Όπως ίσως να διαβάσατε σε αυτό το άρθρο, έχω βρει διάφορους τρόπους για να αποφεύγω τη χρήση πλαστικού στη ζωή μου. Σε αυτό το άρθρο, θέλω να μοιραστώ μαζί σας 10 πράγματα που κάνω για να ελαττώσω τη χρήση πλαστικού στο σπίτι.
Τα τελευταία χρόνια, κάνω μία έντονη προσπάθεια να ζω μία λιγότερο τοξική ζωή. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Για εμένα σημαίνει περισσότερη δημιουργία, περισσότεροι όμορφοι άνθρωποι γύρω μου, περισσότερη αγάπη για τη φύση, λιγότερος αρνητισμός, λιγότερες τοξίνες σε τροφή, λιγότερο πλαστικό.
Εκτός από την ανακύκλωση, χρειάζεται να αποκτήσουμε κάποιες καινούριες συνήθειες σε σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι και να αλλάξουμε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του σπιτιού.
10 απλοί τρόποι για να ελαττώσουμε τη χρήση πλαστικού στο σπίτι :
1. Σφουγγάρι για τα πιάτα :
Το κλασικό σφουγγάρι για τα πιάτα είναι ένα σκέτο άσχημο πλαστικό πράγμα. Δε θέλω καν να σκέφτομαι πόσο καιρό κάνει να διασπαστεί από τη στιγμή που το πετάμε στα σκουπίδια. Στο ταξίδι που κάναμε το Δεκέμβριο στην Ευρώπη, σε ένα από τα σπίτια που μείναμε, για να πλένουν τα πιάτα είχαν μία τέλεια βούρτσα με ξύλινη λαβή. Είμαι σίγουρη ότι τέτοιες βούρτσες χρησιμοποιούσαν παλιά οι γιαγιάδες μας για τα σκεύη τους. Την έψαξα και τη βρήκα! Και εκτός του ότι είναι τελείως οικολογικό προϊόν αφού είναι φτιαγμένο από ξύλο και φυσική τρίχα, είναι και πολύ βολικό. Λόγω της λαβής που έχει, τα χέρια μου δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τη σαπουνάδα ή κάποιο αηδιαστικό φαγητό που χρειάζεται να πλύνω (!).
2. Πανί κουζίνας :
Εντάξει, πλέον είναι πασίγνωστο ότι τα πανιά καθαρισμού (τύπου βετέξ) είναι μία πλαστικούρα κακής ποιότητας. Ένα άλλο δημοφιλές αντικείμενο που χρησιμοποιείται για τον ίδιο λόγο, είναι τα πανιά από μικροΐνες. Αυτά, ναι μεν καθαρίζουν πολύ καλά κάθε επιφάνεια, όμως αποτελούνται από μικροπλαστικά, που σε κάθε πλύσιμο απελευθερώνονται και καταλήγουν στους ωκεανούς. Τι χρησιμοποιώ; Πλενόμενα και κομποστοποιήσιμα πανιά, όπως αυτά ή αυτά. Φυσικά, μερικές φορές λειτουργούν και τα απλά απορροφητικά πετσετάκια που πλένονται στο πλυντήριο χωρίς να ρυπαίνουν τη θάλασσα, όπως αυτό.
3. Πλαστική μεμβράνη :
Ποια πλαστική μεμβράνη ρε παιδιά; Υπάρχουν τόσο πολλές κι εύκολες λύσεις για ν’αντικαταστήσουμε τη, βλαβερή για την υγεία μας και το περιβάλλον, πλαστική μεμβράνη που δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Μία βολική λύση είναι τα κερομάντηλα που μάλιστα πλέον κυκλοφορούν και στη vegan εκδοχή τους. Φυσικά, υπάρχουν κι οι θήκες πολλαπλών χρήσεων από σιλικόνη. Κι αν δε θες να επενδύσεις σε κανένα από τα παραπάνω, μπορείς πάντα να σκεπάζεις το φαγητό σου με ένα άλλο πιάτο.
4. Σαπούνι χεριών στο μπάνιο :
Μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαμε υγρό σαπούνι χεριών. Το παίρναμε σε μία πλαστική συσκευασία και το βάζαμε στο γυάλινο dispenser μας. Όμως ας σκεφτούμε. Κάθε φορά που το dispenser μας χρειάζεται γέμισμα, θα πρέπει να αγοράζουμε μία πλαστική συσκευασία, να μεταφέρουμε το υγρό σαπούνι στο δοχείο μας και να πετάμε αυτήν την πλαστική συσκευασία. Κρίμα για το όμορφο dispenser μας που τώρα πρέπει να βρει άλλη χρήση στο σπίτι, αλλά πλέον στο μπάνιο χρησιμοποιούμε σαπούνι σε μπάρα που μάλιστα έρχεται σε χάρτινη συσκευασία!
5. Απορρυπαντικά σπιτιού :
Ας ξεκινήσουμε από το εξής : Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας καθαριστικά για το σπίτι και μάλιστα με υλικά που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας όπως το λεμόνι, το ξύδι ή τη σόδα. Θα είναι πολύ πιο φθηνά από τα απορρυπαντικά του εμπορίου και πολύ πιο φιλικά για το περιβάλλον και το σώμα μας. Αν δεν έχουμε χρόνο να φτιάξουμε τα δικά μας απορρυπαντικά, υπάρχει κι άλλη λύση! Πολλές εταιρίες, έχουν λανσάρει φιλικά προς το περιβάλλον απορρυπαντικά. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα έρχονται σε συσκευασίες που είναι φτιαγμένες από 50% ανακυκλωμένο πλαστικό και 50% από πλαστικά που έχουν βρεθεί στη θάλασσα. Αρκετά σπουδαίο.
6. Μπατονέτες :
Σε κάποιες χώρες έχει απαγορευτεί η χρήση αυτού του προϊόντος. Στο Cotton Bud Project μπορείς να διαβάσεις όλες τις πληροφορίες για το πόσο κακό μπορεί να προκαλέσουν οι μπατονέτες στο περιβάλλον. Εμείς, δε χρησιμοποιούμε πια στο σπίτι. Εξάλλου, αρκετοί γιατροί υποστηρίζουν πως είναι προτιμότερο να καθαρίζουμε τα αυτιά μας πλένοντάς τα την ώρα που λουζόμαστε και να τα σκουπίζουμε καλά με μία πετσέτα. Αν παρόλ’αυτά δε μπορείτε να αποφύγετε τη μπατονέτα (γιατί τη χρησιμοποιείται στο μακιγιάζ για παράδειγμα), διαλέξτε μία οικολογική εκδοχή της, όπως αυτές τις μπατονέτες από μπαμπού και βαμβάκι ή αυτές τις πολλαπλών χρήσεων μπατονέτες.
7. Μανταλάκια για τα ρούχα :
Εύκολο. Τα ξύλινα μανταλάκια είναι πιο όμορφα, πιο ανθεκτικά και προφανώς πιο καλά για το περιβάλλον. Τα πλαστικά είναι άσχημα, κιτς και σπάνε μετά από λίγες χρήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά πλαστικά σκουπιδάκια. Ρίξτε μία ματιά σε αυτά τα zero waste μανταλάκια.
8. Αναπτήρες :
Σύμφωνα με την Bic, παράγονται 6 εκατομμύρια πλαστικοί αναπτήρες κάθε ημέρα. Ας σκεφτούμε πόσο πλαστικό σημαίνει αυτό. Κι όταν τελειώσει το υγρό, τι κάνουμε; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το πλαστικό αυτό αντικείμενο; Δεν καπνίζω και μάλιστα είμαι φανατική αντικαπνίστρια, όμως μου αρέσει να ανάβω κεράκια στο σπίτι. Για τα κεράκια, ή το τζάκι λοιπόν χρησιμοποιούμε τα παλιά, παραδοσιακά, old-school σπίρτα.
Πλαστικά, φάτε τη σκόνη μας!
Ελπίζω να πήρατε μερικές γενικές ιδέες για το πώς μπορούμε να ελαττώσουμε τη χρήση πλαστικού στο σπίτι μας. Κι αν έχετε άλλα κόλπα και ιδέες, θα χαρώ πολύ να μοιραστείτε μαζί μου τη δική σας προσπάθεια να αποφύγετε το πλαστικό στο σπίτι. Αν θέλετε να βρείτε πιο εξειδικευμένες λεπτομέρειες, μπορείτε να διαβάσετε άλλα άρθρα του ashinyday.com για το #LowWaste.
Τα λέμε σύντομα,
Γεια σου Αλεξάνδρα, πολύ χρήσιμο άρθρο γι’ακόμη μια φορά. Σε ό,τι αφορά τις μπατονέτες, ανακάλυψα πρόσφατα αυτή την παρακάτω λύση που μου φάνηκε πολυ πιο ενδιαφέρουσα από τις ξύλινες επαχρησιμοποιούμενες και αναρωτιέμαι αν λειτουργούν καλά στην αφαίρεση ατελειών στο μακιγιάζ ματιών ή για διορθώσεις στο κραγιόν γιατί στην περίπτωσή μου εκεί θα χρειαστώ πιο πολύ τις μπατονέτες και θα ήθελα μια καλή εναλλακτική. Δυστυχώς όμως δεν είναι βιοδιασπώμενες οπότε στηρίζονται στην επαναχρησιμοποίηση. https://static.greenweez.com/images/products/115000/600/lastswab-coton-tige-reutilisable-oreilles-bleu-baleine.jpg
Καλησπέρα Αλεξάνδρα! Είχα διαβάσει αυτό το υπερ-βοηθητικό σου ποστ παλιότερα, αλλά επέστρεψα σε αυτό για να σου δώσω αυτό το λινκ.
https://www.sillage-store.com/product-page/fair-zone-latex-gloves-size-large-%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-latex-fair-trade
Είναι γάντια από φυσικό καουτσούκ , ότι πιο “βιολογικό” έχω βρει μέχρι στιγμής.
Καλημέρα! Ωχ, τέλεια! Πολύ βοηθητικό, σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
Αλεξάνδρα καλημέρα!
Σε ακολουθω αρκετό καιρό στο instagram και τώρα διαβάζω τα άρθρα σου. Είναι πολύ πολύ ενδιαφεροντα και έχει καιρό που ψαχνω στο google για κανένα ελληνικό άρθρο που να δίνει tips και δεν έβρισκα…
Θα ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με τη γνώμη σου περί αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας για τα σκουπίδια της κουζίνας και του μπάνιου (χαρτιά υγείας). Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για αυτό;
Έχω ζήσει Νορβηγία και εκεί τα χαρτιά της τουαλέτας μεν τα πετουσαμε στη λεκάνη (άρα κανένα σκουπίδι από εκεί) και τα σκουπίδια της κουζινας δε, ξεχωριστά ανά κατηγορία σε τρεις κάδους, και μετά τους αδειαζαμε σε μεγάλους κάδους της γειτονιάς που όμως βρίσκονταν ακριβώς κάτω από το σπίτι, και κλείνανε δυνατά με καπάκι, άρα δεν μύριζε . (Εκεί επίσης υπάρχει κομποστ)
Πιστεύεις ότι θα μπορουσαμε να μπούμε στη διαδικασία να μη χρησιμοποιούμε καθόλου σακούλα για τα σκουπίδια μας και να τα πετάμε χύμα στους καδους του δρόμου; Μπορεί να κάνω λάθος αλλά έχω την εντύπωση ότι το βλέπω γραμμένο σε διάφορα σημεία, ότι πρέπει να τα πετάμε με σακούλα δεμένα, για να μην μυριζουν-ανοιγονται.
Περιμένω απάντηση σου! :)))
Γεια σου Κωνσταντίνα και σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου 🙂
Το ότι έχεις ζήσει στη Νορβηγία, σίγουρα σου δίνει πολλά ερεθίσματα και πολλή γνώση σε σχέση με τον οικολογικό τρόπο ζωής.
Καταρχάς, να σου πω ότι οι κάδοι κομποστοποίησης υπάρχουν και στην Αθήνα σε κάποιους δήμους, αλλά δεν είμαι σίγουρη για το κατά πόσο χρησιμοποιούνται σωστά. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε στη βεράντα μας, και μάλιστα πρόσφατα αγοράσαμε κι έναν κάδο κομποστοποίησης.
Σχετικά με τις πλαστικές σακούλες για τα σκουπίδια ή τα απορρίμματα της τουαλέτας, υπάρχουν οι βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες, εμείς αυτές χρησιμοποιούμε. Τις χρησιμοποιούμε ακόμα και για την άμμο των γατιών μας!
Ελπίζω να σου έδωσα μία ιδέα! 😉
Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου για οτιδήποτε άλλο!
Για οδοντοπαστα μπορείς να δοκιμάσεις μια χειροποίητη εγώ έχω βρει μια κοπέλα που μου κάνει σαπούνι προσώπου οδοντόκρεμα και μια πραγματικά υπέροχη μάσκα μαλλιών έχει σελίδα όπου λεγε @biocareforyou
Επίσης εμένα με χαλάνε πολύ οι συσκευασίες αλλαντικών η μόνη λύση που βρήκα είναι να κάνω σπιτικό “ζαμπον” με γαλοπούλα κοτόπουλο κλπ
Γεια σου Χρύσα και σε ευχαριστώ για το τόσο χρήσιμο σχόλιό σου!
Θα κοιτάξω τη δουλειά της κοπέλας που μου αναφέρεις…
Σχετικά με τα αλλαντικά, δε μπορώ να πω ότι συμμερίζομαι τον προβληματισμό σου γιατί δεν τρώω αλλαντικά χαχα!
Όμως είναι υπέροχο που φτιάχνεις τη δική σου σπιτική εκδοχή! Μπράβο!
Καλησπέρα!
σχετικά με τα σαμπουάν εμφανίστηκε αυτό σήμερα στο scroll down μου.
http://www.nohbodrops.com/
🙂
σχετικά με οδοντόπαστα χρησιμοποιώ την https://www.sonnengruen.com/birkengold-zahnpulver-minze σε γυάλινο βαζάκι.
ή από την Weleda https://www.ecco-verde.com/weleda σε μεταλλικό σωληνάριο.
και οδοντόβουρτσα παίρνω είτε από μπαμπού, όπου όπως διάβασα σου δημιούργησε κάποιο πρόβλημα.
μπορείς να δοκιμάσεις όμως από την εταιρεία http://www.yaweco.de/index.php/en/. όπου η κεφαλή της οδοντόβουρτσας αλλάζει και η συσκευασία με τα ανταλλακτικά
περιελαμβάνει 4 κεφαλές. το χαρτί της συσκευασίας προέρχεται κατά 90% από ανακυκλώσιμα υλικά και το φιλμ κάλυψης είναι βιοαποικοδομήσιμο.
ελπίζω να σε βοήθησα κάπως. αν έχεις κάποια ερώτηση θα χαρώ να σου απαντήσω.
Μαρία
p.s. μαζί θα τον αλλάξουμε τον κόσμο
Κι εγώ έτσι πιστεύω, με αρκετή προσπάθεια!!
Καλησπέρα Αλεξάνδρα,
καταρχάς μένω βιέννη (τα τελευταία 3 χρόνια) και εδώ υπάρχουν αρκετά μαγαζιά zero waste και η ποικιλία σε βιολογικά προιόντα είναι τεράστια.
έχω δοκιμάσει πάρα πολλά αποσμητικά τα οπόια τα παίρνω από βιολογικά μαγαζάκια όμως μπορεί να τα βρει κανείς και online. διαρκούν πάνω κάτω 3 μήνες..
είναι τα ακόλουθα:
rosenrot https://www.rosenrot.de/Deo-Creme:::63.html (σε γυάλινο βαζάκι)
we love the planet https://www.welovetheplanet.de/unsere-produkte/we-love-deodorant/ (σε μεταλλική συσκευασία)
hautsinn https://www.hautsinn.com/produkt-kategorie/deocreme/ (σε μεταλλική συσκευασία)
i+m naturkosmetik https://www.ecco-verde.at/im-naturkosmetik-berlin?gclid=EAIaIQobChMI7-_-s6nc4AIVzOR3Ch2QRgkAEAAYASAAEgIouvD_BwE (σε γυάλινο βαζάκι)
επίσης σύντομα θα φτιάξω το δικό μου αποσμητικό μόνο με 4 υλικά. αν θες μπορώ να σου γράψω τη συνταγή.
και αν δεν ξέρεις γερμανικά, ή δεν υπάρχουν τα site που σου έστειλα στα αγγλικά μπορώ να ψάξω να βρω τα αποσμητικά σε άλλους ιστότοπους.
φιλικά, Μαρία
Γεια σου Μαρία, μόλις είδα το μήνυμά σου και δεν έχω λόγια! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο που διέθεσες! Θα τσεκάρω αμέσως τα προϊόντα που μου πρότεινες! <3
Καλημερααα!!! Τέλειες ιδέες τις οποιες δεν ειχα σκεφτει και θα εφαρμόσω και εγω (βούρτσα για τα πιατα και πανί κουζινας) και εχω να σου προτείνω και εγω τις δικές μου ιδέες. Για σαμπουαν που ρωτας εχει υπέροχες μπάρες για τα μαλλια η lush εγω τετοια χρησιμοποιώ και μια μπάρα αντέχει για πανω απο 100 λουσιματα. Οσο για αποσμητικο δοκίμασε τους κρυστάλλους. Εγω τους βρισκω σε καταστήματα με βιολογικα προϊόντα!
Γεια σου Αθηνά! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές σου! Θα τα τσεκάρω και τα δύο! Να έχεις μία όμορφη μέρα, Αλεξάνδρα <3
Φοβερές ιδέες μπράβο!!!
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν κι ελπίζω να σε ενέπνευσαν έστω και λίγο να κάνεις τη δική σου προσπάθεια να ελαττώσεις τη χρήση πλαστικού στο σπίτι!
πολύ ωραίο ποστ! Χρονια τωρα και εμεις προσπαθούμε να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού. Εχω τα εξτρα δύο tips:
1. Στο φαρμακείο μπορείς να ζητήσεις να σου φτιάξουν ένα διάλυμα από οινόπνευμα και σαλικιλικο οξύ. Η περιεκτικότητα του διαλύματος σε σαλικιλικό όξύ πρέπει να είναι 2%. Είναι το καλύτερο αποσμητικό που έχω χρησιμοποιήσει έβερ! Δεν μπλοκάρει τον ιδρώτα σου, αρα δε φράζει πόρους κλπ, και είσαι ΑΟΣΜΟΣ. Μετά από 2ωρο μάθημα χορού δεν υπήρχε η παραμικρή οσμή! Συν τοις άλλης, μπορείς ναπας με το γυάλινο μπουκάλι σου στο φαρμακείο και να ζητήσεις να στο βάλουν εκει μέσα..Κανένα πλαστικό και καμιά χημεία πάνω μας!
2. Έχουμε ξεκινήσει να αγοράζουμε χύμα όσπρια και ρύζι. Χρησιμοποιούμε γυάλινα βάζα, τα οποία παίρνουμε μαζί μας και ζητάμε στον μπακάλη να μας τα γεμίσει 🙂 αποφευγουμε πολλή πλαστικούρα ετσι..Κι επειδη το γυάλινο βάζο είναι βαρύ, κρατώ μαζί μου 2-3 υφασματινα πουγκιά τα οποία μπορώ να γεμίσω εναλλακτικά κάθε φορά που θα πάω για ψώνια ..
Τέλειες ιδέες και σε ευχαριστώ πολύ! Σε επόμενο post θα μιλήσω για την ελάττωση πλαστικού όταν κάνουμε ψώνια!
Αυτό με το αποσμητικό που λες όμως, είναι υγιεινό για το σώμα μας;