A Shiny Day Punch Needle Kit Instructions
*Greek & English*
Καλωσόρισες στο A Shiny Day! Σε αυτήν τη σελίδα, θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να μάθεις τι θα πει Punch needle ή αλλιώς...τρισδιάστατο κέντημα! Πρόκειται για μία πολύ απλή τεχνική, της οποίας το αποτέλεσμα είναι αφράτο και γλυκούλικο! Αν θέλεις να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου στο κέντημα, μπορείς να παρακολουθήσεις ένα από τα σεμινάρια κεντήματος του A Shiny Day που γίνονται δια ζώσης αλλά και online.
Εισαγωγή στο Punch Needle
Το punch needle, όπως και όλες αυτές οι αργές χειροτεχνίες, είναι μια υπέροχη χαλαρωτική καλλιτεχνική διαδικασία η οποία έχει χίλια καλά. Εκτός του ότι είναι ένα τέλειο χόμπι, με το οποίο μπορούμε να φτιάχνουμε διακοσμητικά για τον τοίχο μας, δωράκια για τους φίλους μας κλπ, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να συγκεντρωθούμε σε μία δραστηριότητα και να βοηθήσουμε το σώμα μας να χαλαρώσει, τα χέρια μας να εκτονώσουν οποιαδήποτε ένταση κρατάει το σώμα μας και το μυαλό μας να ηρεμήσει από τις τόσες πολλές πληροφορίες που δέχεται στην καθημερινότητά μας.
Στα μέσα του 2020, η πεθερούλα η Μάχη, μου έκανε δώρο ένα βιβλίο για το Punch Needle. Έτσι λοιπόν, εξασκήθηκα πολύ, δοκίμασα διαφορετικά υλικά και τους συνδυασμούς τους, και κατέληξα σε μια φόρμουλα για το πιο επιτυχημένο Punch Needle.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι υλικά έχετε μπροστά σας σε αυτό το kit και να ξεκινήσουμε αμέσως το...punching!
Μερικές πληροφορίες για τα υλικά που έχετε στα χέρια σας :
-
Βαμβακερό πουγκί : Σε αυτό το βαμβακερό πουγκί μπορείτε να αποθηκεύετε τα υλικά του κεντήματός σας, αλλά και να τα μεταφέρετε. Εγώ έχω πάντα μέσα σε αυτό το πουγκί το κέντημα που κάνω εκείνη την περίοδο. Το πουγκί αυτό είναι βαμβακερό και επαναχρησιμοποιούμενο.
-
Πλαστικό τελάρο : Αυτό το τελάρο, συγκρατεί καλά το ύφασμα ώστε να παραμένει πάντα τεντωμένο
-
Το ύφασμα : Τα υφάσματα για το Punch Needle είναι πολύ συγκεκριμένα. Δεν γίνεται να κάνουμε punch needle σε ένα Tshirt, τα έχω δοκιμάσει όλα και σας διαβεβαιώ. Το ύφασμα που έχετε στα χέρια σας λέγεται monks cloth.
-
Βελόνα Punch needle : Αυτή είναι η αγαπημένη μου βελόνα. Στο πακετάκι σας, θα βρείτε μία ξύλινη βάση με ένα καρφάκι, 3 ανταλλακτικά σε διαφορετικά πάχη και 1 βελονοπεράστρα
-
Νήματα : Παρακάτω, θα δούμε αναλυτικά τι νήματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
Πάμε να ξεκινήσουμε; Ας συναρμολογήσουμε πρώτα την βελόνα!
Σχετικά με το ύψος της βελόνας
Η ξύλινη βάση της βελόνας μας έχει κι ένα καρφάκι. Αυτό το καρφάκι καθορίζει το πόσο ψηλή θα είναι η βελόνα μας. Δηλαδή καθορίζει το πόσο ψηλό θα είναι το πέλος του έργου μας.
Για να καταλάβετε τη λογική του Punch Needle, σκεφτείτε ότι φτιάχνουμε ένα χαλάκι με θηλιές (loops) που δημιουργούν το πέλος.
Αυτό, μπορεί να έχει διαφορετικό ύψος ανάλογα με τα γούστα μας, αλλά εμένα μου αρέσει να είναι περίπου στα 2 δάχτυλα.
Το πιο σημαντικό, η αφράτη πλευρά του έργου μας, αυτή δηλαδή που μας ενδιαφέρει, είναι η πίσω πλευρά!
Εμείς τρυπάμε από τη μπροστινή πλευρά, και οι θηλιές (το αφράτο) βγαίνει από την πίσω, κι αυτήν κρατάμε!
Τελαρώνοντας το ύφασμα!
Λογικά το ύφασμά σας θα είναι ήδη τελαρωμένο από εμάς. Αν θέλετε, μπορείτε να το ξε-τελαρώσετε και να το τελαρώσετε ξανά, για να εξασκηθείτε.
Τι προσέχω; Να είναι το ύφασμά μου πολύ καλά τεντωμένο. Αν δεν είναι καλά τεντωμένο, τότε δε θα βγουν οι θηλιές.
Σχεδιάζοντας το έργο μας!
Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε πώς σχεδιάζουμε αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε. Αν πήρατε το ολοκληρωμένο kit του A Shiny Day, τότε θα έχετε έτοιμο το σχεδιάκι σας τυπωμένο!
Πώς περνάμε το νήμα στη βελόνα
Στο πακετάκι της βελόνας μας, θα βρούμε τη βελονοπεράστρα μας. Η βελονοπεράστρα έχει μία βάση και μία μυτούλα με μια θηλιά ουσιαστικά. Βάζουμε τη θηλιά της βελονοπεράστρας μέσα στην τρυπούλα της βελόνας, και μέεεεσα στο σωληνάκι - μέχρι να βγει από την άλλη πλευρά. Περνάμε την άκρη του νήματος μέσα στη θηλιά της βελονοπεράστρας και τραβάμε τη βάση της μέχρι το νήμα να περάσει μέσα από την τρυπούλα στη μύτη της βελόνας.
Let's punch it!
Και τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε το punching! Στο παρακάτω video, θα δεις αναλυτικά τις οδηγίες, και παρακάτω σου γράφω τι πρέπει να προσέχεις για να σου πετύχει η τεχνική.
Από πού να ξεκινήσω;
Εμένα με βολεύει να ξεκινάω από τα εσωτερικά επιμέρους σχέδια. Κάνουμε πρώτα το περίγραμμα, και μετά πηγαίνουμε προς τα μέσα με κατεύθυνση σπείρας, ουσιαστικά.
Πώς κρατάω τη βελόνα;
Κρατάμε τη βελόνα όπως κρατάμε το μολύβι μας.
Και τι κάνω;
-
Μπαίνω μέσα στο ύφασμα με αποφασιστικότητα, με τη βελόνα κάθετα, μέχρι το τέρμα. Δηλαδή μέχρι να νιώσω ότι η μεταλλική βάση της βελόνας έχει ακουμπήσει το ύφασμα
-
Βγαίνω χωρίς να χάσει επαφή με το ύφασμα η μύτη της βελόνας
-
Κάνω ένα μικρό βηματάκι πιο πέρα (ίσως στο επόμενο τετραγωνάκι που μας δίνει το ύφασμα)
-
Ξαναμπαίνω κάθετα και με αποφασιστικότητα.
Τι να προσέξω ;
-
Να έχω πάντα ελεύθερο νήμα. Δηλαδή αφήνω πάντα περιθώριο στο νήμα μου ΚΑΙ αυτό το νήμα δεν το πατάω κάπου με το χέρι μου κλπ, πρέπει δηλαδή να μην το μπλοκάρω για να μπορούν να γίνονται οι θηλιές κανονικά
-
Να είναι τεντωμένο το ύφασμά μου καθ'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας
-
Να μπαίνω στο ύφασμα μέχρι εκεί που θα νιώθω αντίσταση-να μην το φοβάμαι αυτό
Άλλες σημειώσεις :
-
Κάθε λίγο και λιγάκι, γυρνάω από την πίσω πλευρά του τελάρου μου για να δω αν βγαίνουν καλά οι θηλιές.
-
Αν δε βγαίνουν, ξηλώνω τραβόντας το νήμα. Ξύνω λίγο με το νύχι μου το ύφασμα ώστε να επαναφέρω τις ίνες του υφάσματος στην αρχική τους μορφή και επαναλαμβάνω τη διαδικασία.
Ρεκτιφιέ : κούρεμα - χτένισμα
Καλά διάβασες. Αφού τελειώσουμε το punching, πρέπει να περιποιηθούμε λίγο το κέντημά μας.
Τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή ;
-
Να κουρέψουμε τις θηλιές που πετάνε πιο πολύ από τις άλλες
-
Να ξεμπερδέψουμε τις θηλιές διαφορετικών χρωμάτων που μπορεί να έχουν μπερδευτεί μεταξύ τους.
Πώς κλείνουμε το αφράτο διακοσμητικούλι μας;
Κι αφού έχουμε τελειώσει και με το ρεκτιφιέ, είναι ώρα να τελειοποιήσουμε το αντικείμενό μας.
Ανάλογα με το τι θα φτιάξουμε, κάνουμε τις αντίστοιχες κινήσεις. Για να κάνουμε ένα απλό κρεμαστό διακοσμητικό, ακολουθούμε τις οδηγίες στο παρακάτω video.
Τι επιπλέον υλικά θα χρειαστούμε;
-
Μια κόλλα σιλικόνης
-
Ένα ψαλίδι
-
Προαιρετικά : Ένα ξυλάκι για να μην κάψουμε τα δαχτυλά μας
Τι μπορούμε να φτιάξουμε με Punch Needle;
Στο παρακάτω video, μπορείς να δεις πόσα διαφορετικά πράγματα μπορούμε να φτιάξουμε με punch needle και να πάρεις ιδέες!
Κι αν θέλω να φτιάξω ένα μαγνητάκι;
Πανεύκολο! Απλώς κολλάς ένα μαγνητάκι στην πίσω πλευρά του έργου σου!
Μπορείς να φτιάξεις κι ένα μαξιλάρι!
Ω ναι, δες πώς έφτιαξα ένα full of positive vibes μαξιλάρι για το σαλόνι μου!
That's all folks!
Και κάπου εδώ, θα σε αφήσω να του δώσεις να καταλάβει!
Τώρα, έχεις μαζί σου τα πρώτα σου εργαλεία, τις πρώτες γνώσεις ώστε να ξεκινήσεις το punching! Είμαι σίγουρη ότι θα τα πας περίφημα (γιατί το βλέπω να συμβαίνει χρόνια τώρα με τους μαθητές μου και όσα άτομα παίρνουν kits) και ότι θα το απολαύσεις. Απλώς μην το φοβηθείς! Μόνο με την εξάσκηση θα κατανοήσεις ακόμα καλύτερα την τεχνική, γι'αυτό εξασκήσου χωρίς φόβο!
Όλες αυτές οι χειροτεχνίες δεν είναι απλώς ένα χόμπι αφού έχουν τη δύναμη να μας χαλαρώνουν και να μας ηρεμούν την ψυχή. Μέσω αυτής της διαλογιστικής δημιουργικής διαδικασίας δεν ερχόμαστε μόνο σε επαφή με την καλλιτεχνική μας πλευρά, αλλά βοηθάμε το σώμα μας να μπει σε μία κατάσταση ηρεμίας, και το μυαλό μας να ησυχάσει μέσα σε έναν φλύαρο κόσμο γεμάτο πληροφορίες. Και κάπως έτσι, δημιουργούμε όμορφα έργα αλλά φροντίζουμε και την ψυχική μας υγεία.
Τέλος, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά που επέλεξες να κεντήσεις ένα από τα kits κεντήματος του A Shiny Day.
Μπορούμε να φτιάξουμε την ευτυχία μας με τα χέρια μας, κι ένα από τα σπουδαιότερα συστατικά γι'αυτήν την ευτυχία είναι η επαφή με το εσωτερικό παιδί μας. Η επαφή με την τέχνη. Η ενασχόληση με τα χέρια μας. Και κάπως έτσι, η ζωή μας γεμίζει shiny days.
Τα λέμε σύντομα!
Μέχρι τότε...Keep shining bright!
Αλεξάνδρα