0
A Shiny Day
LOW WASTE

Ας ελαττώσουμε τη χρήση πλαστικού στα ψώνια : 7 απλοί τρόποι

Όταν αποφάσισα ότι θα μοιραστώ μαζί σας τις αλλαγές που έχω κάνει στην καθημερινότητά μου για να μειώσω το οικολογικό μου αποτύπωμα, σκέφτηκα ότι αυτό πρέπει να είναι πολύ οργανωμένο. Το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας φροντίζοντας το περιβάλλον (και φυσικά το ίδιο μας το σώμα), χρειάζεται οργάνωση. Δεν είναι δύσκολο. Χρειάζεται απλώς να είμαστε οργανωμένοι. Μέσα σε αυτήν την αίσθηση της οργάνωσης λοιπόν, αποφάσισα να μοιράσω τις συνήθειές μου σε κατηγορίες. Στο προηγούμενο άρθρο, μοιράστηκα μαζί σας τις αλλαγές που έχω κάνει στην καθημερινότητά μου σε σχέση με τη χρήση του πλαστικού στο σπίτι. Σε αυτό το άρθρο, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις αλλαγές που έχω κάνει στη χρήση πλαστικού στα ψώνια.

Πρόκειται απλώς για συνήθειες. Για συνήθειες που έχουμε αποκτήσει μεγαλώνοντας σε έναν τόπο πανέμορφο, αλλά με περιορισμένη, αν όχι ελάχιστη, παιδεία σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και ανεπαρκείς υποδομές. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο λοιπόν, καλούμαστε απλώς να σκεφτούμε, να ψάξουμε για τη γνώση, να βρούμε τον τρόπο και τελικά…να αλλάξουμε συνήθειες!

Κι όταν καταφέρουμε τελικά και αλλάξουμε συνήθειες, και πλέον οι νέες μας συνήθειες είναι οι συνήθειές μας, τότε ας το μοιραστούμε με τους γύρω μας! Ας τους εμπνεύσουμε, ας τους παροτρύνουμε να αλλάξουν στη ζωή τους κάτι τόσο απλό, αλλά τόσο σημαντικό…

Η δική μου εμπειρία σε σχέση με τη χρήση πλαστικού στα ψώνια έχει αλλάξει κάπως έτσι…

Πάνινες τσάντες αντί για πλαστικές σακούλες :

Είναι αρκετά δημοφιλής συνήθεια πλέον κι αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη! Μέσα στο backpack μου με το κεντημένο αβοκάντο, έχω πάντα 5 πάνινες τσάντες σε διάφορα μεγέθη και φυσικά τα 70s διχτάκια μου.

Στη λαϊκή όμως ή στα μανάβικα τι γίνεται;

Δύο λύσεις : Η μία είναι ότι παίρνω μαζί μου άπειρες πάνινες τσάντες και γεμίζω αυτές με τα φρούτα ή λαχανικά που θέλω να αγοράσω. Η δεύτερη, αλλά όχι τόσο ιδανική, λύση είναι να παίρνω μαζί μου παλιές πλαστικές σακούλες που έχουν ξεμείνει στο σπίτι και να γεμίζω αυτές.

Υφασμάτινη θήκη για το ψωμί :

Πολλές φορές, οι χάρτινες σακούλες που μας βάζουν το ψωμί στους φούρνους περιέχουν ίχνη πλαστικού (π.χ. μικρές διαφάνειες κλπ). Ακόμα κι αυτό να μην συμβαίνει, γιατί να παίρνουμε το ψωμί μας σε μία χάρτινη συσκευασία που θα μας χρησιμεύσει μόνο 2 ημέρες; Εγώ έχω πάντα μαζί μου ένα πάνινο πουγκί και ζητάω να μου βάλουν εκεί το ψωμί.
Στην αρχή, οι υπάλληλοι του φούρνου με κοιτούσαν περίεργα και δεν καταλάβαιναν τι ζητάω. Είχε λίγο πλάκα.
Αλεξάνδρα : Γεια σας, ένα ολικής θα ήθελα, αλλά αν μπορείτε να μου το βάλετε σε αυτό το πάνινο πουγκί.
Υπάλληλος :  Μάλιστα. *Βάζει το ψωμί σε χάρτινη θήκη*
Αλεξάνδρα : Όχι, όχι. Αν μπορείτε στην πάνινη θήκη.
Υπάλληλος : *Εξετάζει προσεκτικά το πουγκί*
Αλεξάνδρα : Καλά τώρα αφήστε το, αφού χρησιμοποιήθηκε το χαρτί, μην το πετάξετε, θα το πάρω έτσι.

Υπάλληλος : *Βάζει το ψωμί σε χάρτινη θήκη ΚΑΙ ΜΕΤΑ στο πάνινο πουγκί*
Αλεξάνδρα : (sigh)
Δεν έχασα ποτέ την υπομονή μου. Μετά την 5η φορά, το έμαθαν κι οι υπάλληλοι και πλέον δεν χρειάζεται να τους πω κάτι! Βάζουν κατευθείαν το ψωμί στο βαμβακερό πουγκί. How cool are we?

Αγορά χύμα προϊόντων :

Τρώμε πολλούς ξηρούς καρπούς, όσπρια και δημητριακά. Ακόμα, μου είναι πολύ δύσκολο να παίρνω μαζί μου γυάλινα δοχεία λόγω βάρους. Αυτό είναι το ιδανικό και εύχομαι κάποια στιγμή να το καταφέρω. Προς το παρόν, παίρνω μαζί μου υφασμάτινα ή χάρτινα σακουλάκια που έχω ήδη χρησιμοποιήσει, και ζητάω να μου γεμίσουν αυτά. Σε ένα τσεπάκι της τσάντας μου, έχω δεμένα με ένα λαστιχάκι πολλά χάρτινα σακουλάκια, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειαστεί να πάρω 250 γρ. αμύγδαλα άψητα κι ανάλατα.

Όχι στα προϊόντα που είναι πακεταρισμένα χωρίς λόγο :

Γιατί ένα ξύλινο κουτάκι να είναι πακεταρισμένο με πλαστικό; Δε θα το προτιμήσω. Γιατί μία σοκολάτα μετά το χάρτινο περιτύλιγμα να έχει κι ένα πλαστικό; Δε θα την προτιμήσω. Γιατί τα μακαρόνια στη χάρτινη συσκευασία να έχουν και πλαστική; Όχι,όχι,όχι. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα περιοδικά, τα διακοσμητικά ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν θέλουμε να αγοράσουμε. Είναι καλό να προτιμάμε εκείνα που δεν έχουν καθόλου συσκευασία ή αυτά που έχουν ανακυκλώσιμη.

Όχι στις προσφορές :

Λέω αλήθεια, δεν τρελάθηκα. Συνήθως, οι προσφορές στα μεγάλα καταστήματα (τύπου 1+1 δώρο) είναι πακεταρισμένες σε ένα ωραιότατο μεγάλο πλαστικό. Καλό είναι να μην προτιμάμε αυτές τις προσφορές. Εξάλλου, πόσο μεγάλη διαφορά έχουν στην τιμή με τα προϊόντα που περιμένουν μόνα τους και χωρίς πλαστική συσκευασία λίγο πιο δίπλα;

Ναι στις μεγαλύτερες συσκευασίες :

Αν το αγαπημένο μας σαμπουάν πωλείται σε πλαστική συσκευασία και θέλουμε οπωσδήποτε να το αγοράσουμε, τότε είναι προτιμότερο να αγοράσουμε τη μεγαλύτερη συσκευασία. Αυτό κάνω για το σαπούνι για τα πιάτα, που ναι μεν πωλείται σε ανακυκλωμένο και ανακυκλώσιμο πλαστικό, δεν παύει όμως να είναι πλαστικό. Αντί λοιπόν να αγοράζω τη συσκευασία των 200 ml, προτιμώ να παίρνω τη συσκευασία των 700 ml. Μεγαλύτερη συσκευασία, σημαίνει λιγότερο πλαστικό!

Online Shopping :

Χμμ..Και τώρα το πιο δύσκολο. Ξέρω ότι μερικές φορές το online shopping είναι πολύ βολικό. Αλλά όταν ψωνίζουμε από το internet, πρέπει να μας αποσταλεί ένα δέμα, κι όταν μας αποστέλλεται αυτό το δέμα, τότε παίζει πολύ πλαστικό. Πλαστικό προστατευτικό, bubble wrap, πλαστικός φάκελος της εταιρίας courier κ.ο.κ. Φυσικά, υπάρχουν εταιρίες που φροντίζουν να έχουν 0% πλαστικό στις συσκευασίες τους κι όταν συμβαίνει αυτό συγκινούμαι πολύ, γιατί κάποιος έχει σκεφτεί κι έχει φροντίσει γι’αυτό. Έχουμε τρεις λύσεις λοιπόν :
1. Να ζητάμε παραλαβή από το κατάστημα
2. Να ζητάμε να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση πλαστικού στη συσκευασία τους
3. Να αναζητήσουμε εκείνες τις εταιρίες που φροντίζουν να μην υπάρχει πλαστικό σε μία συσκευασία αποστολής.
Εσείς γνωρίζετε κάποια εταιρία που να μην κάνει χρήση πλαστικού στις συσκευασίες της ; Εγώ προς το παρόν αυτό το έχω συναντήσει μόνο στο sapontina.gr και στο lapetitesardine.pt (not sponsored παιδιά).

Ελπίζω να πήρατε μερικές ιδέες για την ελάττωση του πλαστικού στα ψώνια. Αν έχετε κι άλλες ιδέες,θα χαρώ πολύ να μοιραστείτε μαζί μου τη δική σας προσπάθεια για λιγότερη χρήση πλαστικού στα ψώνια!

Τα λέμε σύντομα,

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.