LOW WASTE, TIPS, ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΓΙΟΡΤΕΣ

Τι Χριστουγεννιάτικο δέντρο να στολίσω;

Μέσα στα αμέτρητα αμφιλεγόμενα ζητήματα που διχάζουν οικογένειες και δημιουργούν το ένθερμο debate που δε ζήτησε κανείς στο χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι, συγκαταλέγεται και το αιώνιο ερώτημα : Αληθινό ή πλαστικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Αυτό το ερώτημα είναι αντίστοιχο του “βουνό ή θάλασσα” και του “Πελέ ή Μαραντόνα”…but make it Christmas! Έτσι, η ομάδα του A Shiny Day, οπλισμένη με το τρίπτυχο καμπαρντίνα-μεγεθυντικός φακός-καπέλο αλά Sherlock Holmes, ερεύνησε και μοιράζεται τα ευρήματά μέσω αυτού του άρθρου.

Πριν ξεκινήσουμε όμως, θέλω να σας παραθέσω το αγαπημένο μου fact από αυτή την έρευνα :

Το πρώτο ψεύτικο Χριστουγεννιάτικο δέντρο φτιάχτηκε κατά λάθος από μια επιχείρηση που ειδικευόταν στα πιγκάλ τουαλέτας! Με λίγα λόγια, κατασκεύασαν ένα πράσινο βουρτσάκι τουαλέτας μια μέρα κι είπαν “Βρε τι μου θυμίζει; Α! Χριστουγεννιάτικο δέντρο!”. Φοβερό;

Μετά από αυτό το ευχάριστο διάλειμμα, να σημειώσουμε πως δεν είμαστε ειδικοί στο θέμα, μια ταπεινή έρευνα κάναμε για να πάρουμε μέρος σε αυτό τον αιώνιο διάλογο. Ωστόσο, μιλήσαμε με το γεωπόνο της καρδιάς μας από το Fytotechnia Tsatsanis που απάντησε με προθυμία στις ερωτήσεις μας. 

Ας πούμε λίγα λόγια για την κάθε επιλογή :

Τεχνητά έλατα

  1. Κατασκευάζονται από προϊόντα με βάση το πετρέλαιο, όπως PVC, αφρό πολυουρεθάνης ή χάλυβα που χρειάζονται αρκετή ενέργεια για να παραχθούν
  2. Δεν είναι ανακυκλώσιμα και θα κάνουν αιώνες να αποσυντεθούν σε χώρους υγειονομικής ταφής
  3. Εισάγονται συνήθως από την Κίνα, που σημαίνει 3 πράγματα : 
    1. Τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα 
    2. Τα αεροπλάνα είναι τα μέσα μεταφοράς που εκπέμπουν το περισσότερο CO2
    3. Η Κίνα – ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο, είναι η χώρα με τη πιο “βρώμικη” μορφή ηλεκτρικής ενέργειας*

*Η Κίνα χρησιμοποιεί σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα που συμβάλλουν στη ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη 

Το καλό :
  • Μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και στα μάτια του καταναλωτή είναι μια οικονομική “επένδυση” για το μέλλον. Υπάρχουν οικογένειες που έχουν το πλαστικό τους δέντρο πάνω από 30 χρόνια. Ωστόσο, η μέση οικογένεια χρησιμοποιεί ένα ψεύτικο δέντρο για έξι έως εννέα χρόνια πριν το πετάξει, κι ύστερα αυτό θα παραμείνει σε χώρο υγειονομικής ταφής επ ‘αόριστον. Δηλαδή, προκάλεσε ρύπους στη φύση κατά την παραγωγή του και θα συνεχίσει να προκαλεί επ’αόριστον, όταν πεταχτεί.

Αληθινά έλατα

  1. Μπορούν να αγοραστούν τοπικά 
  2. Τα περισσότερα αληθινά έλατα προέρχονται από καλλιέργειες σε ορινές περιοχές. Λόγω αυτών των καλλιεργιών, δημιουργούνται δάση σε χέρσες υποβαθμισμένες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι για περίπου 10 χρόνια, σε αυτές τις περιοχές ζει ένα δάσος και προσφέρει όλα τα οφέλη που προσφέρουν τα δάση. Απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, εκπέμπουν οξυγόνο, φιλοξενούν την άγρια πανίδα.
  3. Παρόλο που η ιδέα της κοπής δέντρων δεν ακούγεται πολύ φιλική προς το περιβάλλον, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα αντικαθίστανται μόλις συλλεχθούν. Οι καλλιεργητές ελάτων, δεν κόβουν ολόκληρο το κομμάτι που δάσωσαν, αλλά το κάνουν τμηματικά. Διαφορετικά, θα έπρεπε να περιμένουν άλλα 10 χρόνια για την επόμενη συλλογή ελάτων.
  4. Τα αληθινά έλατα πωλούνται με 2 τρόπους :
    1. Κομμένα : Σε αυτήν την περίπτωση, πεθαίνουν μετά από λίγο καιρό
    2. Σε γλάστρα : Σε αυτήν την περίπτωση, έχουμε τη δυνατότητα να το κρατήσουμε κάποια χρόνια σε γλάστρα, ή αρκετά χρόνια μεταφυτεύοντάς το στη γη.
  5. Οι ελατοκαλλιέργειες είναι αρκετά eco-friendly αφού δεν ψεκάζονται  σχεδόν ποτέ και χρειάζονται ελάχιστο νερό, μόνο κάποιους συγκεκριμένους μήνες. Σκέψου ότι κάποιες από τις τροφές που καταναλώνουμε όπως σιτηρά ή λαχανικά, προέρχονται από εντατικές καλλιέργειες που απαιτούν πολύ περισσότερο νερό από μία ελατοκαλλιέργεια (αναλογία 1:50). Πιο συγκεκριμένα, ακριβώς επειδή οι ελατοκαλλιέργειες βρίσκονται σε πολύ ορεινές περιοχές, ποτίζονται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και μάλιστα, ελάχιστα.
  6. Σε κάποιες χώρες, τα κομμένα έλατα συλλέγονται και μετατρέπονται σε κομπόστ. Στην Ελλάδα, μάθαμε πως στο δήμο Γλυφάδας κι Αρτέμιδος Σπάτων, έχουν εγκαταστάσεις διαχείρισης κλαδεμάτων τα οποία μετατρέπονται σε κομπόστ. Ίσως να δέχονται και κομμένα έλατα;
  7. Τα κομμένα έλατα, όταν πεταχτούν, δε ρυπαίνουν τη φύση καθώς βιοδιασπώνται.

Η Carbon Trust εκτιμά ότι ένα τεχνητό δέντρο ύψους δύο μέτρων έχει διπλάσιο αποτύπωμα άνθρακα από ένα φυσικό δέντρο που καταλήγει σε χώρο υγειονομικής ταφής.

Τα συμπεράσματα κι οι συμβουλές μας :

Αν επιλέξουμε τεχνητό έλατο :
  • Είναι καλό να επενδύσουμε σε ένα καλής ποιότητας τεχνητό έλατο, δίνοντας λίγα χρήματα παραπάνω. Έτσι, θα το κρατήσουμε για περισσότερα χρόνια. 
  • Φροντίζουμε να το διατηρούμε σε καλή κατάσταση, για να κρατήσει περισσότερα χρόνια. Δηλαδή, ας μην αφήνουμε τα γατιά μας να κρέμονται από τα ψεύτικα κλαδιά τους. 
  • Μπορούμε να δανειστούμε ένα δέντρο από κάποιον συγγενή μας που δεν το θέλει πια
  • Μπορούμε να αγοράσουμε ένα μεταχειρισμένο δέντρο
Αν επιλέξουμε αληθινό έλατο, κομμένο :
  • Φροντίζουμε να πάρουμε κάποια πιστοποίηση, ή έστω να γνωρίζουμε τον τόπο καλλιέργειας του δέντρου
  • Αναζητούμε μέρη διαχείρισης κλαδεμάτων, ώστε να αξιοποιηθεί με κάποιον τρόπο το έλατο αφού περάσει η περίοδος των γιορτών
  • Το ξανασκεφτόμαστε, για του χρόνου. Λυπάμαι πολύ, αλλά δε μπορώ να μείνω αντικειμενικη σε αυτήν την κατηγορία. Μου φαίνεται πολύ κρίμα να καλλιεργείται ένα δεντράκι για 10 χρόνια, να το κόβουμε, να χρησιμοποιείται για 20 μέρες και μετά να πετιέται σα να μην υπήρξε ποτέ. Ακόμα κι αν βιοδιασπάται και δεν αφήνει σκουπίδια στο πέταγμά του. Οφείλουμε να σεβόμαστε τη ζωή και τον κόπο της φύσης και μου φαίνεται κάπως σουρεάλ το κομμένο δέντρο. Δηλαδή, θα έκοβα ποτέ ένα φίκο να τον στολίσω στο σαλόνι μου;
Αν επιλέξουμε αληθινό έλατο, σε γλάστρα :
  • Μόλις περάσει η περίοδος των γιορτών, μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα, στον κήπο μας, στην αυλή της γιαγιάς μας, ή ακόμα και σε ένα παρτέρι του Δήμου.
  • Τα έλατα ευδοκιμούν σε βορινές περιοχές με καλό αερισμό. Αυτό σημαίνει πως αν το έλατο κατοικήσει στα βόρεια προάστια της Αθήνας, τη βόρεια Ελλάδα κι οποιαδήποτε βορινή περιοχή, έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει για πολλά χρόνια.
  • Μπορούμε μάλιστα, να το πάρουμε από μικρό, σε μικρό γλαστράκι και να το δούμε να αναπτύσσεται.
  • Αν κρατήσουμε το έλατο σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι, την αυλή ή ακόμα κι αν το μεταφυτεύσουμε στη γη, μπορούμε να στολίζουμε αυτό κάθε χρόνο.
Αν δεν επιλέξουμε καθόλου έλατο :
  • Παρφέ! Μπορούμε να στολίσουμε καράβι!
  • Μπορούμε να στολίσουμε ένα άλλο δέντρο που έχουμε στο σπίτι, όπως για παράδειγμα ένα φίκο.
  • Αν δεν έχουμε φυτά στο σπίτι, μπορούμε να στολίσουμε με φωτάκια και στολίδια σε διάφορα σημεία του σπιτιού.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο χριστουγεννιάτικο δέντρο σαν αυτό που φτιάχνει ο μπαμπάς μου κάθε χρόνο. Με μερικά ξύλα που τοποθετεί οριζοντίως σχηματίζοντας ένα τρίγωνο.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να ήταν κάπως βοηθητικό. Φυσικά, μπορείτε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί μου στα σχόλια.

Μπες εδώ για περισσότερες Χριστουγεννιάτικες ιδέες!

Τα λέμε σύντομα,

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι σκέφτεσαι; Γράψε μας το σχόλιο ή την απορία σου εδώ:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.