Αυτό το άρθρο είναι μία παραλλαγή του what’s in my bag που κάνουν πολλές/πολλοί bloggers, αλλά λίγο παραλλαγμένο σε What’s in my ECO bag.
Τι χρειάζεται να έχουμε στην τσάντα μας αν θέλουμε να έχουμε ένα οικολογικό lifestyle όταν είμαστε εκτός σπιτιού ή σε κάποιο ταξίδι;
Η οικολογία, και η φροντίδα για το περιβάλλον, χρειάζεται οργάνωση και αφοσίωση. Αν είμαστε οργανωμένοι, μπορούμε να φροντίζουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε αλλά και την υγεία μας.
Στην προσπάθεια που κάνω να ζω μία πιο οικολογική ζωή, παρατηρώ ότι η τσάντα μου έχει πάντα κάποια συγκεκριμένα πράγματα μέσα. Επίσης παρατηρώ, ότι πολλοί φίλοι μου που θέλουν να φροντίζουν το περιβάλλον αλλά πολλές φορές δυσκολεύονται γιατί δεν είναι οργανωμένοι. Καταλήγουν να παίρνουν πλαστικό καλαμάκι ή πλαστικό μπουκάλι νερού, όχι από απροθυμία(ελπίζω), αλλά από έλλειψη οργάνωσης…στην τσάντα τους !
Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα ήταν πολύ βοηθητικό να μοιραστώ μαζί σας τα 5+1 αντικείμενα που έχω πάντα μαζί μου, ώστε η οικολογία να μην σταματάει ποτέ!
Και σε τι τσάντα τα βάζω όλα αυτά;
Κι επειδή το sustainability σημαίνει ειλικρίνεια από την αρχή μέχρι το τέλος, η τσάντα που βάζω όλα αυτά τα αντικείμενα που θα σας αναφέρω παρακάτω,είναι ethical. Τι σημαίνει αυτό;
Η ιστορία
(Ακολουθεί not sponsored mini ανάλυση) Έψαχνα εδώ και καιρό ένα σωστό backpack. Στις δουλειές μου εκτός γραφείου/σπιτιού κουβαλάω πολύ βάρος, κι έτσι χρειαζόμουν ένα καλό, ανατομικό backpack. Αλλά τι συμβαίνει με όλα εκείνα τα πλαστικουρέ brands ή τις cheapy-cheapy επιλογές που ναι, παίρνεις τσάντα με 19,90 αλλά σου σκίζεται μετά από 15 ημέρες και την έχει φτιάξει και κάποιο κοριτσάκι στο Bangladesh (σόρι γι’αυτό, αλλά έτσι είναι) ;
Ε, λοιπόν εμένα η τσάντα μου έχει ήθος.
Κι είναι φτιαγμένη από ένα υλικό που πήρε βραβείο το 2018, και το 31% είναι από ανακυκλωμένο nylon.
(Σχεδόν καμαρώνω)
Είναι Fjallraven (μία λέξη που πρόσφατα κατάφερα να διαβάσω : φχιαλ-ρέιβεν) κι ίσως να γνωρίζεις το brand, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν γνωρίζεις πόσο ethical και sustainable είναι αυτό το brand. Μπορείς να διαβάσεις εδώ για το πώς επιλέγουν τα υλικά τους και εδώ για το πώς παράγουν τα προϊόντα τους. Κι αν η πρώτη σου σκέψη είναι ότι είναι ακριβή, ξανασκέψου το. Η αλήθεια είναι πως το throwaway culture μας έχει εκπαιδεύσει στο φθηνό και στο εφήμερο κι ίσως θα ήταν καλό να συζητούσαμε σε ένα άλλο άρθρο για το αν είναι καλύτερο να αγοράσουμε 15 τσάντες σε διάρκεια 10 χρόνων που η κάθε μία θα έχει 19,90 ή μία τσάντα στο ίδιο χρονικό διάστημα που θα είναι πιο ακριβή.
Η τσάντα μου έχει ήθος, και κουβαλάει μέσα της όλα τα βάρη της ημέρας, αλλά και κάποιες μικρές οικολογικές λεπτομέρειες, που είναι εύκολο να βάλεις κι εσύ στην δική σου τσάντα!
Τι χρειάζεται να έχουμε στην τσάντα μας για να αποφεύγουμε το πλαστικό μίας χρήσης :
- Ένα ανοιξείδωτο μπουκάλι νερού. Μπορούμε να έχουμε και γυάλινο, αλλά τώρα το καλοκαίρι τα μεταλλικά ανοξείδωτα είναι η καλύτερη λύση γιατί κρατάνε κρύο το νερό/χυμό/τσάι μας
- Εγώ έχω πάντα μαζί μου ένα διχτάκι και μία πάνινη τσάντα σε περίπτωση που χρειαστεί να βάλω κάτι μέσα ή να δώσω κάτι σε κάποιον, δεν ξέρω.
- Μία θήκη με bamboo και σιταρένια καλαμάκια. Εγώ δεν πίνω καφέ, οπότε τα καλαμάκια δε μου είναι τόσο απαραίτητα αλλά μπορεί να χρειαστούν σε κάποιον χυμό, ή να τα δώσω σε κάποιον που είμαι μαζί του για να μην πάρει εκείνος πλαστικό.
- Κομποστοποιήσιμες-βιοδιασπώμενες σακούλες. Αυτές είναι σακούλες από άμυλο και βιοδιασπώνται μέσα σε 3-5 μήνες (σε αντίθεση με τα 300 χρόνια που κάνουν οι κλασικές πλαστικές σακούλες). Έχω πάντα 2-3 στην τσάντα μου για τυχόν σκουπίδια στο δρόμο ή οτιδήποτε χρειαστεί.
- Πάνινα πουγκιά για ξηρούς καρπούς και σνακς. Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγω από το σπίτι χωρίς να έχω μαζί μου κάτι να τσιμπάω στη διαδρομή. Παίρνω τους ξηρούς καρπούς μου ή τα κριτσίνια μου σε βαμβακερά πουγκάκια ή σε ειδικές θήκες (από σιλικόνη ή τάπερ). Κι αν θελήσω να πάρω κάτι απέξω, τότε ζητάω να μου το βάλουν στο πάνινο πουγκί που έχω μαζί μου.
- Μη-τοξικό αντηλιακό σε μεταλλική συσκευασία! Αυτό δεν το έχω πάντα στην τσάντα μου, αλλά τώρα το καλοκαίρι, είναι απαραίτητο! 😉
Ελπίζω με αυτά τα 5+1 tips για το τι είναι καλό να έχουμε στην τσάντα μας για να είμαστε οργανωμένοι και να μην κάνουμε κακό στο περιβάλλον χρησιμοποιώντας πλαστικά μίας χρήσης, να σας έδωσα έμπνευση και να σας βοήθησα να οργανώσετε και τη δική σας τσάντα.
*Τις τελευταίες φωτογραφίες τις τράβηξε ο Οδυσσέας στο Παρίσι. Η χαρά μου είναι εμφανής, αλλά τώρα υποφέρω που με βλέπω με ζακέτα ενώ έχει 35 βαθμούς.
7) coffee cup! Για take away καφέ, χυμό, τσάι 🙂
Πολύ σωστά! Ή, αν έχει τελειώσει το νερό μας, το βάζουμε στο παγούρι μας!
Πολυ βοηθητικό αρθρο! να ρωτησω τις βιοδιασπώμενες σακούλες που τις βρίσκουμε?
Γεια σου! Εγώ μέχρι πρόσφατα τις έβρισκα στο sapontina.gr αλλά νομίζω πλέον τις έχουν σταματήσει! Αν κάνεις μία έρευνα στο διαδίκτυο για σακούλες από άμυλο ή καλαμπόκι, κάτι θα βρεις!
Πολύ επιμορφωτικό και όμορφο άρθρο, ως συνήθως!
4/6 βρίσκονται και στη δική μου “ηθική” τσάντα, χεχε *.*
Πολύ επιμορφωτικό και όμορφο άρθρο, ως συνήθως!
4/6 βρίσκονται και στη δική μου ηθική τσάντα! ^_^
Γεια σου Εύα! Χαίρομαι πολύ που ευχαριστήθηκες το άρθρο και χαίρομαι που είσαι 4/6 εκεί! Ποια είναι τα 2 που δεν έχεις στην τσάντα σου;