DIY FASHION, REVAMP, ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΥΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ

Βάφοντας ρούχα & υφάσματα με αβοκάντο

Δεν ξέρω πώς να ξεκινήσω να σου περιγράφω το υπέροχο ροζ χρώμα που δίνουν τα κουκούτσια & οι φλούδες του αβοκάντο. Είναι σχεδόν μαγικό ότι από ένα καταπράσινο φρούτο, βγαίνει ροζ χρώμα.

Ω, το ροζ του αβοκάντο. Ίσως αργότερα ζητήσω από τη φίλη μου τη Νατάσα να γράψει ένα ποίημα για το ροζ του αβοκάντο. Προς το παρόν όμως, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό.

Αν δεν έχεις διαβάσει το άρθρο για τα χρώματα που μας δίνει η φύση, σου προτείνω να το διαβάσεις.
Έτσι θα έχεις μία γενική εικόνα για το τι μπορούμε να κάνουμε με τα φυτά. Όμως το αβοκάντο είναι το αγαπημένο μου. Γενικά το αβοκάντο είναι το αγαπημένο μου, αλλά σκέψου λίγο την ιστορία : Το κόβεις, το απολαμβάνεις σε μία σαλάτα ή ένα σάντουιτς, & μετά κρατάς τις φλούδες & το κουκούτσι & βάφεις με αυτά ένα παλιό & ξεχασμένο σου T-shirt. Πόσο πιο τέλειο;

      

Τι λες; Ξεκινάμε;

Βρίσκουμε τα σωστά αβοκάντο:

Η ποικιλία των αβοκάντο που περιέχει χρώμα στη φλούδα τους, είναι τα Hass. Είναι εκείνα που έχουν σκουρόχρωμη & τραχειά επιφάνεια.

Καθαρίζουμε καλά τα αβοκάντο:

Μόλις φάμε το αβοκάντο μας, καθαρίζουμε καλά τις φλούδες από τα υπολείμματα. Αν μείνουν υπολείμματα, τότε το χρώμα ίσως βγει κάπως θαμπό. Επίσης, αν σκοπεύουμε να αποξηράνουμε πρώτα τις φλούδες, τότε θα δημιουργηθεί μούχλα.

Αποθηκεύοντας τις φλούδες & τα κουκούτσια για αργότερα :

Αν δεν είσαι έτοιμος/η να βάψεις ακόμα κάποιο ύφασμα, αλλά μόλις έφαγες αβοκάντο, μπορείς να καθαρίσεις καλά τις φλούδες & το κουκούτσι & να τα αφήσεις να αποξηραθούν. Ύστερα αποθήκευσέ τα σε ένα χάρτινο κουτί. Οποιαδήποτε στιγμή θέλεις να βάψεις κάτι ροζ (!) απλώς παίρνεις δυο φλούδες & ξεκινάς!

Διαλέγουμε το ύφασμα/ρούχο που θα βάψουμε :

Είναι σημαντικό να ξέρεις τι ύφασμα είναι αυτό που θα βάψεις. Τα υφάσματα που απορροφούν καλά τα φυσικά χρώματα είναι το βαμβακερό, το λινό & κάπως λιγότερο η βισκόζη. Ψάξε για παλιά βαμβακερά T-shirts, ή για λινές πετσέτες κουζίνας.

Προετοιμάζουμε το ύφασμα :

Πριν βουτήξουμε το ύφασμα στο χρώμα, είναι σημαντικό να το προετοιμάσουμε. Έτσι, οι ίνες του υφάσματος θα απορροφήσουν το χρώμα, το οποίο τελικά θα διατηρηθεί έντονο για πολύ καιρό. Πλένουμε καλά το ύφασμα με βιολογικό σαπούνι & το αφήνουμε να στεγνώσει. Φτιάχνουμε ένα μίγμα με νερό & αλάτι, & βουτάμε μέσα το ύφασμά μας. Το αφήνουμε για 12 ώρες, ώστε να εισχωρήσει το αλάτι στις ίνες του υφάσματος. Βγάζουμε το ύφασμά μας από το αλάτι, το αφήνουμε να στεγνώσει & μετά από 12 ώρες το βουτάμε στο χρώμα. Πριν το βουτήξουμε στο χρώμα, αποφασίζουμε αν θέλουμε “ομοιόμορφο” βάψιμο ή θέλουμε να κάνουμε κάποιο vintage pattern. Σε αυτήν την περίπτωση, διπλώνουμε το ύφασμα ή το δένουμε κόμπο & μετά το βουτάμε στο χρώμα.

Πώς θα φτιάξουμε το ροζ χρώμα από το αβοκάντο :

Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε 1 λίτρο νερό μαζί με τις φλούδες & τα κουκούτσια από 2 αβοκάντο! Ανοίγουμε το μάτι σε μεσαία φωτιά (π.χ. αν το μάτι φτάνει μέχρι το 9, εμείς το βάζουμε στο 4). Το σιγοβράζουμε έτσι για 30 λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε τη φωτιά στο 2 & το αφήνουμε για άλλη μία ώρα. Αν δούμε ότι το νερό έχει εξατμιστεί πολύ, προσθέτουμε λίγο ακόμα. Αυτό δε σημαίνει ότι το χρώμα μας θα αραιώσει, απλώς θα έχουμε περισσότερη ποσότητα.
(Αν δεν προσθέτουμε τακτικά νερό, τότε φτιάχνουμε συμπυκνωμένο χρώμα, το οποίο θα αποθηκεύουμε στο ψυγείο, & θα αραιώνουμε κάθε φορά που θέλουμε να βάψουμε κάτι.)
Όταν δούμε ότι στην κατσαρόλα μας έχουμε ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, τότε σημαίνει πως το χρώμα μας είναι έτοιμο & μπορούμε να αποσύρουμε από τη φωτιά.

Έτοιμοι να βάψουμε το ύφασμά μας :

Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το χρώμα να κρυώσει. Σουρώνουμε καλά με ένα παλιό πανί, ή με ένα λεπτό σουρωτήρι ώστε να μη μείνουν κομματάκια στο χρώμα μας που θα δημιουργήσουν άσχημες στάμπες στο ύφασμά μας. Αφού σουρώσουμε, βάζουμε το χρώμα πίσω στην κατσαρόλα & τη βάζουμε πάλι στο μάτι. Ανοίγουμε τη φωτιά στο 1, & βάζουμε μέσα το ύφασμά μας. Ανακατεύουμε συχνά ώστε να πάει το χρώμα σε όλες τις επιφάνειες του ρούχου. Ζεσταίνουμε για ένα τέταρτο της ώρας & αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το ύφασμα μέσα στο χρώμα για όση ώρα επιθυμούμε ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε.

 

Στην παρακάτω εικόνα, μπορείς να δεις τις αποχρώσεις του ροζ ανάλογα με  την ώρα που άφησα το ύφασμα στο χρώμα.

Αν βγάλεις το ύφασμα από το χρώμα, το αφήσεις να στεγνώσει & συνειδητοποιήσεις ότι ήθελες να βγει πιο έντονο, μπορείς να το ξαναβουτήξεις στο χρώμα  κανονικά! Όταν λοιπόν είμαστε σίγουροι ότι το ύφασμά μας έχει το χρώμα που θέλουμε, το βγάζουμε από το χρώμα & το αφήνουμε σε ένα σκιερό μέρος να στεγνώσει. Προσέχουμε να μην το αφήσουμε στον ήλιο γιατί αυτό θα κάνει το χρώμα να ξεθωριάσει!

Και τώρα υπομονή…

Είναι σημαντικό να περιμένουμε 5-10 ημέρες  μέχρι να πλύνουμε το ύφασμα μας για να το φορέσουμε/χρησιμοποιήσουμε. Όσο πιο πολύ αφήσουμε το χρώμα να μένει στο ύφασμα χωρίς πλύσιμο, τόσο πιο πολύ εισχωρούν οι τανίνες του χρώματος στις ίνες του υφάσματος, & τόσο πιο δυνατό γίνεται το χρώμα.

Μόλις περάσουν λίγες μέρες, το ύφασμά σου είναι έτοιμο για πλύσιμο & έτοιμο για χρήση! Μπορείς να το πλένεις κανονικά στο πλυντήριο στους 30 βαθμούς, αλλά εγώ προτιμώ να μεταχειρίζομαι τα αβοκαντένια ρούχα μου πιο ήπια & να τα πλένω στο χέρι με ένα οικολογικό απορρυπαντικό.

 

Είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψεις αυτήν την ασχολία όσο & εγώ. Είμαι σίγουρη ότι θα μαγευτείς από το ροζ του αβοκάντο.

Για οποιαδήποτε απορία, μη διστάσεις να μου στείλεις μήνυμα 😉
Ανυπομονώ να δω τα δικά σου ροζοκόκκινα αποτελέσματα!

Τα λέμε  σύντομα,

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι σκέφτεσαι; Γράψε μας το σχόλιο ή την απορία σου εδώ:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.