Ashinyday.com DIY-βάζο-λουλούδια
UPCYCLE, ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Βάζο για λουλούδια από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά

Η άνοιξη ήρθε με βάζο για λουλούδια από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά! Σε αυτό το άρθρο, μοιράζομαι μαζί σας έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο να αξιοποιήσουμε δύο πράγματα που είναι πολύ πιθανό ότι έχουμε στο σπίτι : Ένα πλαστικό μπουκάλι που θα πήγαινε στα σκουπίδια κι ένα κομμάτι ύφασμα.

Με αυτόν τον τρόπο, περνάμε δημιουργικά το χρόνο μας, φτιάχνουμε κάτι χρηστικό για το σπίτι και κάνουμε κάτι καλό για το περιβάλλον.

Η ιστορία :

Αυτήν την περίοδο, απολαμβάνω πολύ να κάνω χειροτεχνίες. Δεν είναι μόνο η ηρεμία του σπιτιού που μου επιτρέπει να ασχοληθώ με αυτό, αλλά και το ότι καλούμαι να αξιοποιήσω στο έπακρο τα υλικά που έχω ήδη στο σπίτι. Άραγε τι μπορώ να κάνω με ένα πλαστικό μπουκάλι που ξέμεινε από μία φωτογράφιση και με ένα κομμάτι υφάσματος που ξέμεινε από μία χειροτεχνία; Δεν είναι υπέροχο ότι αυτά τα δύο πράγματα, κατέληξαν να είναι ένα όμορφο βάζο για λουλούδια που φτιάχτηκε από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά;

Upcycle :

Το upcycling είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο στην προσπάθειά μας να προστατεύουμε έμπρακτα το περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε καλαίσθητους τρόπους να επαναχρησιμοποιούμε υλικά που έχουν βρεθεί στα χέρια μας και έχουν χάσει την πρώτη τους χρήση. Ένα πλαστικό μπουκάλι νερού, ένα μπουκάλι σαμπουάν, το πλαστικό σακουλάκι από τα μακαρόνια κ.ο.κ.

Εγώ κάνω μεγάλη προσπάθεια να αποφεύγω όλα τα παραπάνω και νιώθω πολύ χαρούμενη που το έχω καταφέρει. Ωστόσο, υπάρχουν εκείνες οι σπάνιες φορές που πέφτουν στα χέρια μου διάφορα ενοχλητικά μικρά πλαστικά σακουλάκια, ή αυτό το πλαστικό μπουκάλι που λόγω του σχήματός του, με εξυπηρέτησε σε μία φωτογράφιση. Όταν συμβαίνει αυτό, αποθηκεύω τα σκουπίδια σε τρία καλάθια που έχω στο σπίτι έως ότου βρω μία νέα χρήση γι’αυτά. Για παράδειγμα, μερικά πλαστικά σακουλάκια έγιναν γέμιση γι’αυτά τα μικρά μαξιλαράκια. Το συγκεκριμένο μπουκάλι, περίμενε για περισσότερο από 08 μήνες για να γίνει πια ένα όμορφο βάζο για λουλούδια. Κανένα πλαστικό που δεν ανακυκλώνεται, δεν καταλήγει στα σκουπίδια από το σπίτι μας. Ακόμα και γι’αυτά που ανακυκλώνονται, σκεφτόμαστε πολύ καλά πριν τα πετάξουμε στους μπλε κάδους αν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με κάποιο δημιουργικό τρόπο.

Τι λέτε λοιπόν; Ας δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα βάζο για λουλούδια αξιοποιώντας ένα πλαστικό μπουκάλι κι ένα κομμάτι ύφασμα.

Σχετικά με τα βασικά υλικά μας :
 • Ύφασμα : Μπορεί να είναι ένα ρούχο που δε φοράμε πια και δε μπορούμε να το χαρίσουμε γιατί είναι σε κακή κατάσταση, μία πετσέτα που θα πετούσαμε ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι υφάσματος θέλουμε εμείς. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι ύφασμα έχουμε στη διάθεσή μας. Μπορούμε μάλιστα να συνδυάσουμε αγαπημένα μας υφάσματα για ένα πιο εκκεντρικό βάζο.
 • Μπουκάλι : Μπορεί να είναι γυάλινο, πήλινο ή και πλαστικό. Αν με τη συγκεκριμένη τεχνική μπορούμε να διακοσμήσουμε ένα πλαστικό μπουκάλι που διαφορετικά θα κατέληγε στα σκουπίδια, ακόμα καλύτερα! Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διακοσμήσουμε ένα μπουκάλι νερού, σαμπουάν, λαδιού κλπ.
Τι υλικά θα χρειαστούμε :

 1. Ύφασμα
 2. Ένα μπουκάλι
 3. Ένα ψαλίδι
 4. Ένα βιβλίο ή μία σταθερή επιφάνεια
 5. Ένα συνδετήρα, μανταλάκι ή πιαστράκι (μπορεί να είναι κι ένα κλάμερ για τα μαλλιά)
 6. Ένα πιστόλι σιλικόνης ή μία οποιαδήποτε άλλη καλή κόλλα τέτοιου τύπου
 7. Ένα κοπίδι : Σε περίπτωση που θέλουμε να κοντύνουμε το πλαστικό μπουκάλι

Πώς θα φτιάξουμε τις πλεξούδες υφάσματος :

 1. Από το ύφασμα που έχουμε στα χέρια μας, κόβουμε 3 λωρίδες πάχους 10 εκατοστών. Το μήκος εξαρτάται από το ύφασμα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αν έχουμε ένα μακρύ κομμάτι, ακόμα καλύτερα, αφού αυτό θα μπορέσει να καλύψει όλο το μπουκάλι μας. Διαφορετικά, δουλεύουμε με επιμέρους πλεξούδες που θα ενώσουμε όσο κολλάμε επάνω στο μπουκάλι.
 2. Με τη βοήθεια του συνδετήρα/κλάμερ/μανταλακίου, σταθεροποιούμε τις λωρίδες υφάσματος στο βιβλίο ή στη σταθερή επιφάνεια.
 3. Κάνουμε την πλεξούδα όπως φαίνεται στις εικόνες. Φροντίζουμε να μη σφίγγουμε πολύ την πλεξούδα ώστε να βγει αφράτη.
 4. Μόλις τελειώσουμε, σταθεροποιούμε και τις δύο άκρες με το μανταλάκι/πιαστράκι/κλάμερ.
Πόσες πλεξούδες υφάσματος θα χρειαστούμε;

 • Όσο φτιάχνουμε πλεξούδες, ελέγχουμε επάνω στο μπουκάλι μας. Πόσες θα χρειαστούμε; Αυτό εξαρτάται από το πάχος που έχουμε πετύχει στις πλεξούδες, αλλά και από το ύψος και πάχος του μπουκαλιού.
 • Σε αυτό το βήμα, αφού έλεγξα τις πλεξούδες μου επάνω στο μπουκάλι, αποφάσισα ότι θα το κοντύνω με ένα κοπίδι όπως στις παρακάτω εικόνες.

Πώς θα τελειοποιήσουμε τις πλεξούδες υφάσματος :

Όταν βεβαιωθούμε ότι έχουμε τη σωστή ποσότητα από πλεξούδες υφάσματος, χρειάζεται να τελειοποιήσουμε τις άκρες τους, για να κολλήσουν ομοιόμορφα στο μπουκάλι.

 1. Βάζουμε στην πρίζα το πιστόλι σιλικόνης ώστε να αρχίσει να ζεσταίνεται η κόλλα.
 2. Κολλάμε τις άκρες από την πλεξούδα μεταξύ τους για να έχουμε το αποτέλεσμα της εικόνας 2 :

Αφού έχουμε ολοκληρώσει τα παραπάνω βήματα, είμαστε έτοιμοι να κολλήσουμε τις πλεξούδες στο ύφασμα.

Πώς θα κολλήσουμε τις υφασμάτινες πλεξούδες στο μπουκάλι :
 1. Με το πιστόλι σιλικόνης, βάζουμε μία μικρή ποσότητα κόλλας στο κάτω μέρος του μπουκαλιού, όπως στην εικόνα 1. Προσέχουμε να μην ακουμπάει το πιστόλι σιλικόνης το μπουκάλι, γιατί λόγω της θερμότητάς του, θα το λιώσει και θα δημιουργήσει τρύπα.
 2. Κολλάμε την άκρη της πλεξούδας στο σημείο που βάλαμε κόλλα, με μία μικρή κλίση, όπως στην εικόνα 2.
 3. Συνεχίζουμε, βάζοντας κόλλα ακριβώς δίπλα από το πρώτο σημείο, κατά μήκος της άκρης του μπουκαλιού. Συνεχίζουμε βάζοντας κόλλα έως ότου να φτάσουμε στο σημείο που ξεκινήσαμε.
 4. Φροντίζουμε η πρώτη σειρά υφάσματος να έχει κολληθεί στην άκρη του μπουκαλιού αλλά να μην φτάνει στον πάτο του, ώστε το μπουκάλι μας να στέκεται ίσια. Ελέγχουμε ότι το κάναμε με αυτόν τον τρόπο.
 5. Συνεχίζουμε στο επόμενο επίπεδο, βάζοντας κόλλα σιλικόνης στα σημεία που θεωρούμε απαραίτητα. Μετά το πρώτο επίπεδο που κάναμε στα προηγούμενα βήματα, δε χρειάζεται να βάζουμε κόλλα σε όλο το μπουκάλι, αλλά μόνο σε κάποια σημεία, ώστε να γίνεται η σταθεροποίηση του υφάσματος.
 6. Όσο προχωράμε με την πλεξούδα, πριν βάλουμε κόλλα στο κάθε σημείο, φροντίζουμε να έχουμε σπρώξει ελαφρώς προς τα κάτω ώστε να μη δημιουργούνται κενά μεταξύ του κάθε επιπέδου.
 7. Συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο έως ότου φτάσουμε στο χείλος του μπουκαλιού.
 8. Όταν φτάσουμε στο τελευταίο επίπεδο, ελέγχουμε το μήκος της πλεξούδας πριν σταθεροποιήσουμε με την κόλλα και κόβουμε στο σημείο που κρίνουμε ότι χρειάζεται, όπως στην εικόνα 1. Σε αυτήν την εικόνα, δεν έχω κολλήσει ακόμα την πλεξούδα, παρά ελέγχω αν είναι αυτό το σημείο που θα σταματήσω και βλέπω αν θα χρειαστεί να κόψω με το ψαλίδι. Αν μου περισσεύει ύφασμα-πλεξούδα, φυσικά κόβω στο σημείο που χρειάζεται.
 9. Αφού προσαρμόσω την τελευταία σειρά πλεξούδας στο απαραίτητο μήκος, επεξεργάζομαι τις άκρες της πλεξούδας με την κόλλα σιλικόνης όπως στα πρώτα βήματα. Δηλαδή κολλάω μεταξύ τους τα υφάσματα, όπως φαίνεται στην εικόνα 2.

Το βάζο μας είναι έτοιμο!

Θα εκπλαγείτε από το πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε αυτό το βάζο κι από το πόσο όμορφο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα!

Μπορούμε όχι μόνο να φτιάξουμε ένα βάζο για λουλούδια, αλλά και μία μολυβοθήκη, ένα δοχείο για τα μικρο-αντικείμενά μας, ένα κηροπήγιο ή ό,τι άλλο σκεφτούμε εμείς.

Τι λέτε λοιπόν; Θα το δοκιμάσετε;

Τα λέμε σύντομα,

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι σκέφτεσαι; Γράψε μας το σχόλιο ή την απορία σου εδώ:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.