LOW WASTE, TIPS, ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λιγότερα σκουπίδια στις καλοκαιρινές διακοπές

Αν δεν βρίσκεστε ήδη σε κάποιο εξωτικό μέρος, οι περισσότεροι από εσάς ετοιμάζεστε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές! Ανυπομονείτε να φτιάξετε τις βαλίτσες σας και να ταξιδέψετε σε έναν όμορφο προορισμό για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη Φύση.

Και πράγματι, η Φύση είναι εκεί για να την απολαύσουμε. Όταν επιλέξουμε να τη συναντήσουμε, μας περιμένει κι είναι πάντα έτοιμη να μας χαρίσει την ομορφιά της. Μας δίνει απλόχερα το νερό της, τον ήλιο της, τη δροσιά της, τα χρώματά της, τους ήχους της ενώ ταυτόχρονα μας αδειάζει από το άγχος και την πίεση. Η Φύση μας φροντίζει. Άραγε, πόσο δίκαιη είναι αυτή η σχέση; Εμείς τι κάνουμε για να ανταποδώσουμε αυτήν την φροντίδα;

Ας αναρωτηθούμε.

Ας παρομοιάσουμε τη σχέση μας με την Φύση με μία ανθρώπινη σχέση. Ίσως έτσι μπορέσουμε να νιώσουμε εντονότερα την ευθύνη να είμαστε ευγενικοί απέναντι στη Φύση. Εγώ πάντως, θα ένιωθα άσχημα αν κάποιος μου προσέφερε νερό, ήλιο, χρώματα και ήχους και αντί να τον ευχαριστήσω, του πέταγα ένα πλαστικό μπουκάλι στο πρόσωπο.

Στις καλοκαιρινές μας διακοπές λοιπόν που είμαστε ακόμα πιο κοντά στη Φύση, ας την φροντίσουμε. Υπάρχει τρόπος και θα τον μοιραστώ αμέσως μαζί σας.

10+1 τρόποι για να κάνουμε λιγότερα (έως καθόλου) σκουπίδια στις καλοκαιρινές μας διακοπές

 1. Όχι στις πλαστικές σακούλες

  Δεν τις χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα. Και σίγουρα δεν τις χρειάζεται η φύση που θα τις κουβαλάει στην πλάτη της για 450 χρόνια. Μπορούμε να έχουμε μαζί μας πάνινες τσάντες και να βάζουμε εκεί τα πράγματα που θα ψωνίζουμε από τα διάφορα καταστήματα.

  Περίπτωση 1 : Πάμε σε κάποιο παντοπωλείο και αγοράζουμε φρούτα. Τα βάζουμε σε πάνινη τσάντα.

  Περίπτωση 2 : Θέλουμε να πετάξουμε τα κουκούτσια από τα φρούτα που φάγαμε στην παραλία. Τα τυλίγουμε σε ένα πανάκι και τα πετάμε αργότερα στα σκουπίδια ή έχουμε μαζί μας βιοδιασπώμενες σακούλες από άμυλο.

  Χρήσιμη συζήτηση : -Όχι όχι, δε θέλω πλαστική σακούλα. -Μα δεν τις χρεώνω. – Ναι αλλά δε θέλω, ευχαριστώ! – Σίγουρα; -Ναι! Σίγουρα, γεια σας!

 2. Έχουμε μαζί μας το δικό μας παγούρι νερού

  Εμείς, είχαμε μαζί μας 3 ανοξείδωτα παγούρια που κρατούσαν το νερό κρύο ακόμα κι όταν τα αφήναμε κάτω από τον ήλιο! Ζητούσαμε να μας γεμίσουν το παγούρι μας σε καφέ και εστιατόρια, αν και αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό. Τα περισσότερα νησιά δεν έχουν πόσιμο νερό, όμως στην Πάτμο βρήκαμε ένα τέλειο vegan και eco-friendly εστιατόριο στο οποίο είχαν βάλει φίλτρο στη βρύση κι έτσι μπορούσαμε να γεμίζουμε τα μπουκάλια μας!

  dav

  Χρήσιμη συζήτηση : -Γεια σας, θα μπορούσατε να μου γεμίσετε το παγούρι με νερό; Ευχαριστώ! *Αν δούμε ότι υπάρχει απροθυμία, επιμένουμε ευγενικά. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν κανένα λόγο να μας αρνηθούν.

 3. Επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών μπουκαλιών

  Η πικρή αλήθεια είναι πως στα περισσότερα ελληνικά νησιά το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο και όταν είμαστε όλη μέρα έξω, θα χρειαστεί να πάρουμε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού. Αναζητάμε γυάλινα μπουκάλια αλλά δυστυχώς αυτό είναι σπάνιο και αναγκαζόμαστε να πάρουμε πλαστικό. Αφού καταναλώσουμε το νερό, κρατάμε το πλαστικό μπουκάλι ώστε να το μετατρέψουμε σε ένα χρηστικό αντικείμενο για το σπίτι! Εμείς επιστρέψαμε στην Αθήνα με 25 μπουκάλια τα οποία θα κάνω βάζα για λουλούδια και θα τα χαρίσω στους φίλους μου. Ούτε ένα από τα πλαστικά μπουκάλια που πήραμε δεν κατέληξε στα σκουπίδια!

  Συμβουλή 1 : Παίρνουμε μεγάλη συσκευασία και μοιράζουμε το νερό στα παγούρια μας ή σε γυάλινα ποτήρια. Έτσι γλιτώνουμε τα πολλά μικρά μπουκαλάκια που δημιουργούν περισσότερο πλαστικό.

  Συμβουλή 2 : Καλό είναι να μην πιούμε από το πλαστικό στόμιο, τα μικροπλαστικά δεν είναι πολύ νόστιμα. Αντί γι’αυτό, μεταγγίζουμε το νερό στο παγούρι μας ή σε ένα γυάλινο ποτήρι.

  Συμβουλή 3 : Δεν αφήνουμε το πλαστικό μπουκάλι νερού κάτω από τον ήλιο. Με το που το πάρουμε από το ψυγείο, μεταφέρουμε το νερό στο παγούρι ή το ποτήρι.

  Χρήσιμη φράση για το εστιατόριο 1 : Μήπως έχετε γυάλινο μπουκάλι νερού;

  Χρήσιμη συζήτηση για το εστιατόριο 2 : -Νερό να σας φέρω σε κανάτα ή εμφιαλωμένο; – Της βρύσης πίνεται; – Ναι! – Κανάτα λοιπόν!

  *Και γιατί να μην πετάξουμε το πλαστικό μπουκάλι στην ανακύκλωση;
  α) Γιατί δεν εμπιστεύομαι πολύ την ανακύκλωση στα νησιά. Βέβαια, στην Πάτμο είχαν αυτό το σύστημα και μπράβο τους γι’αυτό!

  β) Η ανακύκλωση είναι καλή, αλλά χρειάζεται πολλή ενέργεια για να γίνει. Επίσης στην Ελλάδα, ανακυκλώνεται ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά που ρίχνουμε στους μπλε κάδους.

 4. Ρόφημα to-go

  Αν δεν έχουμε μαζί μας ένα παγούρι για καφέ ή χυμό, καλό είναι να μην παίρνουμε το ρόφημά μας σε πλαστικό ποτήρι, ούτε χάρτινο. Το ξέρατε ότι το χάρτινο ποτήρι του καφέ έχει μία πολύ λεπτή στρώση πλαστικού στο εσωτερικό του; Εμείς, προτιμούσαμε να κάτσουμε σε ένα ωραίο καφέ για να πιούμε το ρόφημά μας, πριν ή μετά το μπάνιο μας στη θάλασσα! Φυσικά, αν έχουμε μαζί μας το παγούρι μας, μπορούμε να το γεμίσουμε με το ρόφημα που θέλουμε να πιούμε.

  Χρήσιμη συζήτηση 1 : -Γεια σας, ένα χυμό πορτοκάλι θα ήθελα, αλλά αν μπορείτε να μου τον βάλετε σε αυτό το ποτήρι και χωρίς καλαμάκι.

  Χρήσιμη συζήτηση 2 : -Γεια σας, έναν freddo espresso θα ήθελα και παρακαλώ πολύ σε αυτό το ποτήρι, χωρίς καλαμάκι.

  Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να επιμένουμε γιατί όσο καλή πρόθεση κι αν έχουν οι υπάλληλοι των καφέ, δεν έχουν συνηθίσει σε κάτι τέτοιο οπότε μπορεί καταλάθος να βρεθούμε με ένα πλαστικό σκουπίδι που δεν θέλουμε.

  * Αληθινή ιστορία : Κάπως έτσι βρεθήκαμε με ένα ποτήρι για καφέ, το οποίο γύρισε κι αυτό μαζί μας στην Αθήνα ώστε να το μετατρέψω σε μολυβοθήκη.

 5. Όχι στα πλαστικά καλαμάκια

  Ναι στα καλαμάκια πολλαπλών χρήσεων από μπαμπού, από μέταλλο ή ακόμα κι από σιτάρι! Είχαμε μαζί μας ένα πουγκί στο οποίο είχαμε τα μεταλλικά μας καλαμάκια. Πού τα χρησιμοποιούσαμε; Στον καφέ, στο χυμό ή στο ποτό μας!

  Χρήσιμη συζήτηση 1 : -Ένα μοχίτο χωρίς αλκοόλ και χωρίς ανθρακούχο αναψυκτικό, χωρίς καλαμάκι παρακαλώ! (Ε ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, εγώ ήμουν αυτή) -Δηλαδή θέλετε νερό με δυόσμο και lime; – Αχά, ναι ευχαριστώ πολύ!

  Χρήσιμη συζήτηση 2 : *Ο σερβιτόρος φέρνει το ποτό με πλαστικό καλαμάκι* -Ουπς! Σας είπα χωρίς πλαστικό καλαμάκι. Θα το βγάλω από το ποτό μου γιατί δε θέλω να πιω από αυτό, όμως θα το κρατήσω εγώ, μην το πετάξετε. Απλώς άλλη φορά σας παρακαλώ προσέξτε το αυτό, είναι κρίμα! *Κρατάμε το καλαμάκι για να κάνουμε κάποια κατασκευή με αυτό.

  * Αληθινή ιστορία : Ξανά, από κεκτημένη ταχύτητα σερβιτόρου βρεθήκαμε με δύο πλαστικά καλαμάκια που δε θέλαμε. τα κρατήσαμε και αυτά για να τα χρησιμοποιήσουμε σε κάποια κατασκευή. 

 6. Θέλω παγωτό

  Κι εμείς. Επιλέγαμε να πάρουμε παγωτό από παγωτατζίδικα και όχι από περίπτερα. Αν δεν καθόμασταν εκεί ώστε να το φάμε σε γυάλινο μπολ με μεταλλικό κουτάλι, ζητούσαμε το παγωτό μας σε χωνάκι χωρίς πλαστικό κουταλάκι. Παγωτό και χωνάκι τρώγονται άρα κανένα σκουπίδι! Αν παίρναμε από περίπτερο, τότε θα είχαμε πολλά σκουπίδια να διαχειριστούμε και δεν το θέλαμε αυτό!

  Κωδικό Όνομα Λιγούρα : Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κρατηθείτε και θέλετε να πάρετε από περίπτερο, προσπαθήστε να βρείτε ένα παγωτό σε χάρτινη συσκευασία που να μην χρειάζεται πλαστικό κουταλάκι. Εναλλακτικά, μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα κουταλάκι πολλαπλών χρήσεων σε μέγεθος τσέπης.

 7. Ναι στα σνακς, όχι στα συσκευασμένα σνακς

  Καλό είναι να επιλέγουμε να πάρουμε τα σνακς της ημέρας από φούρνους όπου έχουν χύμα προϊόντα.

  Περίπτωση 1 : Έχουμε δύο τρία χάρτινα σακουλάκια τα οποία χρησιμοποιούμε καθημερινά, γεμίζοντάς τα με τα σνακς της ημέρας.

  Περίπτωση 2  : Έχουμε μαζί μας βαμβακερά πουγκιά γι’αυτή τη χρήση. Ζητάμε από τον/την υπάλληλο του φούρνου να μας βάλει εκεί το ψωμί, τα μπισκότα ή την τυρόπιτά μας.

  Χρήσιμη συζήτηση : -Γεια σας, θα ήθελα ένα κουλουράκι, απλώς αν μπορείτε να μου το βάλετε εδώ, στο πάνινο πουγκί. -Εντάξει κάτσε να στο βάλω πρώτα σε ένα χάρτινο και μετά. – Όχι, όχι! Κατευθείαν στο πάνινο, ευχαριστώ.

  Τι αποφεύγουμε : Σάντουιτς σε πλαστικές μεμβράνες ενώ υπάρχουν και μη συσκευασμένα, μπισκοτάκια σε πλαστικές σακούλες ενώ υπάρχουν και χύμα κλπ.

 8. Μπορείτε να μας το κάνετε πακετάκι;

  Η γιαγιά μου πολλές φορές μου έλεγε ότι το μάτι μας είναι πιο μεγάλο από το στομάχι μας. Και πράγματι, όταν πάμε πεινασμένοι σε μία ταβέρνα, παραγγέλνουμε πιο πολλά φαγητά από αυτά που μπορούμε να φάμε. Γι’αυτό είναι καλό να παραγγέλνουμε με ψυχραιμία ώστε να αποφύγουμε τη σπατάλη του φαγητού και τελικά…το πακέτο! Πολλές φορές ζητάμε να μας βάλουν το υπόλοιπο φαγητό σε ένα πακετάκι το οποίο είναι κατά κανόνα πλαστικό.

  Γι’αυτό εμείς φεύγαμε με την κοιλιά από εδώ μέχρι το Τιμπουκτού, αλλά τουλάχιστον δεν παίρναμε πλαστικό πακέτο μαζί μας!

 9. Πόσο καλά είναι τα υγρά μαντηλάκια;

  Εγώ πάντως τα σιχαίνομαι και απορώ γιατί είναι τόσο δημοφιλή. Είναι γεμάτα τοξικά αρώματα και είναι φτιαγμένα από σκέτο πλαστικό ενώ μολύνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον. Δεν χρησιμοποιώ ποτέ υγρά μαντηλάκια, οπότε δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε στις διακοπές μας αλλά βλέπω γύρω μου ότι το μωρομάντηλο πάει σύννεφο στις διακοπές κι έτσι σκέφτηκα να σας δώσω κάποιες εναλλακτικές.

  Περίπτωση 1 : Αν λερωθούμε με κάτι στο δρόμο για την παραλία, το ξεπλένουμε με ένα πετσετάκι και λίγο νερό.

  Περίπτωση 2 : Αν μας ενοχλεί το αλάτι στο πρόσωπο, μπορούμε να έχουμε μαζί μας ένα γυάλινο μπουκαλάκι με ροδόνερο και να ψεκάσουμε το πρόσωπό μας με αυτό.

  Περίπτωση 3 : Πολλές φορές στις ταβέρνες, μετά το φαγητό δίνουν υγρά μαντηλάκια κλεισμένα σε πλαστικό σακουλάκι. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί να δώσεις υγρά μαντηλάκια μίας χρήσης ενώ έχεις τουαλέτα στα 5 μέτρα στην οποία μπορεί να πάει ο καθένας να ξεπλύνει τα χέρια του.

  Θερμή παράκληση : Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αποφεύγουμε τα υγρά μαντηλάκια στα χεράκια και στα στοματάκια των μικρών παιδιών. Μεταξύ μας, πιστεύω ότι είναι πιο ασφαλές για ένα παιδί να γλείψει ένα βότσαλο στην παραλία, παρά να γλείψει το μόλις καθαρισμένο με μωρομάντηλο στόμα του. Ίου.

 10. Έχεις κάτι στα δόντια σου

  Οι οδοντογλυφίδες στις ταβέρνες είναι συνήθως τυλιγμένες σε πλαστικό σακουλάκι, μία προς μία (υποφέρω). Αυτό σημαίνει ότι για ένα μικρό μαρούλι στα δόντια μας, θα κάνουμε 2 σκουπίδια μέσα σε 8 δευτερόλεπτα. Αν μας έχει κολλήσει κάποιο υπόλειμμα φαγητού στα δόντια, μπορούμε να πάμε στο μπάνιο και αφού πλύνουμε καλά τα χέρια μας να το απομακρύνουμε. Φυσικά, στο εμπόριο υπάρχουν και οδοντογλυφίδες πολλαπλών χρήσεων τις οποίες μπορούμε πάντα να έχουμε μαζί μας.

10+1 : Με το αντηλιακό τι γίνεται;

Το αντηλιακό μας είναι 100% μη τοξικό και σε 100% επαναχρησιμοποιούμενο μεταλλικό δοχείο! Έτσι, μόλις τελειώσει θα το μετατρέψω σε ένα όμορφο κεράκι για το υπνοδωμάτιο.

Αν αυτό το άρθρο ήταν βιβλίο, ο τίτλος θα ήταν :
Οδηγός επιβίωσης για τις καλοκαιρινές διακοπές : Πώς να κάνουμε λιγότερα σκουπίδια και 20 χρήσιμα παραδείγματα.

Ελπίζω να πήρατε έμπνευση για τις δικές σας καλοκαιρινές διακοπές ή ακόμα και για την καθημερινότητά σας.

Οι λεπτομέρειες/tips που μοιράστηκα μαζί σας, είναι λεπτομέρειες που εφαρμόζω στην καθημερινότητά μου και φυσικά εφαρμόσαμε και στις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Αν έχετε να προτείνετε κάτι άλλο ή να μοιραστείτε με τους συν-αναγνώστες μία ιδέα, θα χαρώ πολύ να τη διαβάσω στα σχόλια.

Τα λέμε σύντομα,

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι σκέφτεσαι; Γράψε μας το σχόλιο ή την απορία σου εδώ:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.