Ashinyday.com EcologyHouseCleanTips-πλύσιμο-ρούχων
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΣΩΜΑ, ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Μη τοξικό πλύσιμο ρούχων

Μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια που έχω αλλάξει τους τελευταίους μήνες στη ζωή μου, έχει να κάνει με το πλύσιμο των ρούχων. Οι συνήθειές μας σε σχέση με τα υφάσματα* και το πώς τα πλένουμε μπορούν να αλλάξουν.

*Όπου υφάσματα = ρούχα, σεντόνια, πετσέτες, τσάντες κλπ. 

Διαβάζοντας, ερευνώντας και παρατηρώντας τα δεδομένα, μπήκα στη διαδικασία να ψάξω εναλλακτικές. Και βρήκα πώς να απομακρύνω από τη ζωή μου όλες εκείνες τις τοξικές λεπτομέρειες σε σχέση με τον καθαρισμό των υφασμάτων του σπιτιού. Λεπτομέρειες που επιβαρύνουν όχι μόνο τον πλανήτη, αλλά και την υγεία μας. Και μάλιστα κατά πολύ.

Κεφάλαιο 1 : Ρούχα και Μικροΐνες

Είναι εκπληκτικό ότι η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης των ωκεανών, έρχεται από τα συνθετικά υφάσματα και τις μικροΐνες τους. Τα συνθετικά ρούχα, είναι φτιαγμένα από λεπτά νήματα nylon ή πολυεστέρα που είναι λεπτότερα κι από ανθρώπινες τρίχες μαλλιών. Πολλά κομματάκια από αυτά τα λεπτά νήματα λοιπόν, απελευθερώνονται στη φύση κάθε φορά που τα φοράμε και τα πλένουμε λόγω τριβής και ακόμα περισσότερο όταν τα…πετάμε προφανώς. Καταλαβαίνουμε όλοι το αυτονόητο λοιπόν. Τα συνθετικά ρούχα και υφάσματα και ο βομβαρδισμός του fast fashion, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα σε σχέση με τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Συνεπώς, όπως μία πλαστική σακούλα μπορεί να μολύνει τον ωκεανό και να προκαλέσει το θάνατο σε ένα πουλί ή ένα ψάρι, έτσι και τα μικροπλαστικά προκαλούν το ίδιο μεγάλο πρόβλημα. Μικρότεροι οργανισμοί που ζουν στη θάλασσα, μπερδεύουν τις μικροΐνες με πλαγκτόν και το καταναλώνουν σαν τροφή.

Κεφάλαιο 2 : Μα πώς καταλήγουν τα μικροπλαστικά στη θάλασσα;
Οι μικροΐνες, μπορούν να φτάσουν στη φύση με τους εξής τρόπους
  • Αν πετάξουμε ένα συνθετικό ρούχο στα σκουπίδια αυτό θα καταλήξει σε κάποια χωματερή και τελικά ίσως σε μία μολυσμένη παραλία.
  • Κάθε φορά που πλένουμε ένα συνθετικό ρούχο, ουσιαστικά ξεκολλάνε μικρά κομμάτια πλαστικού (μικροΐνες) από αυτό. Το νερό από το πλυντήριο γεμάτο από αυτά τα μικροπλαστικά καταλήγει…πού; Στη θάλασσα.
Κεφάλαιο 3 : Τι μπορούμε να κάνουμε;
  1. Να ψωνίζουμε λιγότερα ρούχα. Να επιδιορθώνουμε οποιαδήποτε φθορά στα ρούχα μας και να τα φροντίζουμε.
  2. Να ψωνίζουμε λιγότερα καινούρια ρούχα. Το να ψάχνουμε για vintage αγορές δεν είναι απλώς cool αλλά κάνει καλό και στο περιβάλλον.
  3. Να ψωνίζουμε λιγότερα συνθετικά ρούχα. Εξάλλου, είναι πολύ καλύτερο για το δέρμα μας να έρχεται σε επαφή με φυσικά υφάσματα όπως το βαμβάκι. Είναι καλό να προσπαθούμε να επενδύουμε σε ρούχα καλύτερης ποιότητας που θα κρατήσουν μια ζωή.
  4. Να πλένουμε τα ρούχα και τα υφάσματά μας σωστά.
  5. Να χρησιμοποιούμε το σωστό σαπούνι.

Κεφάλαιο 4 : Θέλει όντως πλύσιμο αυτό;

Δε χρειάζονται υπερβολές στο πλύσιμο των ρούχων. Παιδιά, ηρεμία. Πολλοί φίλοι και γνωστοί εκεί έξω, πλένουν τα ρούχα τους με μανία, χρησιμοποιώντας όσο πιο πολύ απορρυπαντικό και μαλακτικό μπορούν χωρίς να σκέφτονται τίποτα. Δεν σκέφτονται ούτε τον πλανήτη, ούτε το αναπνευστικό τους σύστημα που το αναγκάζουν να εισπνέει -εκτός από τα καυσαέρια και δέκα τόνους μαλακτικό με άρωμα κυκλαδίτικα νησιά. Όταν γυρνάμε σπίτι από μία γεμάτη ημέρα, πριν πετάξουμε αμέσως τα ρούχα μας στο πλυντήριο, ελέγχουμε κάποια βασικά πράγματα. Το ρούχο έχει άσχημες οσμές; Είναι κάτι που μπορεί να φύγει με τοπικό πλύσιμο; Μπορούμε να το αερίσουμε στο μπαλκόνι;

Κεφάλαιο 5 : Πώς να πλύνουμε τα συνθετικά ρούχα :

Προσπαθούμε να πλένουμε τα συνθετικά ρούχα όσο πιο αραιά γίνεται. Φροντίζουμε να είμαστε καθαροί όταν φοράμε τα ρούχα μας, ώστε να μην χρειάζονται διαρκώς πλύσιμο. Ας σκεφτούμε, αν ένα συνθετικό μπλουζάκι μυρίζει στην περιοχή της μασχάλης, μήπως είναι επειδή το δέρμα μας δε θέλει αυτό το ύφασμα και προσπαθεί να απελευθερώσει τις τοξίνες;

Όταν συγκεντρώσουμε αρκετά συνθετικά ρούχα για πλύσιμο, φροντίζουμε τα εξής :
  1. Να τα πλύνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία
  2. Να είναι γεμάτος ο κάδος του πλυντηρίου
  3. Να ρυθμίσουμε το πλυντήριο έτσι ώστε να μην κάνει πολλές στροφές (μεγάλη ταχύτητα σημαίνει μεγαλύτερη απελευθέρωση μικροϊνών στο νερό)
  4. Το μαλακτικό βοηθάει αρκετά στο να μην απελευθερώνονται μικροΐνες στο νερό του πλυντηρίου. Το τι μαλακτικό θα είναι αυτό, θα το συζητήσουμε παρακάτω.
Κεφάλαιο 6 : Πώς θα καταλάβω αν ένα ρούχο είναι συνθετικό;

Καλό είναι να γνωρίζουμε ποια ρούχα μας είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά και ποια από φυσικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε να τα φροντίσουμε καλύτερα και να τα κάνουμε να κρατήσουν περισσότερα χρόνια. Το πρώτο σούπερ κόλπο, είναι να κοιτάμε τα ταμπελάκια. Τανταντάααν! Έπειτα, υπάρχουν κάποια στοιχεία που φανερώνουν ότι ένα ρούχο έχει μέσα συνθετικά υλικά όπως η ελαστικότητα, οι γυαλάδες (εκτός αν είναι 100%μεταξωτό), αν είναι φουντωτό (εκτός αν είναι 100% μάλλινο) κλπ.

Κεφάλαιο 7 : Τι απορρυπαντικά χρησιμοποιώ εγώ για το πλύσιμο των ρούχων

Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω, φροντίζω όσο περισσότερο μπορώ το περιβάλλον και την υγεία μου σε σχέση με τα υφάσματα με τα οποία έρχομαι σε επαφή. Μία εξίσου σημαντική λεπτομέρεια, είναι τα σαπούνια που χρησιμοποιώ κι η μέθοδος που ακολουθώ με συνέπεια.

Αντί για απορρυπαντικό > Καρποί Σαπωνίνης + Πράσινο σαπούνι

Πρόκειται για φυσικούς καρπούς που απελευθερώνουν σαπωνίνη και καθαρίζουν φυσικά τα ρούχα.
Βάζω σε ένα πάνινο πουγκάκι 3-4 καρπούς και βάζω το πουγκάκι μέσα στον κάδο του πλυντηρίου. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ίδιο πουγκί γι’άλλες 3 φορές. Μετά, οι καρποί χάνουν τη δραστική τους ικανότητα και μπορούμε να τους βάλουμε στο χώμα των φυτών μας αφού κάνουν ένα τέλειο λίπασμα.
Μπορείτε να το βρείτε εδώ ή σε ένα κοντινό σας κατάστημα με βιολογικά ή οικολογικά είδη.

Κι όταν θέλω να ενισχύσω λίγο το πλύσιμο των ρούχων, προσθέτω μέσα στον κάδο δύο κουταλιές της σούπας νιφάδες πράσινου σαπουνιού. Τα ρούχα βγαίνουν πεντακάθαρα!

Για άρωμα > Αιθέρια έλαια

Ένας καλός και μη-τοξικός τρόπος να δώσουμε άρωμα στα ρούχα, είναι τα αιθέρια έλαια. Μόλις βάλω τους καρπούς σαπωνίνης στο πουγκί, ρίχνω στο πουγκί 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λουΐζας. Δίνει ένα πολύ φυσικό και φρέσκο άρωμα. Αν θέλω να ενισχύσω το άρωμα ενός ρούχου, αφού δε φοράω κολόνια, έχω βρει ένα άλλο κόλπο. Έχω βάλει σε ένα γυάλινο spray μπουκαλάκι, νερό με αιθέριο έλαιο μαστίχας και λουΐζας. Μόλις στεγνώσουν τα ρούχα, τα ψεκάζω με αυτό το μίγμα κι έτσι ενισχύω το άρωμά τους. Μπορούμε να κάνουμε ό,τι συνδυασμούς θέλουμε εμείς, ανάλογα με τη διάθεσή μας και την εποχή. Προσοχή όμως να μην το παρακάνουμε με τα αιθέρια έλαια. Εκτός του ότι ενδέχεται να αφήσουν λεκέδες στα ρούχα αν βάλουμε υπερβολική δόση, ίσως μας ενοχλήσει και η έντονη μυρωδιά τους.

Πλύσιμο ρούχων στο χέρι με πράσινο σαπούνι

Αν θέλω να πλύνω κάτι στο χέρι, όπως τα πάνινα πουγκιά για τα ψώνια, τότε χρησιμοποιώ λίγο πράσινο σαπούνι σε μπάρα ή σε νιφάδες.

Για λευκά ρούχα : Σόδα

Αν θέλουμε να καθαρίσουμε καλύτερα λευκά ρούχα όπως σεντόνια ή πετσέτες, μπορούμε να προσθέσουμε λευκαντική σόδα στον κάδο του πλυντηρίου.

Φυσικό μαλακτικό : Ξύδι

Το ξύδι λειτουργεί ως φυσικό μαλακτικό. Αρκεί να βάλουμε 1 κούπα στον κάδο του πλυντηρίου.

Ποια είναι τα δικά σας κόλπα για μία μη-τοξική φροντίδα ρούχων και υφασμάτων στο σπίτι;

Τα λέμε σύντομα,

 

Ψάχνεις πως να κάνεις όσο περισσότερες πτυχές της ζωής σου μη τοξικές; Δες κι αυτό το άρθρο!

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι σκέφτεσαι; Γράψε μας το σχόλιο ή την απορία σου εδώ:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.