Εδώ είμαστε πάλι! Επέστρεψα στις κατσαρόλες που βγάζουν τα πιο μαγικά χρώματα της φύσης, αυτή τη φορά, εξερευνώντας το φυσικό χρώμα από μαύρα φασόλια.
Η ιστορία :
Πριν από αρκετό καιρό, έκανα την καθιερωμένη μου επίσκεψη στο μαγαζί απ’όπου ψωνίζω χύμα όσπρια και δημητριακά. Εκεί, ο ευγενικός κύριος Παναγιώτης μου έδειξε τη νέα του άφιξη : μαύρα φασόλια που είναι πλούσια σε σίδηρο, είπε. Φυσικά, τα πήρα για να τα δοκιμάσουμε στο σπίτι, και τα έβαλα στο νερό για να μουλιάσουν έως το επόμενο πρωί. Ξυπνάω λοιπόν και βλέπω ότι τα φασόλια έχουν δώσει ένα υπέροχο βιολετί χρώμα στο νερό. Στράγγισα τα φασόλια, κράτησα το βιολετί νερό, έβαλα τα φασόλια να βράζουν και έβαλα μέσα στο χρωματισμένο νερό ένα κομμάτι βαμβακερού υφάσματος για να δω τι θα συμβεί. Το άφησα μέσα για 24 ώρες και το αποτέλεσμα ήταν ένα υπέροχο μπλε-γκρι χρώμα.
Από τότε, έκανα αρκετές δοκιμές, σε διάφορα είδη υφάσματος και υλικά για να μπορέσω να μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου μαζί σας. Ίσως αυτό να είναι ένα καλό σημείο να σας πω ότι πριν γράψω ένα άρθρο, πριν μοιραστώ μία ιδέα και δώσω οδηγίες, κάνω πάντα πολλές δοκιμές για είμαι σίγουρη για ό,τι προτείνω.
Πίσω στα μαύρα φασόλια τώρα! Τα μαύρα φασόλια λοιπόν, μπορούν να δώσουν υπέροχους χρωματισμούς στα υφάσματά μας αλλά και σε ξύλινα αντικείμενα. Ανάλογα με το είδος του υφάσματος, και το χρόνο που θα το αφήσουμε μέσα στο χρώμα, θα έχουμε και διαφορετικές αποχρώσεις : μωβ, μωβ-μπλε, γκρι-μπλε-, γκρι κλπ.
Με το χρώμα από τα μαύρα φασόλια, μπορούμε να βάψουμε λινά και βαμβακερά υφάσματα όπως πετσέτες κουζίνας, ρούχα ή τσάντες. Μπορούμε επίσης να βάψουμε και ξύλο και γενικά οποιοδήποτε φυσικό κι απορροφητικό υλικό. Εγώ μέχρι στιγμής, με τα μαύρα φασόλια έχω χρωματίσει μία τσάντα-δίχτυ, κάποια κομμάτια υφάσματος, βαμβακερά σχοινιά και ξύλινες χάντρες.
Τα μαύρα φασόλια κι οι αποχρώσεις του μπλε και του βιολετί .
Τι υλικά θα χρειαστούμε :
- 1 κούπα μαύρα φασόλια
- 4 κούπες νερό (προτείνω φιλτραρισμένο)
- 1 ξύλινη κουτάλα που θα χρησιμοποιούμε μόνο για βαψίματα με φυτά και όχι για το φαγητό
- 2 γυάλινα ή μεταλλικά μπολ
- Ένα κομμάτι βαμβακερού/λινού υφάσματος, μία βαμβακερή μπλούζα ή οποιοδήποτε από τα υλικά που ανέφερα παραπάνω. (Εφεξής “πανί” για να συνεννοούμαστε)
- Ένα εξωτερικό σκιερό σημείο
- Προαιρετικά : Γάντια (εγώ δε χρησιμοποιώ γιατί είναι πλαστικά και περιορισμένων χρήσεων και δε θα ήθελα να μολύνω το περιβάλλον με αυτά. Προτιμώ να γίνονται λίγο μπλε τα νύχια μου, δεν πειράζει!)
Πώς θα φτιάξουμε το χρώμα από μαύρα φασόλια :
- Στο μπολ, βάζουμε τα φασόλια και το νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 12 ώρες. Είναι σημαντικό να βάλουμε αρκετή ποσότητα νερού αφού τα φασόλια θα ρουφήξουν αρκετό. Αν όσο περνάει η ώρα βλέπουμε ότι λιγοστεύει αρκετά το νερό, προσθέτουμε λίγο ακόμα, τόσο ώστε να καλύπτονται κατά πολύ τα φασόλια.
- Μετά από 12 ώρες, στραγγίζουμε τα φασόλια, κρατώντας το χρωματισμένο νερό.
- Βάζουμε τα φασόλια να βράζουν σε μία κατσαρόλα (με καινούριο νερό φυσικά) και κάνουμε μία νόστιμη σαλάτα.
- Με το νερό που κρατήσαμε από το μούλιασμα των 12 ωρών, θα βάψουμε το πανί μας και ό,τι άλλο θέλουμε. Προσοχή! Για να έχουμε όμορφο αποτέλεσμα, χρησιμοποιούμε το κρύο νερό από το μούλιασμα των φασολιών και όχι εκείνο από τη βράση τους!
Άρα λοιπόν, έχουμε ένα κρυστάλλινο μωβ-μπλε υγρό στο μπολ μας.
Πώς θα προετοιμάσουμε το πανί μας :
- Πλένουμε το πανί μας με πράσινο σαπούνι και ξεπλένουμε καλά με ζεστό αλλά όχι καυτό νερό. Το στραγγίζουμε καλά κι όσο είναι ακόμα βρεγμένο, το βουτάμε στο χρωματισμένο μας νερό.
- Φροντίζουμε το πανί μας να καλύπτεται πλήρως από το χρωματισμένο νερό κι αν βλέπουμε ότι επιπλέει, τότε βάζουμε βαρίδια. Εγώ έβαλα κάποια γυάλινα μπουκάλια κρασιού για να κρατηθεί το ύφασμα στον πάτο του μπολ.
- Κάθε 2-3 ώρες, με τη βοήθεια της ξύλινης κουτάλας, ανακατεύουμε το πανί μας, αλλάζοντας τη θέση του μέσα στο μπολ. Έτσι, θα πετύχουμε ένα ομοιόμορφο χρώμα.
Προσοχή! Όλο το πανί πρέπει να καλύπτεται από το νερό και να μην εξέχει κανένα σημείο του στην επιφάνεια του υγρού.
Προτεινόμενες ώρες βαφής :
Αφού ακολουθήσετε τις παραπάνω οδηγίες, είστε ελεύθεροι να παίξετε με τις ώρες! Δοκιμάστε τι θα συμβεί αν αφήσετε το πανί σας 10 ή 24 ώρες; Πόσο θα αλλάξει το χρώμα;
Σε κάθε περίπτωση, προτείνω τις 6 ώρες ως τον ελάχιστο και τις 30 ώρες ως το μέγιστο χρόνο που μπορούμε να αφήσουμε το πανί μας μέσα στο χρωματισμένο από μαύρα φασόλια νερό. Μετά από τις 30 ώρες, το χρωματισμένο νερό θα αρχίσει να μυρίζει, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Φυσικά, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε και το ψυγείο.
Τι κάνουμε όταν θέλουμε να βγάλουμε το πανί από το χρώμα;
Στραγγίζουμε καλά το πανί μας μέσα στο μπολ κι είμαστε έτοιμοι να το απλώσουμε. Ανάλογα με την εποχή, ένα ύφασμα θέλει 1-5 ώρες για να στεγνώσει.
Είναι σημαντικό, το πανί μας να στεγνώσει σε ένα σημείο όπου κατά τη διάρκεια του στεγνώματος δε θα έρθει καθόλου σε επαφή με τον ήλιο. Για παράδειγμα, αν είναι απόγευμα, κρεμάστε το πανί σας στο βορινό μπαλκόνι αφού ο ήλιος θα κάνει αρκετές ώρες να ξαναέρθει από εκεί.
Εξίσου σημαντικό, είναι να κρεμάσουμε το πανί μας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κάνει ζάρες. Οι ζάρες θα δημιουργήσουν νερά στο τελικό αποτέλεσμα, που φυσικά για κάποιους μπορεί να είναι ωραίες, και για κάποιους όχι. Μία καλή λύση, είναι να στεγνώσει φλατ είτε με μανταλάκια είτε με μικρά καρφάκια στον τοίχο ενός μπαλκονιού. Όταν βάφω ένα κομμάτι υφάσματος, το κρεμάω από την απλώστρα με πολύ απαλό πιάσιμο στις άκρες του υφάσματος, ώστε να μην αφήσει σημάδι το μανταλάκι.
Τι κάνουμε αφού στεγνώσει το πανί;
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 72 ώρες σε ένα σκιερό μέρος όπου θα αερίζεται καλά. Με αυτόν τον τρόπο, το χρώμα εισχωρεί ακόμα καλύτερα στις ίνες του υφάσματος.
Πώς πλένουμε το πανί;
Ναι, μπορούμε να πλύνουμε ένα ύφασμα που είναι βαμμένο με φυτικά χρώματα και γίνεται να μην ξεβάψει, αρκεί να του φερθούμε με σεβασμό κι αγάπη. Πλένουμε πάντα στο χέρι και με κρύο νερό, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο πράσινο σαπούνι.
Τι κάνουμε με το χρώμα από το πανί που βάψαμε;
Μπορούμε να το φυλάξουμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο μας και να βάψουμε ξανά κάτι όταν θα έχουμε το χρόνο και την έμπνευση.
Το χρώμα που δίνουν τα μαύρα φασόλια με έχει μαγέψει κι ανυπομονώ να κάνω κι άλλες δοκιμές με βάση αυτό το χρώμα, προσθέτοντας λίγο ξύδι για να δω αν θα αλλάξει η απόχρωση λόγω της αλλαγής οξύτητας του υγρού.
Για οποιαδήποτε απορία σε σχέση με τα παραπάνω, ξέρετε ήδη ότι είμαι στη διάθεσή σας!
Ανυπομονώ να δω τα δικά σας πειράματα με το χρώμα που μπορούν να βγάλουν τα μαύρα φασόλια.
Πιάστε όλα τα λευκά βαμβακερά του σπιτιού και δώστε τους χρώμα!
Τα λέμε σύντομα,
Θέλεις να πειραματιστείς περισσότερο με τα φυτικά χρώματα; Ρίξε μια ματιά εδώ!