Χρησιμοποιώντας υφασμάτινα πουγκιά στα ψώνια μας, μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ τα σκουπίδια που δημιουργούμε. Ένα υφασμάτινο πουγκί είναι απαραίτητο στην προσπάθειά μας να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, και το καλύτερο; Μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας!
Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υφασμάτινα πουγκιά;
- Για να ψωνίσουμε ψωμί κι άλλα αρτοσκευάσματα
- Ξηρούς καρπούς (χύμα)
- Ρύζι, όσπρια, δημητριακά (χύμα)
- Λαχανικά και φρούτα
- Για να μεταφέρουμε τρόφιμα προσωρινά (π.χ. να βάλουμε μέσα μία μπάρα δημητριακών)
Εγώ έχω πλέον τόσα υφασμάτινα πουγκιά ώστε να μη χρειάζεται να παίρνω καμία συσκευασία μίας χρήσης. Χρησιμοποιώ τα πάνινα πουγκιά μου για τα ψώνια στην υπαίθρια αγορά (λαϊκή), για τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια, για το ψωμί και έχω πάντα μέσα στην τσάντα μου 3 μικρά πουγκιά γιατί…ποτέ δεν ξέρεις! Όταν θέλω να ψωνίσω κάτι, ζητάω να μου βάλουν το προϊόν κατευθείαν μέσα στο πάνινο πουγκί.
Τι υλικά θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε ένα πουγκί μεσαίου μεγέθους :
- Ένα κομμάτι βαμβακερού υφάσματος μεγέθους 60 x 31 εκατοστά.
- Βελόνα και κλωστή ή ραπτομηχανή
- Ένα κομμάτι βαμβακερού σχοινιού μεγέθους 80 εκατοστών
- Ένα ψαλίδι
- Καρφίτσες
- Ένα σίδερο
- Ένα μολύβι
- Έναν χάρακα
- Μία παραμάνα
Πώς θα φτιάξουμε το υφασμάτινο πουγκί :
- Σιδερώνουμε το ύφασμα
- Διπλώνουμε τις άκρες της Α πλευράς 1,5 εκατοστό στην κάθε πλευρά και σταθεροποιούμε σιδερώνοντας και τοποθετώντας τις καρφίτσες
- Από την ίδια πλευρά του υφάσματος που έχουμε διπλώσει το ύφασμα, διπλώνουμε και τις πλευρές Β στα 3,5 εκατοστά και σιδερώνουμε για να σταθεροποιήσουμε προσωρινά.
- Με το μολύβι, τραβάμε μία γραμμή στα 2 εκατοστά και τοποθετούμε τις καρφίτσες όπως στην εικόνα
- Με ραπτομηχανή ή στο χέρι, ράβουμε ακριβώς εκεί που σημειώσαμε με το μολύβι και στις δύο Β πλευρές. Σε αυτό το σημείο είναι που θα περάσει το σχοινί στο τέλος.
- Αφού ράψουμε και τις δύο πλευρές Β, διπλώνουμε στη μέση το ύφασμα και σταθεροποιούμε με καρφίτσες.
- Ράβουμε τις δύο πλευρές, όπως στην εικόνα, μέχρι εκεί που ράψαμε τις γραμμές στις πλευρές Α. Προσοχή να μην ξεπεράσουμε αυτή τη γραμμή γιατί δε θα περνάει το σχοινί.
- Στην άκρη του σχοινιού, τοποθετούμε την παραμάνα. Η παραμάνα θα μας βοηθήσει να περάσουμε το σχοινί μέσα από τη θηλιά που έχουμε δημιουργήσει στις δύο πλευρές του υφάσματος.
- Περνάμε το σχοινί και δένουμε έναν κόμπο στην άκρη, όπως στην εικόνα. Ο κόμπος πρέπει να απέχει κάποια εκατοστά από την άκρη του σχήματος/υφάσματος για να έχουμε περισσότερη άνεση στη χρήση.
- Αναποδογυρίζουμε το ύφασμα και το πουγκί μας είναι έτοιμο! Πλένουμε με πράσινο σαπούνι κι είμαστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουμε!
Χρήσιμες σημειώσεις :
- Είναι σημαντικό, το ύφασμα που θα επιλέξουμε να είναι ελαφρύ ώστε να μην ανεβαίνει το κόστος των προϊόντων που αγοράζουμε.
- Καλό είναι να επιλέξουμε βαμβακερό ύφασμα ώστε τα τρόφιμα να μην έρχονται σε επαφή με κάποιο συνθετικό ύφασμα
- Ανάλογα με τη χρήση που κάνουμε στα πουγκιά, καλό είναι να τα πλένουμε τακτικά. Για παράδειγμα, τα πουγκιά που χρησιμοποιώ για να ψωνίσω φρούτα και λαχανικά, τα πλένω μία φορά την εβδομάδα*. Αυτό χρειάζεται γιατί κάνουν λεκέδες εύκολα (π.χ. από παντζάρια) ή έχουν έντονη μυρωδιά (π.χ. από κρεμμύδι). Τα πουγκιά που χρησιμοποιώ για ξηρούς καρπούς ή ψωμί, τα πλένω κάθε 10 ημέρες αφού δεν αφήνουν ούτε λεκέδες ούτε οσμές.
- Προσέχουμε το περιεχόμενο των πουγκιών κι ανάλογα μεταφέρουμε σε γυάλινα δοχεία ή όχι. Δηλαδή, αν βάλουμε ψωμί σε πάνινο πουγκί, μπορούμε να το κρατήσουμε εκεί έως ότου το φάμε αφού το ψωμί θα διατηρηθεί μια χαρά για 2-3 ημέρες. Αν βάλουμε όσπρια, ρύζι ή ξηρούς καρπούς, καλό είναι να μεταφέρουμε σε γυάλινα βάζα μόλις γυρίσουμε στο σπίτι, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για φρούτα και λαχανικά, καλό είναι μόλις γυρίσουμε στο σπίτι να τα μεταφέρουμε σε ειδικές θήκες στο ψυγείο αν κι εγώ πολλά λαχανικά τα αφήνω μέσα στα πουγκιά και τα βάζω έτσι στο ψυγείο. Διατηρούνται τέλεια μέχρι την επόμενη εβδομάδα που πάω ξανά στην αγορά.
- Μπορούμε να φτιάξουμε πουγκιά σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με τις ανάγκες μας. Χρησιμοποιώντας την παρακάτω τεχνική, μπορούμε να φτιάξουμε μικρά πουγκιά για ξηρούς καρπούς, μεγάλα για φρούτα και λαχανικά κλπ.
- Αν δεν έχουμε στη διάθεσή μας ένα κομμάτι βαμβακερού υφάσματος, υπάρχουν εναλλακτικές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία παλιά μαξιλαροθήκη και απλώς να βάλουμε ένα σχοινί στο πάνω μέρος. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μία πετσέτα κουζίνας και να τη ράψουμε σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες!
Πλύσιμο και φροντίδα :
- Καλό είναι να φροντίζουμε τα πουγκιά μας ώστε να κρατήσουν χρόνια και να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε. Είναι σημαντικό να τα καθαρίζουμε τακτικά ώστε να μην μαζεύουν βακτήρια που θα μεταφέρονται στις τροφές. Εγώ τα πλένω είτε στο χέρι με πράσινο σαπούνι και ζεστό νερό, είτε στο πλυντήριο ρούχων με καρπούς σαπωνίνης μαζί με τις υπόλοιπες πάνινες τσάντες.
- Αν το ύφασμα είναι λεπτό (κάτι που είναι επιθυμητό για να μην προστίθεται κόστος στο ζύγισμα), είναι πιθανό να κάνει σκισιματάκια με τον καιρό και τη χρήση. Τότε, τα μπαλώνουμε ώστε να συνεχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε κανονικά.
Extra tips :
- Μπορούμε να κεντήσουμε το όνομά μας, ή μία λέξη ανάλογα με τη χρήση που θα έχουν. Για παράδειγμα : “Ξηροί καρποί” ή “Ψωμί” κλπ.
- Αν σκοπεύουμε να φτιάξουμε αρκετά και σε διάφορα μεγέθη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό χρώμα σχοινιού ανάλογα με το μέγεθος του πουγκιού ώστε να τα ξεχωρίζουμε εύκολα. Όταν ψωνίζω στη λαϊκή αγορά κι έχω μαζί μου 15 πάνινα πουγκιά, με διευκολύνει πολύ που το κάθε ένα έχει το δικό του χρώμα ανάλογα με το μέγεθός του.
- Μπορούμε να διαλέξουμε διαφορετικά σχέδια και χρώματα στα βαμβακερά υφάσματα που θα χρησιμοποιήσουμε, να φτιάξουμε 5 πουγκιά σε διάφορα μεγέθη και να τα κάνουμε δώρο σε κάποιον αγαπημένο μας.
- Το ίδιο πουγκί, σε μεγαλύτερο μέγεθος, δεν είναι μία τέλεια θήκη για παπούτσια για όταν ταξιδεύουμε;
Τι λέτε; Θα δοκιμάσετε να φτιάξετε κι εσείς υφασμάτινα πουγκιά;
Με βάση την τεχνική που σας έδειξα, μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη και να εξελίξετε την ιδέα σε κάτι δικό σας.
Τα λέμε σύντομα,
Ψάχνεις πως να κάνεις τη ζωή σου ακόμα πιο low waste; Ρίξε μια ματιά εδώ!
Γεια σας!
Συγγνώμη για την ερώτηση αλλά είμαι εντελώς αρχάρια, στην φάση 2 που έχουμε καρφιτσώσεις τις πλευρές Α, τις γαζώνουμε μετά; νομίζω δεν το αναφέρει και έχω μπερδευτεί.
Ακριβώς. Διπλώνουμε στη μέση το ύφασμα και γαζώνουμε τις πλευρές Α μεταξύ τους. Ελπίζω να βοήθησε!
Μου αρέσει πολυ η ιδέα σου αλλα πριν την υλοποιήσω θα ήθελα να ρωτήσω τι αντίδραση εχεις απο τους πωλητές στη λαικη . Φοβάμαι οτι επειδη το πουγκί εχει κάποιο βάρος σε κάποιες περιπτώσεις θα τους δυσκολευει.Τι εχεις αντιμετωπίσει? Επίσης που να ψάξω στην Αθήνα για ύφασμα απο βιολογικό βαμβάκι? Φτιάχνω δικό μου ψωμι με προζύμι και δεν είναι καλη ιδεα νομιζω βα το βάλω σε οτι πουγκι ναναι. Ευχαριστώ.Το μπλογκ σου αποπνέει φρεσκάδα ??
Καλησπέρα Σίσσυ,
Ελπίζω να μην καθυστέρησα πολύ να απαντήσω στην ερώτησή σου. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να βρεις ύφασμα από βιολογικό βαμβάκι στην Αθήνα, αλλά με αρκετό ψάξιμο στο κέντρο και στα γνωστά μαγαζιά, θα βρεις! Όσο για τους πωλητές και παραγωγούς στη λαϊκή, δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ κανένα μα κανένα πρόβλημα! Ποτέ κανείς δεν το σχολίασε, αλλά και να το σχολίαζε, δε θα με επηρέαζε καθόλου! Όσο για το βάρος και το ζύγισμα, καλό είναι να διαλέγεις λεπτά κι ελαφριά υφάσματα, αλλά όπως και να ‘χει, η διαφορά θα είναι μικρή! Σούπερ που φτιάχνεις το δικό σου ψωμί!! Σλουρπ!