

  • Ταυτόχρονα, να παίρνεις κάθε μήνα τις Eco Naty, αντί για τις συμβατικές πλαστικές σερβιέτες/ταμπόν.

  • Τα υπόλοιπα, θα έρθουν μόνα τους. Αρκεί να το θέλεις.


Λοιπόν, τι λες;Ελπίζω αυτό το άρθρο να σου έδωσε έμπνευση ώστε να είναι όλες οι μέρες του μήνα shiny και eco-friendly!

Τα λέμε σύντομα,

keep shining bright!

Comments


bottom of page