Είπες κανείς DIY σημειωματάρια;
Ένα πολύ σημαντικό σημείο στην προσπάθεια κάποιου να μειώσει το οικολογικό του αποτύπωμα είναι η επαναχρησιμοποίηση. Δηλαδή, όταν έχει στα χέρια του ένα αντικείμενο που δεν χρειάζεται πια, να βρίσκει τρόπους να το ξαναχρησιμοποιήσει. Έτσι, το περιβάλλον γλιτώνει από ένα σκουπίδι κι οι μηχανές ανακύκλωσης (αν αυτό το αντικείμενο ανακυκλώνεται) γλιτώνουν πολλή ενέργεια.
Τι κάνουμε με το χαρτί;
Η προσπάθειά μου να ζω μία πιο οικολογική ζωή, η δέσμευσή μου και η αφοσίωσή μου σε αυτό με κάνουν να πειραματίζομαι αρκετά. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, πειραματίζομαι με το χαρτί. Ψάχνω τρόπους να επαναχρησιμοποιώ χαρτιά που μου είναι άχρηστα στην πρώτη τους “μορφή” ενώ αυτές τις μέρες έχω καταπιαστεί με την ανακύκλωση χαρτιού στο σπίτι! Μάλιστα!
Όλοι αυτοί οι πειραματισμοί, αποτελούν λύσεις σε διάφορα προβλήματα που συναντάω στην καθημερινότητά μου.
Ένα από αυτά τα προβλήματα, είναι και τα χαρτιά που κυκλοφορούν στις εκλογές. Εκτυπώνονται, χρησιμοποιούνται για περίπου 12 ώρες και τελικά καταλήγουν στα σκουπίδια.
Σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, υπάρχουν δύο λύσεις :
Η μία είναι να μετατρέψουμε τα ψηφοδέλτια (ή οποιοδήποτε χρησιμοποιημένο χαρτί) σε σημειωματάρια κι η άλλη είναι να ανακυκλώσουμε τα ψηφοδέλτια (ή οποιοδήποτε χρησιμοποιημένο χαρτί) στο σπίτι, δημιουργώντας ένα καινούριο χαρτί! Για το δεύτερο, θα σας κρατήσω λίγο ακόμα σε αγωνία, μέχρι να το τελειοποιήσω και να μπορώ να το μοιραστώ μαζί σας!
Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστώ μαζί σας δύο τρόπους που δοκίμασα για να φτιάξουμε σημειωματάρια από 100% επαναχρησιμοποιημένα υλικά! Τα χαρτιά που θα γράφουμε αλλά και το εξώφυλλο είχαν μία άλλη χρήση και εμείς θα τα κάνουμε σημειωματάριο!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε :
- Άχρηστα χαρτιά που να έχουν τουλάχιστον τη μία τους πλευρά κενή
- Χαρτονάκι από κάποιο κουτί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χαρτόνι από κάποιο κουτί παπουτσιών, από πακέτο δημητριακών ή οτιδήποτε παρόμοιο έχουμε στο σπίτι. Εγώ χρησιμοποίησα το κουτί από μία παραγγελία που είχα κάνει σε ένα eco friendly shop.
- Ένα κομμάτι ύφασμα που μας βρίσκεται στο σπίτι. Μπορεί να είναι ένα ρετάλι από ένα τζιν που κοντύναμε, ή ένα παλιό πανάκι. Εγώ χρησιμοποίησα ένα κομμάτι υφάσματος που είχε περισσεύσει από ένα μαξιλάρι που φτιάξαμε πέρυσι.
- Κόλλα βινυλίου (δηλαδή για κατασκευές με χαρτί)
- Ένα πινέλο
- Μία επιφάνεια κοπής
- Ένα κοπίδι
- Ένα ψαλίδι
- Έναν χάρακα (κατά προτίμηση τρίγωνο)
- Μεταλλικά κλιπς σαν αυτά
- Ένα μολύβι
- Έξτρα υλικά για το ένα σημειωματάριο : 4 μαγνητάκια
Πώς θα φτιάξουμε το σημειωματάριο / Τρόπος Νο1 : Σημειωματάριο Ψυγείου
- Παίρνουμε έναν πάκο από χρησιμοποιημένα χαρτιά (σε αυτήν την περίπτωση ψηφοδέλτια). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσα χαρτιά θέλουμε, εγώ γι’αυτό το σημειωματάριο έβαλα τόσα ώστε το ύψος τους να είναι 1,5 εκατοστό. Φροντίζουμε να ισιώσουμε καλά τα ψηφοδέλτια ώστε να έχουμε μία τουλάχιστον πλευρά με τα χαρτιά εντελώς ευθυγραμμισμένα. Σταθεροποιούμε αυτήν την πλευρά βάζοντας δύο κλιπς όπως στην εικόνα.
- Παίρνουμε το πινέλο μας και την κόλλα βινυλίου. Βάζουμε λίγη κόλλα στο πινέλο και την περνάμε στη ράχη του πάκου που φτιάξαμε. Προσέχουμε να μη βάλουμε υπερβολική δόση κόλλας, αλλά τόση ώστε να κολλήσουν καλά τα φύλλα μεταξύ τους. Αφήνουμε τον πάκο να στεγνώσει.
- Για να είμαστε σίγουροι ότι θα στεγνώσει καλά, μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλο ένα κλιπ κεντρικά στον πάκο, εκεί που είναι η κόλλα. Προσέχουμε όμως το κλιπ να μην ακουμπάει το σημείο που έχουμε βάλει την κόλλα. Μόλις στεγνώσει η κόλλα, βγάζουμε τα κλιπς κι είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο επόμενο βήμα.
- Βάζουμε τον πάκο επάνω στην επιφάνεια κοπής, και παίρνουμε το κοπίδι ώστε να κόψουμε τα φύλλα ομοιόμορφα. Μετράμε πού θέλουμε να κόψουμε. Το δικό μου έχει πλάτος 9,5 εκατοστά και ύψος 15 εκατοστά. Με τη βοήθεια ενός χάρακα, κόβουμε τα φύλλα με το κοπίδι. Είναι αρκετά σημαντικό το κοπίδι που θα χρησιμοποιήσουμε να μην είναι στομωμένο και η λεπίδα να είναι κοφτερή. Ένα πολύ καλό κόλπο για να κόψουμε πιο εύκολα τα φύλλα χωρίς να βάλουμε δύναμη, είναι το εξής : Χρησιμοποιώντας τον χάρακα σαν οδηγό και στήριγμα στο κοπίδι, χαράσουμε με απαλές και συνεχόμενες κινήσεις. Δηλαδή, δε βάζουμε δύναμη για να κόψουμε κατευθείαν και τα 50 φύλλα, αλλά περνάμε ξανά και ξανά το κοπίδι από το ίδιο σημείο.
- Αυτό θα πρέπει να είναι το σχήμα του πάκου μας, όταν ολοκληρωθεί. Το αφήνουμε στην άκρη για λίγο, για να φτιάξουμε το εξώφυλλο.
- Παίρνουμε το χαρτόνι μας για να κάνουμε το εξώφυλλο. Με έναν χάρακα, ένα τρίγωνο και το κοπίδι, κόβουμε δύο κομμάτια χαρτονιού. Τα κομμάτια πρέπει να έχουν το ίδιο σχήμα με τον πάκο των χαρτιών που κόψαμε πριν λίγο, αλλά να είναι λίγο πιο μεγάλα. Οπότε σχηματίζουμε με το μολύβι μας ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο διαστάσεων 15,5 x 10,5 και κόβουμε προσεκτικά με το κοπίδι, όπως κάναμε και με τα χαρτιά. Το concept με το κοπίδι είναι να κόβουμε στρώμα-στρώμα κατεβαίνοντας όλο και πιο κάτω στο πάχος αυτού που κόβουμε. Μπερδευτικό;
- Αυτό θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμά μας αφού κόψουμε τα φύλλα χαρτιού και το χαρτόνι. Και τώρα είμαστε έτοιμοι να το τελειοποιήσουμε με το ύφασμα.
- Διαλέγουμε το ύφασμα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και αφού βεβαιωθούμε ότι είναι ίσιο (αν δεν είναι, το σιδερώνουμε λιγάκι), κόβουμε ένα κομμάτι διαστάσεων 10,5 x 15,5.
- Για την μπροστινή πλευρά του σημειωματάριου, υπολογίζουμε πού θέλουμε να τελειώνει το ύφασμα, σημειώνουμε με το μολύβι και απλώνουμε την κόλλα. Εγώ το έβαλα στα 5,5 εκατοστά. Σημείωσα με το μολύβι, έβαλα κόλλα και άπλωσα με το πινέλο. Μόλις απλώσουμε την κόλλα, τοποθετούμε το ύφασμα και σταθεροποιούμε με τα χέρια.
- Αυτό ήταν το εξώφυλλο. Για να κολλήσουμε το ύφασμα και στην πίσω πλευρά ακολουθούμε την εξής διαδικασία : Βάζουμε το εξώφυλλο με το ύφασμα να κοιτάνε προς τα πάνω, δηλαδή από την ανάποδη πλευρά. Βάζουμε τον πάκο με τα χαρτιά από επάνω, έτσι ώστε να ξέρουμε σε ποιο ύψος πρέπει να μπει το οπισθόφυλλο. Στη συνέχεια, βάζουμε και το δεύτερο χαρτόνι κι έτσι υπολογίζουμε πού ακριβώς πρέπει να κολλήσουμε το υπόλοιπο ύφασμα. Αν θέλουμε μπορούμε να σταθεροποιήσουμε τα χαρτόνια με ένα κλιπσάκι. Απλώνουμε την κόλλα με το πινέλο και κολλάμε το ύφασμα.
- Το σημειωματάριό μας είναι σχεδόν έτοιμο. Μας μένει να κολλήσουμε τον πάκο με τα χαρτιά στο οπισθόφυλλο. Οπότε απλώνουμε μία παχιά γραμμή κόλλας με το πινέλο μας στην εσωτερική πλευρά του οπισθόφυλλου και κολλάμε τον πάκο με τα χαρτιά. *Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και νωρίτερα, πριν βάλουμε το ύφασμα!
- Το σημειωματάριό μας είναι έτοιμο! Αν πετάνε μερικές κλωστίτσες από το ύφασμα, μπορούμε να τις κόψουμε με το ψαλίδι και να περάσουμε λίγη κόλλα από επάνω, με το πινέλο μας.
- Εγώ έβαλα και μαγνητάκια από την πίσω πλευρά του σημειωματάριου για να το βάλω στο ψυγείο για διάφορες σημειώσεις. Αν θέλεις να το κάνεις κι εσύ, γίνεται! Με κόλλα σιλικόνης, κολλάμε τα 4 μαγνητάκια στις 4 γωνίες του οπισθόφυλλου και είναι πανέτοιμο!
Πώς θα φτιάξουμε το σημειωματάριο / Τρόπος Νο2 : Σημειωματάριο Βιβλιαράκι
- Φτιάχνουμε έναν ευθυγραμμισμένο πάκο από επαναχρησιμοποιημένα χαρτιά.
Κολλάμε την μία πλευρά με κόλλα όπως είδαμε στον τρόπο Νο1 και την αφήνουμε να στεγνώσει. - Με το κοπίδι, κόβουμε τον πάκο με τα χαρτιά σχηματίζοντας ένα τετράγωνο διαστάσεων 11 x 11.
- Τώρα θα κόψουμε τρία κομμάτια χαρτονιού για να φτιάξουμε το εξώφυλλο του σημειωματάριου. Με έναν χάρακα, ένα τρίγωνο κι ένα μολύβι, σχεδιάζουμε επάνω στο χαρτόνι μας τρία σχήματα : 2 σχήματα διαστάσεων 12 x 12 κι ένα σχήμα διαστάσεων 11 x 0,7 (αυτή είναι η λωρίδα που θα γίνει η ράχη του σημειωματάριου). Αφού σχεδιάσουμε τα σχήματα, τα κόβουμε προσεκτικά με το κοπίδι.
- Για να κόψουμε το ύφασμα με το οποίο θα καλύψουμε τα χαρτόνια, χρειαζόμαστε ένα ψαλίδι κι έναν χάρακα. Κόβουμε το ύφασμα σε διάσταση 18 x 35 εκατοστά.
- Τοποθετούμε τα χαρτονάκια που έχουμε κόψει επάνω στο ύφασμα όπως στην εικόνα αφήνοντας απόσταση 2 χιλιοστών μεταξύ τους και τα κολλάμε.
Δηλαδή αυτό που βλέπουμε στην εικόνα, θα πρέπει να είναι το τελικό αποτέλεσμα αφού τα έχουμε κολλήσει.
- Και τώρα,θα κλείσουμε το σχήμα. Κόβουμε σε σχήμα Γ στις γωνίες του οπισθόφυλλου και του εξώφυλλου, όπως στην εικόνα 1. Επίσης, κόβουμε το σημείο που είναι η λωρίδα μας, όπως στην εικόνα 2.
- Κολλάμε τα δύο “αυτάκια” όπως στην εικόνα.
- Σχεδιάζουμε με ένα μολύβι ή μαρκαδόρο, διαγώνιες ευθείες από τις γωνίες του εξώφυλλου και του οπισθόφυλλου μέχρι τη γωνία του υφάσματος όπως στην εικόνα και κόβουμε με το ψαλίδι.
- Κολλάμε και αυτήν την πλευρά του υφάσματος στο χαρτόνι.
- Σταθεροποιούμε τις κλωστούλες που μπορεί να πετάνε στις γωνίες, βάζοντας λίγη κόλλα με το πινέλο μας.
- Στο χαρτόνι που έχουμε ονομάσει οπισθόφυλλο (μπορεί να είναι όποιο εμείς θέλουμε) βάζουμε ένα λεπτό στρώμα κόλλας με το πινέλο μας. Παίρνουμε τον πάκο με τα χαρτιά που έχουμε ετοιμάσει και τον κολλάμε στο οπισθόφυλλο.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να κολλήσουμε και τη ράχη του εξωφύλλου που φτιάξαμε, με τη ράχη του πάκου από τα χαρτιά.
Το σημειωματάριό μας με τον δεύτερο τρόπο είναι κι αυτό έτοιμο!
Τι λες λοιπόν; Θα δοκιμάσεις να φτιάξεις ένα από τα δύο σημειωματάρια;
Εγώ ένιωσα πολύ καλά που μπόρεσα να αξιοποιήσω όλα αυτά τα χαρτιά που θα πήγαιναν χαμένα μετά από εκείνη την ημέρα! Τα σημειωματάρια βγήκαν πολύ όμορφα κι είμαι σίγουρη ότι αν το προσπαθήσεις, θα ικανοποιηθείς πολύ από τη διαδικασία αλλά και από το αποτέλεσμα!
Και μην ξεχνάς το πιο σημαντικό : Αυτά τα σημειωματάρια είναι φτιαγμένα από 100% επαναχρησιμοποιημένα υλικά! Για σκέψου, πήραμε δηλαδή κάτι που για κάποιον θα ήταν σκουπίδι, και το κάναμε ένα όμορφο χρηστικό αντικείμενο! Yay!
Τα λέμε σύντομα,