ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα

Ένα πολύ σημαντικό σημείο στην προσπάθειά μας να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα και να φροντίσουμε έμπρακτα το περιβάλλον είναι η ανακύκλωση. Όμως πόσα γνωρίζουμε πραγματικά για την ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα; Μήπως υπάρχουν κάποια πράγματα που κάνουμε λάθος;

Η ιστορία :

Πριν από αρκετό καιρό, απευθύνθηκα στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών προκειμένου να μάθω κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία, αλλά και να λύσω αρκετές απορίες που είχα. Πρώτα, διάβασα προσεκτικά την ιστοσελίδα τους την οποία αν δεν έχεις ήδη τσεκάρει, σου προτείνω να διαβάσεις κι εσύ γιατί μπορεί να σε βοηθήσει να απαντήσεις κάποια πολύ βασικά ερωτήματα. Έπειτα, έστειλα ένα e-mail στους κοντινούς μου ανθρώπους, ζητώντας τους να συγκεντρώσουν κι εκείνοι τις απορίες τους ώστε να στείλω ένα συνολικό μήνυμα στην ΕΕΑΑ.

Συμφωνήσαμε, ότι θα μου απαντηθούν 15 ερωτήσεις τις οποίες θα μοιραστώ μαζί σας, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσουμε σαν πολίτες να κάνουμε σωστότερα ανακύκλωση συσκευασιών.

Βασικές πληροφορίες για την ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα από την ιστοσελίδα της ΕΕΑΑ : 
Ποια υλικά μπορούμε να ρίχνουμε στους μπλε κάδους;
  • χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες κ.α.
  • αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α.
  • γυάλινες συσκευασίες από π.χ. νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων κ.α.
  • πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά ,είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, φιλμ περιτυλίγματος κ.α.
  • λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα, κ.λπ.
Πώς πετάμε τις συσκευασίες ;
  1. Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες από υπολείμματα.
  2. Όσες συσκευασίες μπορούμε τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε.
  3. Βγάζουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια μας αλλά τα πετάμε και αυτά στην ανακύκλωση.
  4. Όταν φτάσουμε στον κάδο αδειάζουμε τη σακούλα με τα υλικά μέσα σε αυτόν. Μπορούμε κατόπιν να πετάξουμε και τη σακούλα μας προς ανακύκλωση.
Τι είναι το green dot και τι σημαίνει;

Η παρουσία του δηλώνει την οικονομική συνεισφορά της συγκεκριμένης εταιρίας που εμπορεύεται την συσκευασία στα έργα της ανακύκλωσης και δεν πρέπει να συγχέεται με την ανακυκλωσιμότητα ή μη του υλικού συσκευασίας. Δηλαδή, αυτό το σήμα επάνω στις συσκευασίες δεν σημαίνει ότι η συσκευασία ανακυκλώνεται. Για να ανακυκλώνεται η συσκευασία πρέπει να έχει επάνω το τριγωνικό σήμα της ανακύκλωσης (συνήθως έχει μέσα κι έναν αριθμό ή υλικό)

Περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα της ΕΕΑΑ, εδώ.

Οι 5 πρώτες ερωτήσεις και απαντήσεις από την επικοινωνία μου με την ΕΕΑΑ : 

1. Ξεκινώ από το πιο απλό : Το πλαστικό μπουκάλι. Ανακυκλώνεται όλο; Είναι απαραίτητο να διαχωρίζουμε την ετικέτα και το καπάκι-ροδέλα από το μπουκάλι; Κι αν ναι, μετά τα πετάμε όλα στον ίδιο κάδο; Πρέπει να το αφήνουμε στο αρχικό του σχήμα ή να το συμπιέζουμε;

Το πλαστικό μπουκάλι ανακυκλώνεται όλο και η ετικέτα δεν χρειάζεται να διαχωρίζεται από αυτό. Σχετικά με τη ροδέλα και το καπάκι, είναι πολύ βοηθητικό να διαχωρίζονται και να πετιούνται στον ίδιο κάδο γιατί έτσι διευκολύνεται η διαδικασία συμπίεσης στο όχημα αλλά και στο κέντρο διαλογής. Πρέπει να αφήνουμε τα μπουκάλια στο αρχικό τους σχήμα και να μην τα συμπιέζουμε προκειμένου να γίνει σωστά ο εντοπισμός και η διαλογή τους στον ΚΔΑΥ. 

2. Οι συσκευασίες είναι απαραίτητο να ξεπλένονται. Με τις οδοντόκρεμες ή τις κρέμες τι κάνουμε; Τις κόβουμε στα δύο για να τις πλύνουμε εσωτερικά;

Το εφικτό στο πλαίσιο του μέτρου. Όταν αδειάσουν εντελώς από το περιεχόμενό τους, τις πετάμε άδειες στο μπλε κάδο. Δεν τις κόβουμε. 

3. Όταν πλυθεί ένα πλαστικό, γυάλινο, μεταλλικό δοχείο, με τις ετικέτες τι κάνουμε; Τις βγάζουμε και αυτές, σωστά; 

Είναι σημαντικό να είναι άδειες από το περιεχόμενό τους, και να έχουν καθαριστεί τόσο όσο σαν να το έχουμε κάνει με μία χαρτοπετσέτα. Δεν είναι απαραίτητο να βγάζουμε και τις ετικέτες. 

4. Ανακυκλώνονται όλες οι γυάλινες, πλαστικές, αλουμινένιες, χάρτινες συσκευασίες αφού καθαριστούν ή χρειάζεται να έχουν το τριγωνικό σήμα της ανακύκλωσης επάνω;

Όλες οι συσκευασίες είναι υλικά-στόχος του μπλε κάδου. Αρκεί να είναι γυάλινες, πλαστικές, αλουμινένιες ή χάρτινες.

5. Πλαστικές σακούλες : Αυτές που γράφουν ότι ανακυκλώνονται, ανακυκλώνονται όντως στους μπλε κάδους;

Οι κοινές πλαστικές σακούλες είναι από φιλμ πολυαιθυλένιου (PE) και ανακυκλώνονται στους μπλε κάδους. 

Ελπίζω οι παραπάνω πληροφορίες να σας φάνηκαν βοηθητικές. Περιμένω τις επόμενες απαντήσεις γύρω στις 15 Οκτωβρίου, και θα τις προσθέσω σε αυτό το άρθρο.

Ωστόσο, είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας ότι η ανακύκλωση είναι το τελευταίο βήμα στην προσπάθειά μας να ζούμε πιο οικολογικά καθώς επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον λόγω της απαιτούμενης ενέργειας που χρειάζεται για να γίνει. Επίσης, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι το χαρτί και το γυαλί ανακυκλώνονται πιο εύκολα απ’ό,τι το πλαστικό το οποίο όταν ανακυκλώνεται εκλύει πολλές τοξίνες στο περιβάλλον. Συνεπώς, η ύπαρξη εταιρειών ανακύκλωσης δεν αναιρούν το ότι είναι καλό να προσέχουμε τη χρήση του πλαστικού που κάνουμε και την ποσότητα των σκουπιδιών που παράγουμε.

Τα λέμε σύντομα,

 

2 thoughts on “Ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα

  1. Ο/Η Isiliel λέει:

    Θα χαρώ να διαβάσω και τη συνέχεια των απαντήσεων. Τις περιμένω από την πρώτη μέρα που έγινε η ανάρτηση! ^_^

    1. Ο/Η Alexandra Diona λέει:

      Καλησπέρα! Περιμένω τις επόμενες απαντήσεις… 🙁

Τι σκέφτεσαι; Γράψε μας το σχόλιο ή την απορία σου εδώ:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.