Όταν αποφάσισα ότι θα μοιραστώ μαζί σας τις αλλαγές που έχω κάνει στην καθημερινότητά μου για να μειώσω το οικολογικό μου αποτύπωμα, σκέφτηκα ότι αυτό πρέπει να είναι πολύ οργανωμένο. Το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας φροντίζοντας το περιβάλλον (και φυσικά το ίδιο μας το σώμα), χρειάζεται οργάνωση. Δεν είναι δύσκολο. Χρειάζεται απλώς να είμαστε οργανωμένοι. Μέσα σε αυτήν την αίσθηση της οργάνωσης λοιπόν, αποφάσισα να μοιράσω τις συνήθειές μου σε κατηγορίες. Στο προηγούμενο άρθρο, μοιράστηκα μαζί σας τις αλλαγές που έχω κάνει στην καθημερινότητά μου σε σχέση με τη χρήση του πλαστικού στο σπίτι. Σε αυτό το άρθρο, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις αλλαγές που έχω κάνει στη χρήση πλαστικού στα ψώνια.
Πρόκειται απλώς για συνήθειες. Για συνήθειες που έχουμε αποκτήσει μεγαλώνοντας σε έναν τόπο πανέμορφο, αλλά με περιορισμένη, αν όχι ελάχιστη, παιδεία σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο λοιπόν, καλούμαστε απλώς να σκεφτούμε, να ψάξουμε για τη γνώση, να βρούμε τον τρόπο και τελικά…να αλλάξουμε συνήθειες!
Κι όταν καταφέρουμε τελικά και αλλάξουμε συνήθειες, και πλέον οι νέες μας συνήθειες είναι οι συνήθειές μας, τότε ας το μοιραστούμε με τους γύρω μας! Ας τους εμπνεύσουμε, ας τους παροτρύνουμε να αλλάξουν στη ζωή τους κάτι τόσο απλό, αλλά τόσο σημαντικό…
Η δική μου εμπειρία σε σχέση με τη χρήση πλαστικού στα ψώνια έχει αλλάξει κάπως έτσι…
Πάνινες τσάντες αντί για πλαστικές σακούλες :
Είναι αρκετά δημοφιλής συνήθεια πλέον κι αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη! Μέσα στο backpack μου με το κεντημένο αβοκάντο, έχω πάντα 5 πάνινες τσάντες σε διάφορα μεγέθη και φυσικά τα 70s διχτάκια μου.
Η πιο χρήσιμη φράση σε αυτήν την περίπτωση : “Δε θέλω σακούλα, ευχαριστώ πολύ!”
Στη λαϊκή όμως ή στα μανάβικα τι γίνεται;
Δυστυχώς, η νομοθεσία δεν προβλέπει απαγόρευση ή περιβαλλοντικό τέλος στην πλαστική σακούλα στη λαϊκή. Κάτι που ελπίζω να αλλάξει σύντομα. Ωστόσο, υπάρχει πάντα λύση! Εμείς, οι καταναλωτές έχουμε μεγάλη δύναμη στα χέρια μας. Τι κάνω εγώ; Παίρνω μαζί μου 5 πάνινες τσάντες για βαριά προϊόντα όπως πορτοκάλια, πατάτες κλπ και μικρά πάνινα πουγκιά για μικρότερα λαχανικά όπως καρότα, παντζάρια κλπ.
Δεν καταναλώνουμε ούτε μία μικρή πλαστική σακουλίτσα. Το καλάθι μας, είναι κάπως έτσι :
Στην αρχή, οι παραγωγοί εντυπωσιάζονταν με το γεγονός ότι φέρναμε τα δικά μας πάνινα πουγκιά και δε χρησιμοποιούσαμε τις πλαστικές σακούλες τους. Πλέον, μας έχουν μάθει κι όλα κυλούν πολύ εύκολα. Μάλιστα, μια φορά είχε πολύ πλάκα γιατί ένας παραγωγός μας είχε πει την εξής φράση : “Είστε κάτι; Είστε τίποτα οικολόγοι;” Είχε πλάκα και πλέον μας έχει συνηθίσει.
Υφασμάτινη θήκη για το ψωμί :
Πολλές φορές, οι χάρτινες σακούλες που μας βάζουν το ψωμί στους φούρνους περιέχουν ίχνη πλαστικού (π.χ. μικρές διαφάνειες κλπ). Ακόμα κι αυτό να μην συμβαίνει, γιατί να παίρνουμε το ψωμί μας σε μία χάρτινη συσκευασία που θα μας χρησιμεύσει μόνο 2 ημέρες; Εγώ έχω πάντα μαζί μου ένα πάνινο πουγκί και ζητάω να μου βάλουν εκεί το ψωμί.
Στην αρχή, οι υπάλληλοι του φούρνου με κοιτούσαν περίεργα και δεν καταλάβαιναν τι ζητάω. Είχε λίγο πλάκα.
Αλεξάνδρα : Γεια σας, ένα ολικής θα ήθελα, αλλά αν μπορείτε να μου το βάλετε σε αυτό το πάνινο πουγκί.
Υπάλληλος : Μάλιστα. *Βάζει το ψωμί σε χάρτινη θήκη*
Αλεξάνδρα : Όχι, όχι. Αν μπορείτε στην πάνινη θήκη.
Υπάλληλος : *Εξετάζει προσεκτικά το πουγκί*
Αλεξάνδρα : Καλά τώρα αφήστε το, αφού χρησιμοποιήθηκε το χαρτί, μην το πετάξετε, θα το πάρω έτσι.
Υπάλληλος : *Βάζει το ψωμί σε χάρτινη θήκη ΚΑΙ ΜΕΤΑ στο πάνινο πουγκί*
Αλεξάνδρα : (sigh)
Δεν έχασα ποτέ την υπομονή μου. Μετά την 5η φορά, το έμαθαν κι οι υπάλληλοι και πλέον δεν χρειάζεται να τους πω κάτι! Βάζουν κατευθείαν το ψωμί στο βαμβακερό πουγκί. How cool are we?
Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται υπομονή κι επιμονή. Εξίσου σημαντικό είναι να δημιουργούμε σταθερές “σχέσεις” με τους παραγωγούς/εμπόρους που επιλέγουμε. Αν πηγαίνουμε συνεχώς σε νέα καταστήματα/αγορές, δε θα μας μάθουν ποτέ. Επιλέγοντας τα συνοικιακά μαγαζιά, αναπτύσσουμε σταθερές σχέσεις και οι low waste αγορές γίνονται πολύ πιο εύκολη υπόθεση.
Αγορά χύμα προϊόντων :
Τρώμε πολλούς ξηρούς καρπούς, όσπρια και δημητριακά. Όταν κάνουμε τα ψώνια μας, παίρνουμε μαζί μας υφασμάτινα πουγκιά και ζητάω να μου γεμίσουν αυτά. Όταν γυρνάμε σπίτι, μεταφέρουμε τα προϊόντα σε γυάλινα αποθηκευτικά βάζα. Βάζουμε τα υφασμάτινα πουγκιά για πλύσιμο (σε αυτό το άρθρο μπορείς να δεις πώς πλένουμε τα ρούχα/υφάσματά μας) ώστε να είναι έτοιμα για τις επόμενες αγορές.
Όχι στα προϊόντα που είναι πακεταρισμένα χωρίς λόγο :
Γιατί ένα ξύλινο κουτάκι να είναι πακεταρισμένο με πλαστικό; Δε θα το προτιμήσω. Γιατί μία σοκολάτα μετά το χάρτινο περιτύλιγμα να έχει κι ένα πλαστικό; Δε θα την προτιμήσω. Γιατί τα μακαρόνια στη χάρτινη συσκευασία να έχουν και πλαστική; Όχι,όχι,όχι. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα περιοδικά, τα διακοσμητικά ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν θέλουμε να αγοράσουμε. Είναι καλό να προτιμάμε εκείνα που δεν έχουν καθόλου συσκευασία ή αυτά που έχουν έστω ανακυκλώσιμη.
Όχι στις προσφορές :
Λέω αλήθεια, δεν τρελάθηκα. Συνήθως, οι προσφορές στα μεγάλα καταστήματα (τύπου 1+1 δώρο) είναι πακεταρισμένες σε ένα ωραιότατο μεγάλο πλαστικό. Καλό είναι να μην προτιμάμε αυτές τις προσφορές. Εξάλλου, πόσο μεγάλη διαφορά έχουν στην τιμή με τα προϊόντα που περιμένουν μόνα τους και χωρίς πλαστική συσκευασία λίγο πιο δίπλα;
Ναι στις μεγαλύτερες συσκευασίες :
Αν το αγαπημένο μας σαμπουάν πωλείται σε πλαστική συσκευασία και θέλουμε οπωσδήποτε να το αγοράσουμε, τότε είναι προτιμότερο να αγοράσουμε τη μεγαλύτερη συσκευασία. Αυτό κάνω για το οικολογικό σαπούνι για τα πιάτα, που ναι μεν πωλείται σε ανακυκλωμένο και ανακυκλώσιμο πλαστικό, δεν παύει όμως να είναι πλαστικό. Αντί λοιπόν να αγοράζω τη συσκευασία των 200 ml, προτιμώ να παίρνω τη συσκευασία των 700 ml. Μεγαλύτερη συσκευασία, σημαίνει λιγότερο πλαστικό! Το ίδιο, κάνω και με το οινόπνευμα που αγοράζω και χρησιμοποιώ ως αντισηπτικό. Παίρνω μια μεγάλη συσκευασία του ενός λίτρου, και τη μεταφέρω στο δικό μου γυάλινο σπρέι που έχω πάντα μαζί μου. Αν θέλουμε να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, είναι καλό να αποφεύγουμε τις μικρές συσκευασίες που θα μας οδηγήσουν να αγοράσουμε ξανά πολύ σύντομα.
Online Shopping :
Χμμ..Και τώρα το πιο δύσκολο. Το online shopping είναι ο πιο δύσκολος τομέας στην προσπάθειά μου να μειώσω το οικολογικό μου αποτύπωμα. Γιατί; Γιατί δεν έχουμε έλεγχο. Υπάρχει πάντα τρόπος να προσπαθήσουμε, όμως τις περισσότερες φορές το αίτημά μας αγνοείται. Όταν ψωνίζουμε από το internet, πρέπει να μας αποσταλεί ένα δέμα, κι όταν μας αποστέλλεται αυτό το δέμα, τότε παίζει πολύ πλαστικό. Πλαστικό προστατευτικό, bubble wrap, πλαστικός φάκελος της εταιρίας courier κ.ο.κ. Φυσικά, υπάρχουν εταιρίες που φροντίζουν να έχουν 0% πλαστικό στις συσκευασίες τους κι όταν συμβαίνει αυτό συγκινούμαι πολύ, γιατί κάποιος έχει σκεφτεί κι έχει φροντίσει γι’αυτό. Και γνωρίζω πόση φροντίδα απαιτεί κάτι τέτοιο από προσωπική εμπειρία. Το A Shiny Day διατηρεί πλέον το δικό του e-shop και δεν είναι καθόλου εύκολο να ελαττώσεις τα σκουπίδια που προκαλεί το online εμπόριο. Είναι όμως εφικτό. Ως καταναλωτές, έχουμε τις εξής λύσεις λοιπόν :
1. Να ζητάμε να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση πλαστικού στη συσκευασία τους. Πώς; Στις σημειώσεις της παραγγελίας μας, μπορούμε να γράφουμε το εξής μήνυμα :
“Παρακαλώ πολύ στην παραγγελία μου να γίνει όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση πλαστικού”
2. Να επιλέγουμε ηλεκτρονικά καταστήματα που φροντίζουν να μην υπάρχει πλαστικό στις αποστολές τους. Αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι πολλές, αλλά υπάρχουν. Ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το ashinyday.com, το sapontina.gr και το wildsouls.gr φροντίζουν να μη χρησιμοποιούν πλαστικό στις συσκευασίες τους.
Ελπίζω να πήρατε μερικές ιδέες για την ελάττωση του πλαστικού στα ψώνια. Αν έχετε κι άλλες ιδέες,θα χαρώ πολύ να μοιραστείτε μαζί μου τη δική σας προσπάθεια για λιγότερη χρήση πλαστικού στα ψώνια!
Τα λέμε σύντομα,