A Shiny Day
οικολογια

Ας ελαττώσουμε τη χρήση πλαστικού στο σπίτι : 10 απλοί τρόποι

Όπως ίσως να διαβάσατε σε αυτό το άρθρο, έχω βρει διάφορους τρόπους για να αποφεύγω τη χρήση πλαστικού στη ζωή μου. Σε αυτό το άρθρο, θέλω να μοιραστώ μαζί σας 10 πράγματα που κάνω για να ελαττώσω τη χρήση πλαστικού στο σπίτι.

Τον τελευταίο χρόνο, κάνω μία έντονη προσπάθεια να ζω μία λιγότερο τοξική ζωή. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Για εμένα σημαίνει περισσότερη δημιουργία, περισσότεροι όμορφοι άνθρωποι γύρω μου, περισσότερη αγάπη για τη φύση,  λιγότερος αρνητισμός, λιγότερες τοξίνες σε τροφή, λιγότερο πλαστικό.

Εκτός από την ανακύκλωση, χρειάζεται να αποκτήσουμε κάποιες καινούριες συνήθειες σε σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι και να αλλάξουμε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του σπιτιού.

10 απλοί τρόποι για να ελαττώσουμε τη χρήση πλαστικού στο σπίτι :
1. Σφουγγάρι για τα πιάτα :

Το κλασικό σφουγγάρι για τα πιάτα είναι ένα σκέτο άσχημο πλαστικό πράγμα. Δε θέλω καν να σκέφτομαι πόσο καιρό κάνει να διασπαστεί από τη στιγμή που το πετάμε στα σκουπίδια. Στο ταξίδι που κάναμε το Δεκέμβριο στην Ευρώπη, σε ένα από τα σπίτια που μείναμε, για να πλένουν τα πιάτα είχαν μία τέλεια βούρτσα με ξύλινη λαβή. Είμαι σίγουρη ότι τέτοιες βούρτσες χρησιμοποιούσαν παλιά οι γιαγιάδες μας για τα σκεύη τους. Την έψαξα και τη βρήκα! Και εκτός του ότι είναι τελείως οικολογικό προϊόν αφού είναι φτιαγμένο από ξύλο και φυσική τρίχα, είναι και πολύ βολικό. Λόγω της λαβής που έχει, τα χέρια μου δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τη σαπουνάδα ή κάποιο αηδιαστικό φαγητό που χρειάζεται να πλύνω (!). Δεν το διαφημίζω παιδιά, το εννοώ.

2. Πανί κουζίνας :

Εντάξει, πλέον είναι πασίγνωστο ότι τα πανιά καθαρισμού (τύπου βετέξ) είναι μία πλαστικούρα κακής ποιότητας. Εμείς στο σπίτι χρησιμοποιούμε τα πανιά καθαρισμού με μικροΐνες που μετά από λίγες ημέρες χρήσης μπορούν να πλυθούν κανονικά στο πλυντήριο ρούχων και να χρησιμοποιηθούν ξανά.

3. Πλαστική μεμβράνη :

Στο προηγούμενο άρθρο για την ελάττωση της χρήσης του πλαστικού στη ζωή μας, ανέφερα πως δεν είχα καταφέρει ακόμα να καταργήσω εντελώς την πλαστική μεμβράνη από το σπίτι. Κι όμως τα κατάφερα! Έχουμε να αγοράσουμε πλαστική μεμβράνη τροφίμων πάρα πολύ καιρό κι έχουμε βρει άλλες έξυπνες και οικολογικές λύσεις. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να βάλουμε στο ψυγείο ένα πιάτο φαγητού, το καλύπτουμε με ένα ειδικό κερομάντηλο. Αν το κερομάντηλο χρησιμοποιείται ήδη, τότε το καλύπτουμε με ένα άλλο πιάτο. Για τα μικρά φρούτα και λαχανικά, χρησιμοποιούμε ειδικές θήκες πολλαπλών χρήσεων από σιλικόνη.

4. Σαπούνι χεριών στο μπάνιο :

Μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαμε υγρό σαπούνι χεριών. Το παίρναμε σε μία πλαστική συσκευασία και το βάζαμε στο γυάλινο dispenser μας. Όμως ας σκεφτούμε. Κάθε φορά που το dispenser μας χρειάζεται γέμισμα, θα πρέπει να αγοράζουμε μία πλαστική συσκευασία, να μεταφέρουμε το υγρό σαπούνι στο δοχείο μας και να πετάμε αυτήν την πλαστική συσκευασία. Κρίμα για το όμορφο dispenser μας που τώρα πρέπει να βρει άλλη χρήση στο σπίτι, αλλά πλέον στο μπάνιο χρησιμοποιούμε σαπούνι σε μπάρα που μάλιστα έρχεται σε χάρτινη συσκευασία! Το ότι το σαπούνι είναι φτιαγμένο με έλαιο αβοκάντο, δε θα ήθελα να το συζητήσω.

5. Απορρυπαντικά σπιτιού :

Ας ξεκινήσουμε από το εξής : Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας καθαριστικά για το σπίτι και μάλιστα με υλικά που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας όπως το λεμόνι, το ξύδι ή τη σόδα. Θα είναι πολύ πιο φθηνά από τα απορρυπαντικά του εμπορίου και πολύ πιο φιλικά για το περιβάλλον και το σώμα μας. Όμως και το ξύδι θα το αγοράσουμε σε πλαστικό μπουκάλι, και αν θέλουμε να κάνουμε ένα δικό μας μίγμα, πάλι σε πλαστικό μπουκάλι θα το βάλουμε. Ευτυχώς, υπάρχουν εκεί έξω απορρυπαντικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και στη σύστασή τους και στη συσκευασία τους. Εμείς χρησιμοποιούμε τα απορρυπαντικά μίας εταιρίας της οποίας οι συσκευασίες είναι φτιαγμένες 50% από ανακυκλωμένο πλαστικό και 50% από πλαστικά που έχουν βρεθεί στη θάλασσα. Αρκετά σπουδαίο.

6. Μπατονέτες :

Σε κάποιες χώρες έχει απαγορευτεί η χρήση αυτού του προϊόντος. Στο Cotton Bud Project μπορείς να διαβάσεις όλες  τις πληροφορίες για το πόσο κακό μπορεί να προκαλέσουν οι μπατονέτες στο περιβάλλον. Εμείς, δε χρησιμοποιούμε πια στο σπίτι. Νιώθω ότι είναι προτιμότερο να καθαρίζουμε τα αυτιά μας πλένοντάς τα την ώρα που λουζόμαστε και να τα σκουπίζουμε καλά με μία πετσέτα. Αν παρόλ’αυτά δε μπορείτε να αποφύγετε τη μπατονέτα, διαλέξτε μία οικολογική εκδοχή της, όπως αυτές τις μπατονέτες από μπαμπού και βαμβάκι ή αυτές τις πολλαπλών χρήσεων μπατονέτες.

7. Δίσκοι ντεμακιγιάζ (πονπονς) :

Οι δίσκοι ντεμακιγιάζ είναι κάτι που χρησιμοποιούμε για 10 δευτερόλεπτα και μετά πετάμε στα σκουπίδια. Κι αν βαφόμαστε κάθε μέρα, σκέψου πόσα πονπονς καταναλώνουμε. Επιπλέον, πωλούνται σε μία απαίσια πλαστική  συσκευασία. Βάφομαι πολύ σπάνια αφού προτιμώ να χρησιμοποιώ το χειροποίητο tint που έχω φτιάξει για τα μάγουλα και τα χείλη. Όταν όμως βαφτώ και χρειαστεί να ξεβαφτώ ή θέλω να κάνω έναν καλό καθαρισμό προσώπου στο σπίτι, χρησιμοποιώ  δίσκους ντεμακιγιάζ από βιολογικό βαμβάκι. Είναι πολλαπλών χρήσεων και πλένονται.

8. Βούρτσα για τα μαλλιά :

Τη βούρτσα για τα μαλλιά μου την έχω αρκετά χρόνια και δεν έχει χρειαστεί να την αλλάξω. Είναι μία ξύλινη, με ξύλινα δόντια. Αν χρειαστεί να αγοράσετε μία καινούρια χτένα ή βούρτσα για τα μαλλιά σας, τότε να προτιμήσετε μία ξύλινη. Φροντίστε να διαλέξετε μία με ξύλινα δόντια και όχι πλαστικά. DIY tip : Μπορείτε να ζωγραφίσετε στην ξύλινη χτένα σας όμορφα σχήματα για να την κάνετε πιο όμορφη!

9. Μανταλάκια για τα ρούχα :

Εύκολο. Τα ξύλινα μανταλάκια είναι πιο όμορφα, πιο ανθεκτικά και προφανώς πιο καλά για το περιβάλλον. Τα πλαστικά είναι άσχημα, κιτς και σπάνε μετά από λίγες χρήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά πλαστικά σκουπιδάκια.

10. Αναπτήρες :

Σύμφωνα με την Bic, παράγονται 6 εκατομμύρια πλαστικοί αναπτήρες κάθε ημέρα. Ας σκεφτούμε πόσο πλαστικό σημαίνει αυτό. Κι όταν τελειώσει το υγρό, τι κάνουμε; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το πλαστικό αυτό αντικείμενο; Δεν καπνίζω και μάλιστα είμαι φανατική αντικαπνίστρια, όμως μου αρέσει να ανάβω κεράκια στο σπίτι. Για τα κεράκια, ή το τζάκι λοιπόν χρησιμοποιούμε τα παλιά, παραδοσιακά, old-school σπίρτα.

Μαζί με όλα τα παραπάνω, υπάρχουν κάποιοι νέοι στόχοι που θέλω να βάλω σε σχέση με τη χρήση πλαστικού στο σπίτι :
1. Σαμπουάν :

Όλα τα υγρά σαμπουάν έρχονται σε πλαστική συσκευασία, δυστυχώς. Θέλω λοιπόν να βρω ένα καλό σαμπουάν σε μπάρα. Και θα κρατάει για περισσότερο καιρό και η συσκευασία του θα είναι χάρτινη!

2. Οδοντόβουρτσα :

Έχω ήδη επιχειρήσει να χρησιμοποιήσω ξύλινη οδοντόβουρτσα αντί για πλαστική αλλά κάτι δεν πήγε καλά. Έπαθα στοματίτιδα. Αν έχετε να με συμβουλεύσετε κάτι, θα χαρώ να το ακούσω γιατί θα ήθελα πολύ να μη χρησιμοποιώ πλαστική οδοντόβουρτσα.

3. Γάντια (μίας χρήσης) :

Γενικά, δε χρησιμοποιώ συχνά γάντια μίας χρήσης. Γι’αυτό το δέρμα στους αντίχειρες μου είναι κάπως ταλαιπωρημένο και τα χέρια μου είναι συνεχώς ζωγραφισμένα με διάφορα χρώματα. Όμως υπάρχουν κάποιες φορές που πρέπει να βάλω γάντια και τότε δυστυχώς χρησιμοποιώ αυτά τα μαύρα πλαστικά για την κουζίνα που είναι μίας χρήσης. Θέλω να βρω μία πιο οικολογική λύση λοιπόν, οπότε σκέφτομαι να βρω γάντια από κάποιο καλύτερο υλικό από το πλαστικό, και να τα χωρίσω ανά χρήση και να τα χρησιμοποιώ πιο πολλές φορές. Για παράδειγμα να έχω ένα ζευγάρι γάντια για βάψιμο με χρώμα, ένα ζευγάρι γάντια για το υγρό γυαλί, ένα ζευγάρι για τις περίεργες κόλλες κ.ο.κ.

4. Οδοντόπαστα :

Η οδοντόπαστα που παίρνουμε στο σπίτι είναι φυτική, όμως δυστυχώς πωλείται σε πλαστική συσκευασία. Γι’αυτό μόλις τελειώσει αυτή, θέλω να βρω οδοντόπαστα που πωλείται σε γυάλινο βαζάκι!

5. Αποσμητικό σώματος :

Έχω περάσει τις φάσεις μου με αυτό κι έχω δοκιμάσει διάφορα. Ο επόμενος στόχος μου σε σχέση με αυτό είναι να χρησιμοποιώ ένα αποσμητικό σε γυάλινο ή μεταλλικό βαζάκι, σε μορφή balm!

Πλαστικά, φάτε τη σκόνη μας! 

Ελπίζω να πήρατε μερικές ιδέες για το πώς μπορούμε να ελαττώσουμε τη χρήση πλαστικού στο σπίτι μας. Κι αν έχετε άλλα κόλπα και ιδέες, θα χαρώ πολύ να μοιραστείτε μαζί μου τη δική σας προσπάθεια να αποφύγετε το πλαστικό στο σπίτι.

Τα λέμε σύντομα,

You Might Also Like...

11 Σχόλια

 • Reply
  Odi
  9 Απριλίου 2019 at 23:14

  Καλησπέρα!
  σχετικά με τα σαμπουάν εμφανίστηκε αυτό σήμερα στο scroll down μου.
  http://www.nohbodrops.com/
  🙂

 • Reply
  Marilita
  27 Φεβρουαρίου 2019 at 19:46

  σχετικά με οδοντόπαστα χρησιμοποιώ την https://www.sonnengruen.com/birkengold-zahnpulver-minze σε γυάλινο βαζάκι.
  ή από την Weleda https://www.ecco-verde.com/weleda σε μεταλλικό σωληνάριο.
  και οδοντόβουρτσα παίρνω είτε από μπαμπού, όπου όπως διάβασα σου δημιούργησε κάποιο πρόβλημα.
  μπορείς να δοκιμάσεις όμως από την εταιρεία http://www.yaweco.de/index.php/en/. όπου η κεφαλή της οδοντόβουρτσας αλλάζει και η συσκευασία με τα ανταλλακτικά
  περιελαμβάνει 4 κεφαλές. το χαρτί της συσκευασίας προέρχεται κατά 90% από ανακυκλώσιμα υλικά και το φιλμ κάλυψης είναι βιοαποικοδομήσιμο.
  ελπίζω να σε βοήθησα κάπως. αν έχεις κάποια ερώτηση θα χαρώ να σου απαντήσω.

  Μαρία

  p.s. μαζί θα τον αλλάξουμε τον κόσμο

  • Reply
   Alexandra Diona
   3 Μαρτίου 2019 at 20:34

   Κι εγώ έτσι πιστεύω, με αρκετή προσπάθεια!!

 • Reply
  Marilita
  27 Φεβρουαρίου 2019 at 19:29

  Καλησπέρα Αλεξάνδρα,

  καταρχάς μένω βιέννη (τα τελευταία 3 χρόνια) και εδώ υπάρχουν αρκετά μαγαζιά zero waste και η ποικιλία σε βιολογικά προιόντα είναι τεράστια.
  έχω δοκιμάσει πάρα πολλά αποσμητικά τα οπόια τα παίρνω από βιολογικά μαγαζάκια όμως μπορεί να τα βρει κανείς και online. διαρκούν πάνω κάτω 3 μήνες..
  είναι τα ακόλουθα:
  rosenrot https://www.rosenrot.de/Deo-Creme:::63.html (σε γυάλινο βαζάκι)
  we love the planet https://www.welovetheplanet.de/unsere-produkte/we-love-deodorant/ (σε μεταλλική συσκευασία)
  hautsinn https://www.hautsinn.com/produkt-kategorie/deocreme/ (σε μεταλλική συσκευασία)
  i+m naturkosmetik https://www.ecco-verde.at/im-naturkosmetik-berlin?gclid=EAIaIQobChMI7-_-s6nc4AIVzOR3Ch2QRgkAEAAYASAAEgIouvD_BwE (σε γυάλινο βαζάκι)

  επίσης σύντομα θα φτιάξω το δικό μου αποσμητικό μόνο με 4 υλικά. αν θες μπορώ να σου γράψω τη συνταγή.
  και αν δεν ξέρεις γερμανικά, ή δεν υπάρχουν τα site που σου έστειλα στα αγγλικά μπορώ να ψάξω να βρω τα αποσμητικά σε άλλους ιστότοπους.

  φιλικά, Μαρία

  • Reply
   Alexandra Diona
   3 Μαρτίου 2019 at 20:33

   Γεια σου Μαρία, μόλις είδα το μήνυμά σου και δεν έχω λόγια! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο που διέθεσες! Θα τσεκάρω αμέσως τα προϊόντα που μου πρότεινες! <3

 • Reply
  Αθηνά
  12 Φεβρουαρίου 2019 at 13:43

  Καλημερααα!!! Τέλειες ιδέες τις οποιες δεν ειχα σκεφτει και θα εφαρμόσω και εγω (βούρτσα για τα πιατα και πανί κουζινας) και εχω να σου προτείνω και εγω τις δικές μου ιδέες. Για σαμπουαν που ρωτας εχει υπέροχες μπάρες για τα μαλλια η lush εγω τετοια χρησιμοποιώ και μια μπάρα αντέχει για πανω απο 100 λουσιματα. Οσο για αποσμητικο δοκίμασε τους κρυστάλλους. Εγω τους βρισκω σε καταστήματα με βιολογικα προϊόντα!

  • Reply
   Alexandra Diona
   19 Φεβρουαρίου 2019 at 09:52

   Γεια σου Αθηνά! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές σου! Θα τα τσεκάρω και τα δύο! Να έχεις μία όμορφη μέρα, Αλεξάνδρα <3

 • Reply
  Σάντρα
  8 Φεβρουαρίου 2019 at 20:15

  Φοβερές ιδέες μπράβο!!!

  • Reply
   Alexandra Diona
   9 Φεβρουαρίου 2019 at 20:12

   Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν κι ελπίζω να σε ενέπνευσαν έστω και λίγο να κάνεις τη δική σου προσπάθεια να ελαττώσεις τη χρήση πλαστικού στο σπίτι!

 • Reply
  margkw
  8 Φεβρουαρίου 2019 at 12:27

  πολύ ωραίο ποστ! Χρονια τωρα και εμεις προσπαθούμε να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού. Εχω τα εξτρα δύο tips:
  1. Στο φαρμακείο μπορείς να ζητήσεις να σου φτιάξουν ένα διάλυμα από οινόπνευμα και σαλικιλικο οξύ. Η περιεκτικότητα του διαλύματος σε σαλικιλικό όξύ πρέπει να είναι 2%. Είναι το καλύτερο αποσμητικό που έχω χρησιμοποιήσει έβερ! Δεν μπλοκάρει τον ιδρώτα σου, αρα δε φράζει πόρους κλπ, και είσαι ΑΟΣΜΟΣ. Μετά από 2ωρο μάθημα χορού δεν υπήρχε η παραμικρή οσμή! Συν τοις άλλης, μπορείς ναπας με το γυάλινο μπουκάλι σου στο φαρμακείο και να ζητήσεις να στο βάλουν εκει μέσα..Κανένα πλαστικό και καμιά χημεία πάνω μας!
  2. Έχουμε ξεκινήσει να αγοράζουμε χύμα όσπρια και ρύζι. Χρησιμοποιούμε γυάλινα βάζα, τα οποία παίρνουμε μαζί μας και ζητάμε στον μπακάλη να μας τα γεμίσει 🙂 αποφευγουμε πολλή πλαστικούρα ετσι..Κι επειδη το γυάλινο βάζο είναι βαρύ, κρατώ μαζί μου 2-3 υφασματινα πουγκιά τα οποία μπορώ να γεμίσω εναλλακτικά κάθε φορά που θα πάω για ψώνια ..

  • Reply
   Alexandra Diona
   9 Φεβρουαρίου 2019 at 20:11

   Τέλειες ιδέες και σε ευχαριστώ πολύ! Σε επόμενο post θα μιλήσω για την ελάττωση πλαστικού όταν κάνουμε ψώνια!
   Αυτό με το αποσμητικό που λες όμως, είναι υγιεινό για το σώμα μας;

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.