Δεν ξέρω για εσένα, εγώ κυκλοφορώ σαν τον τρελό επιστήμονα μέσα στο σπίτι. Τον επιστήμονα των χρωμάτων-θα πω. Υπάρχουν παντού κατσαρόλες με χρώματα, ρούχα που στεγνώνουν στο μπαλκόνι & κουτάκια με φυτά σε κάθε σημείο του σπιτιού. Και όλα αυτά γιατί ανακάλυψα τη μαγεία που κρύβεται στον κόσμο των φυτών.
Πώς ξεκίνησε η ιστορία :
Ένα ηλιόλουστο πρωινό η Μαρία, η μαμά της αγαπημένης μου φίλης Εύας, μου έστειλε το Instagram μιας υπέροχης γυναίκας από την Αγγλία που είναι natural dyer & συγγραφέας. Τη λένε Rebecca Desnos & έχει τελειοποιήσει την τέχνη των φυσικών χρωμάτων. Έχει γράψει ένα βιβλίο & τρία περιοδικά τα οποία αξίζει να διαβάσεις όταν αποφασίσεις να βάψεις όλο το σπίτι, όπως εγώ.
Εν τω μεταξύ, την ερωτική μου ιστορία με το αβοκάντο τη γνωρίζεις, σωστά; Όταν λοιπόν είδα ότι το αβοκάντο κρύβει στις φλούδες & στο κουκούτσι του ένα υπέροχο ροζ χρώμα…ε, μαγεύτηκα.
Κάπως έτσι ξεκίνησε όλη η ιστορία, με το ροζ του αβοκάντο. Και συνεχίστηκε με το κίτρινο του κουρκουμά & ένα σωρό χρώματα ακόμα που θα δούμε μαζί στη συνέχεια.
Και το υπέροχο με το να βάφεις με φυσικά χρώματα…δεν είναι ένα. Τα υπέροχα είναι πολλά.
1. Η χαρά της δημιουργίας. Είναι κάπως μαγικό να παίρνεις ένα κουκούτσι, να το βάζεις σε μία κατσαρόλα να σιγοβράζει για μισή ώρα, & όταν γυρνάς να το ελέγξεις να βλέπεις ότι το νερό είναι ροζ! Και να μετατρέπεις ένα παλιό λευκό μπλουζάκι σε ένα υπέροχο ζηλευτό ρούχο κοκκινωπό!
2. Να αγαπάμε το περιβάλλον μας. Βάφοντας λευκά ρούχα & υφάσματα, αποφεύγουμε την τοξικότητα των χρωμάτων με τα οποία βάφονται όλα τα υφασμάτινα προϊόντα που αγοράζουμε. Πετσέτες για το πρόσωπο, ρούχα, εσώρουχα…Για σκέψου & τα μωρουδιακά ρούχα; Τα φυτά μπορούν να μας δώσουν τα πιο όμορφα χρώματα, απλώς δεν το ξέρουμε!
3. Πόσο πολύτιμο μπορεί να είναι ένα σκουπίδι; Έφαγες το αβοκάντο σου, & τώρα θα πετάξεις το κουκούτσι & τις φλούδες. Γιατί; Αφού μπορείς να φτιάξεις ένα υπέροχο χρώμα για να χρωματίσεις ό,τι σου αρέσει! Έβρασες μερικά φύλλα τσαγιού. Μην τα πετάξεις αφού πιεις το ρόφημά σου, δώστους άλλη μία βράση & κράτα το χρώμα τους! Ανακύκλωση & πάλι ανακύκλωση.
4. Μοναδικότητα. Κάθε ύφασμα & ρούχο που βάφουμε είναι μοναδικό. Το κάθε φυτό δίνει διαφορετικές αποχρώσεις ανάλογα με πολλές παραμέτρους. Δεν μπορεί ποτέ να ξαναβγεί το ίδιο χρώμα σε κάτι που βάψαμε, ή να έχει το ίδιο pattern.
5. Η αντίληψη του χρόνου. Σε μία καθημερινότητα βιαστική, γρήγορη & αγχωτική, αυτή η ασχολία μοιάζει με ανάσα. Χρειάζεται χρόνος & υπομονή για να ολοκληρωθεί ένα ρούχο/ύφασμα. Θα δεις πόσα θα σου προσφέρει αυτό & μόνο αυτό. Μόλις το ακούμε, αμέσως αντιδράμε, νομίζουμε ότι βαριόμαστε. Όμως σιγά-σιγά εκπαιδευόμαστε να περιμένουμε, να συγχρονιζόμαστε με το περιβάλλον. Κι εγώ στην αρχή ήμουν σχετικά απρόθυμη, όμως τώρα απολαμβάνω κάθε μικρό λεπτό σε όλη αυτήν την αργή & ήρεμη διαδικασία που μπορεί τελικά να κρατήσει 10 μέρες. Ουάου.
Πριν ξεκινήσεις & εσύ τους πειραματισμούς, κράτα μερικές σημειώσεις:
1. Μπορούμε να βάψουμε μόνο φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, το λινό, το μαλλί κ.ά. Οποιοδήποτε συνθετικό ύφασμα δε θα απορροφήσει το χρώμα. Επίσης το κάθε ύφασμα χρειάζεται διαφορετικό χρόνο απορρόφησης ανάλογα & με τη βαφή που θα φτιάξουμε.
2. Το αβοκάντο, το ρόδι & το τσάι περιέχουν τανίνες, στοιχείο που ισχυροποιεί το χρώμα & το σταθεροποιεί πολύ εύκολα στις ίνες. Έτσι το χρώμα διατηρείται για χρόνια, χωρίς να ξεθωριάσει, αρκεί να ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα.
3. Για τα υπόλοιπα φυτά, είναι καλό να ακολουθούμε μία μέθοδο σταθεροποίησης του χρώματος. Υπάρχουν δύο τρόποι : H πρώτη είναι να αφήσουμε το ύφασμα σε νερό με αλάτι για 24 ώρες. Το αλάτι θα εισχωρήσει στις ίνες & θα είναι έτοιμο να απορροφήσει το χρώμα. Η δεύτερη είναι η τεχνική της Rebecca Desnos, που μουλιάζει τα υφάσματα σε γάλα σόγιας για 48 ώρες, τα αφήνει να στεγνώσουν για τρεις μέρες & μετά τα βουτάει στο χρώμα. Δες εδώ πώς μπορείς να προετοιμάσεις τα υφάσματά σου.
4. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε γάντια όσο ασχολούμαστε με τα χρώματά μας. Κάποιες βαφές περιέχουν τανίνες που ίσως να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα.
5. Είναι πιο ασφαλές επίσης, να χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα σκεύη, που δε χρησιμοποιούμε πια για φαγητό. Βρες μία παλιά κατσαρόλα, ένα πλαστικό κουτί ή ένα γυάλινο μπολ, μία ξύλινη κουτάλα & ένα σουρωτήρι & είσαι έτοιμος/η! Extra tip : Αν η κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσεις είναι από αλουμίνιο, το χρώμα θα βγει ακόμα πιο βαθύ & σταθερό, αφού το αλουμίνιο λειτουργεί σα σταθεροποιητής χρώματος.
Να μία υπέροχη παλέτα χρωμάτων, που προέκυψε από τους πειραματισμούς μου με διάφορα φυτά :
Τι λες λοιπόν; Ξεκινάμε;