Για να βρίσκεσαι εδώ, σημαίνει ότι έχεις παρακολουθήσει κάποιο workshop κεντήματος, τέλεια! Σε αυτήν τη σελίδα, σου συγκέντρωσα τα πιο σημαντικά! Μπορείς να ανατρέχεις εδώ κάθε φορά που κολλάς κάπου ή που θες να φρεσκάρεις τις γνώσεις σου! Ας τα πάρουμε από την αρχή!

Το ύφασμα

Τα καταλληλότερα υφάσματα για κέντημα είναι τα σταθερά από φυσικά υλικά όπως βαμβάκι και λινό. Τα δικά μου αγαπημένα για κέντημα είναι το κάμποτο, η ποπλίνα και το σεντονόπανο. Τα υφάσματα που έχουν ελαστικότητα, ή είναι πολύυυ μαλακά (όπως ένα απαλό T-Shirt) κεντιούνται, αλλά λίγο πιο δύσκολα.

Οι κλωστές

Κεντάμε με τις μουλινέ κλωστές που αποτελούνται από 6 επιμέρους κλωστές. Αν θέλουμε, μπορούμε να χωρίσουμε την κλωστή και να κεντήσουμε π.χ. με τρίκλωνη. Αυτό θα κάνει το κέντημά μας ακόμα πιο όμορφο και λεπτεπίλεπτο, ωστόσο θα μας πάρει λίιιγη παραπάνω ώρα να το ολοκληρώσουμε. Μπορούμε επίσης να κεντήσουμε και με πιο χοντρές κλωστές όπως νήμα για πλέξιμο.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να κάνουμε σωστό συνδυασμό βελόνας, νήματος και υφάσματος. Για παράδειγμα, ένα νήμα πλεξίματος, χρειάζεται βελόνα με μεγαλύτερο μάτι, αλλά δε θα περάσει με ευκολία σε ένα ύφασμα με πυκνή ύφανση όπως η ποπλίνα.

Το τελάρωμα

Βασικές βελονιές κεντήματος

Κατάλληλες βελονιές για γέμισμα σχημάτων : Πλακέ, πισωβελονιά τουβλάκι, σχιστή ή κομποβελονιά.

Κατάλληλες βελονιές για περίγραμμα : Πισωβελονιά, ή σχιστή για ακόμα πιο όμορφο αποτέλεσμα.

Τι πρέπει να θυμάμαι όταν κεντάω;

Κάνουμε τις βελονιές μας εξωτερικά του σχεδίου. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, θυμάσαι που στο σχολείο μαθαίναμε να ζωγραφίζουμε μέσα από τις γραμμές; Εδώ ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Θέλουμε η βελόνα μας να τρυπάει το ύφασμα ακριβώς έξω από τη γραμμή του σχεδίου. Με αυτον τον τρόπο, καλύπτουμε το τυπωμένο σχέδιο και το εργόχειρό μας θα βγει πανέμορφο!

Αυτό δε θα είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις. Μπορούμε πάντα να καλύψουμε οποιαδήποτε ατέλεια, με περίγραμμα με σχιστή βελονιά, με τρίκλωνη ή ακόμα και δίκλωνη κλωστή.

Όταν έχω να γεμίσω δύο σχήματα που είναι κολλητά το ένα στο άλλο, θέλω οι βελονιές στο κάθε σχήμα να είναι κολλητά ώστε να αποφύγω αυτά τα αμήχανα κενά μεταξύ των δύο χρωμάτων, για παράδειγμα.

Πώς κλείνω το εργόχειρό μου

Σε αυτό το ωιδεο, θα βρείτε έναν πολύ απλό τρόπο να κλείνετε το κέντημά σας για να το διακοσμείτε στο σπίτι σας ή να το χαρίζετε. Πολύ σύντομα, θα προσθέσω κι ένα video με ακόμα περισσότερους τρόπους και για πιο επαγγελματικά αποτελέσματα.

Αν έχεις οποιαδήηηηηποτε απορία ή δυσκολευτείς κάπου, μη διστάσεις να μου στείλεις στο Instagram ή στο info@ashinyday.com 🙂

Κι επίσης ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ να μου στέλνεις τα ολοκληρωμένα σου εργόχειρα, παίρνω μεγάλη χαρά!

Σε ευχαριστώ πολύ που στηρίζεις το A Shiny Day! Καλές δημιουργίες!