Για να βρίσκεσαι εδώ, λογικά έχεις στα χέρια σου ένα από τα kits κεντήματος του A Shiny Day κι είσαι έτοιμ@ να ξεκινήσεις να…ζωγραφίζεις με βελόνα και κλωστή!

Παρακάτω, θα βρεις χρήσιμες οδηγίες που θα σε βοηθήσουν να εξασκηθείς μόν@ σου στο κέντημα, ώστε να φτιάξεις το δικό σου διακοσμητικό εργόχειρο για το σπίτι. Για να μάθεις ακόμα περισσότερα μυστικά για το κέντημα, να κατανοήσεις πλήρως την τεχνική και να εξελίξεις τις δεξιότητές σου, δεν έχεις παρά να λάβεις μέρος στο επόμενο (διαδικτυακό ή δια ζώσης) σεμινάριο κεντήματος του A Shiny Day. Μείνε συντονισμέν@ στην παρέα μας και εγγράψου στο newsletter για να γραφτείς στο επόμενο διαθέσιμο τμήμα κεντήματος.

Σε κάθε περίπτωση, χαίρομαι πολύ που αποφάσισες να κεντήσεις, κι ελπίζω να βρεις, όπως κι εγώ, τις ευεργετικές ιδιότητες του κεντήματος. Θα χαλαρώσεις, θα συγκεντρωθείς, θα ησυχάσεις από τις πολλές πληροφορίες της καθημερινότητας και θα φτιάξεις κάτι με τα χεράκια σου.

Νιώσε ελεύθερ@ να προσεγγίσεις το κέντημά σου όπως θέλεις εσύ. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιες βελονιές προτιμάς σε αυτήν σου την προσπάθεια. Μπορείς να προσθέσεις ακόμα και μερικά δικά σου στοιχεία εκτός του σχεδίου. Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Αυτό το εργόχειρο που κρατάς στα χέρια σου, θα είναι η δική σου μικρή ιστορία.

Συμβουλή : Πριν ξεκινήσεις το κέντημα, ρίξε μια ματιά στις οδηγίες που βρίσκονται σε αυτήν τη σελίδα για να είσαι προετοιμασμέν@ για τα επόμενα βήματα.

Τι λες; Ξεκινάμε το κέντημα; 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τελαρώσουμε το ύφασμα που θα κεντήσουμε.

Ίσως το kit που έχεις στα χέρια σου να είναι ήδη τελαρωμένο, όμως πρέπει να βεβαιωθείς ότι είναι καλά κεντραρισμένο και πολύ καλά τεντωμένο. Θα πρότεινα, να το ξε-τελαρώσεις και να το ξανα-τελαρώσεις μόν@ σου. Το παρακάτω video με οδηγίες θα σε βοηθήσει να το κάνεις σωστά :


Ύστερα, επιλέγουμε με τι κλωστές θα κεντήσουμε. Για ένα πιο λεπτομερές αποτέλεσμα, μπορούμε να χωρίσουμε την κλωστή στα 2. Οι μουλινέ κλωστές που έχεις στα χέρια σου είναι εξάκλωνες, αποτελούνται δηλαδή από 6 επιμέρους κλωστές. Αν κόψεις το κομμάτι που χρειάζεσαι και το χωρίσεις προσεκτικά στα 2, τότε θα μπορείς να δουλεύεις με λεπτότερη κλωστή κι έτσι και το κέντημά σου θα είναι πιο κομψό. Το αν θα χωρίσεις την κλωστή ή όχι, εξαρτάται από το κάθε σχέδιο, αλλά και από το πώς θες εσύ να είναι το τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν ένα σχέδιο έχει μικρά επιμέρους σχεδιάκια και λεπτομέρειες, τότε μπορείς να δουλέψεις με λιγότερες κλωστές. Το παρακάτω video με οδηγίες θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι εννοώ :


Ξεκινάμε το κέντημα! Στο παρακάτω video, μπορείς να μάθεις τις βασικές βελονιές. Μπορείς να διαλέξεις εκείνες που σου φαίνονται πιο εύκολες και κατανοητές και να τις εξασκήσεις, εφαρμόζοντάς τις στο εργόχειρό σου.

Σημαντικές σημειώσεις από τη δασκάλα σου (εμένα δηλαδή) : 

    • Κάνουμε τις βελονιές μας εξωτερικά του σχεδίου. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, θυμάσαι που στο σχολείο μαθαίναμε να ζωγραφίζουμε μέσα από τις γραμμές; Εδώ ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Θέλουμε η βελόνα μας να τρυπάει το ύφασμα ακριβώς έξω από τη γραμμή του σχεδίου. Με αυτον τον τρόπο, καλύπτουμε το τυπωμένο σχέδιο και το εργόχειρό μας θα βγει πανέμορφο!
    • Αν στο σχέδιό μας, υπάρχουν 2 χρώματα που θα κεντηθούν δίπλα δίπλα, θέλουμε η κάθε βελονιά του ενός χρώματος να ξεκινάει εκεί που τελείωσε η άλλη. Με απλά λόγια, τα χρώματα, πρέπει να είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, για να μην αφήνουμε κενά.
    • Αν θέλουμε, μπορούμε στις ενώσεις των χρωμάτων να κάνουμε περίγραμμα με σχιστή βελονιά, με τρίκλωνη κλωστή.
    • Είναι πολύ σημαντικό το ύφασμά μας να είναι καλά τεντωμένο, μην το ξεχνάς αυτό.
    • Κάνουμε σταθερές και σφιχτές βελονιές, αλλά όχι τόσο ώστε να τραβάμε και να παραμορφώνουμε το ύφασμα.

Παρακάτω, θα βρεις κάποιες ακόμα σημειώσεις για το κάθε kit του A Shiny Day. 

Όταν ολοκληρώσεις το εργόχειρό σου, θα χαρώ πάρα μα πάρα πολύ να το δω. Μη διστάσεις να μοιραστείς την πρόοδό σου με την κοινότητα του A Shiny Day στο Instagram ή να μου στείλεις στο info@ashinyday.com 🙂

Αντιμετώπισες κάποια δυσκολία; 

Μπορείς πάντα να μου στείλεις στο info@ashinyday.com. Κι αν σου άρεσε η ενασχόληση με το κέντημα και θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα, μπορείς να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου και σε ένα άλλο σχέδιο από το ashinyday.com ή να γραφτείς στο επόμενο workshop για να μάθεις όλα τα μυστικά της τεχνικής και να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου.

Το σημαντικό, είναι να δώσεις στον εαυτό σου το δικαίωμα και τον χρόνο να μάθει κάτι καινούριο. Μην απογοητευτείς αν κάτι δε σου βγει όπως το θέλεις από την αρχή. Χρειάζεται εξάσκηση και καλή θέληση!

Μην ξεχνάς, ότι αυτές τις ασχολίες, τις κάνουμε για να χαλαρώσουμε και να περάσουμε καλά, και κανένας δε θα μας κρίνει για την προσπάθειά μας. Και πάλι, για ό,τι χρειαστείς, είμαι εδώ!


Kit κεντήματος VALLEY 

Μπορείς να “χρωματίσεις” τα βουνά και τις πεδιάδες με πλακέ βελονιά με 6κλωνη κλωστή και να κάνεις περιγράμματα ανάμεσα από τα χρώματα με 3κλωνη κλωστή με σχιστή.


Kit κεντήματος DUTCH

Μπορείς να κάνεις τα κτίρια με σχιστή βελονιά με 3κλωνη κλωστή, ή με πισωβελονιά τουβλάκι με 6κλωνη κλωστή. Τα παράθυρα μπορείς να τα κάνεις με πλακέ. Αν θέλεις να κάνεις δέντρα όπως εγώ, μπορείς να κάνεις τυχαίες βελονιές με το πράσινο χρώμα, κι ύστερα να βάλεις βελονιές ανάμεσά τους για κλαριά.

Μπορείς επίσης αν θες, να κεντήσεις όλο το φόντο με πλακέ βελονιά. Να, όπως αυτό :


Kit κεντήματος QUEEN BEE

Μπορείς να κεντήσεις το σώμα της μέλισσας με πλακέ βελονιά, με 6κλωνη ολόκληρη κλωστή, κάθετα. Τα ποδαράκια, τις κεραίες και τα φτερά, μπορείς να τα κάνεις με σχιστή.

Κι άλλη ιδέα : Μπορείς να κάνεις ένα από τα επιμέρους σχήματα του σώματός της με κομποβελονιά.


Kit κεντήματος BUDAPEST

Στο συγκεκριμένο σχέδιο, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω video tutorial, εγώ έχω κεντήσει με πλακέ/σατινέ βελονιά όλο το σχέδιο. Όμως μπορούμε να κεντήσουμε κάποιες λεπτομέρειες με πισωβελονιά ή σχιστή. Το συγκεκριμένο σχέδιο, έχει μια δυσκολία στο σημείο που είναι τα γράμματα. Προτείνω λοιπόν, να κεντήσεις πρώτα τα γράμματα (εξωτερικά των γραμμών πάντα) και μετά να γεμίσεις το υπόλοιπο σχήμα.


Kit κεντήματος CACTUS

Στο συγκεκριμένο σχέδιο, εγώ κέντησα το σώμα του φυτού με σχιστή, το γλαστράκι με πισωβελονιά (αλλά μπορείς να το κάνεις και με πλακέ για μεγαλύτερη ευκολία) κι ύστερα έβαλα απλές βελονιές με λευκή κλωστή στο φυτό για τα αγκαθάκια.


Kit κεντήματος FLORES

 

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου σχέδια! Το kit FLORES το έχω κεντήσει όλο με πλακέ/σατινέ, αλλά με 3-κλωνη κλωστή. Δηλαδή χώρισα την κλωστή στα δύο και το κέντησα έτσι, για να είναι πιο όμορφο και λεπτομερές το αποτέλεσμα. Φυσικά εσύ μπορείς να το κεντήσεις με 6κλωνη κλωστή. Το σημαντικό σε αυτό το σχέδιο, είναι να κάνουμε τις πλακέ βελονιές μας οριζόντια σε κάθε μακρόστενο σχήμα. Δηλαδή, για παράδειγμα, το κλωναράκι του λουλουδιού που έχει μακρόστενο σχήμα, το κεντάμε οριζόντια, δηλαδή οι οριζόντιες βελονιές μας να είναι στη μικρή πλευρά του σχήματος.


Kit κεντήματος HOME

Αυτό το σχέδιο, μπορείς να το προσεγγίσεις με ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους. Μπορείς να το κεντήσεις όπως είναι, ή να προσθέσεις τα δικά σου στοιχεία όπως έκανα εγώ. Όπως μπορείς να καταλάβεις, πρόσθεσα το παράθυρο και τα δύο φυτά που κρέμονται. Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις από τα πιο απλά, με πλακέ/σατινέ βελονιά με 3κλωνη κλωστή : Τα φύλλα της μονστέρας, τα φύλλα της αλόης, το παγκάκι και τα μικρά διακοσμητικά στο πάτωμα. Το γλαστράκι της αλόης μπορείς να το κάνεις με σχιστή ή πισωβελονιά για να μοιάζει ακόμα πιο πολύ με καλάθι.


Kit κεντήματος LOVE WINS 

Εδώ, είναι απλά τα πράγματα. Κάνουμε πλακέ/σατινέ βελονιά με 6κλωνη κλωστή, οριζόντια. Η μόνη δυσκολία είναι στο “S” που θα χρειαστεί να στρίψουμε σε μερικά σημεία, με προσοχή, για να ακολουθήσουμε το σχήμα του γράμματος.

Αν θες, μπορείς να δεις και το σχετικό tutoreel που ανέβασα στο Instagram, εδώ : https://www.instagram.com/reel/ChaEInkKcGC/?utm_source=ig_web_copy_link


Kit κεντήματος AVOCADO

Το αβοκάντο είναι απλό σα σχέδιο, αλλά έχει ενδιαφέρον στο να το κεντήσουμε. Αυτό που προτείνω, είναι να το ξεκινήσεις από έξω προς τα μέσα, σα να κάνεις μία σπείρα, με σχιστή ή πλακέ βελονιά. Ξεκινάμε από το πιο σκούρο πράσινο από έξω και κάνουμε 2 σειρές. Συνεχίζουμε με το πιο ανοιχτό για 2 σειρές και μετά δουλεύουμε με το λαχανί μέχρι να φτάσουμε στο κουκούτσι. Το κουκούτσι μπορούμε να το κάνουμε είτε με πλακέ-οριζόντια, είτε με σχιστή/πισωβελονιά σε σπείρα, είτε με κομποβελονιά, αν έχουμε όρεξη.


Kit κεντήματος BANANAS

Αυτό το σχέδιο, είναι από μία φωτογραφία που είχα βγάλει κάποια στιγμή. Μου αρέσει πολύ που το τυπώσαμε σε καρό ύφασμα! Πώς μπορείς να το κεντήσεις;

Εγώ το έχω κάνει όλο με τρικλωνη πλακέ/σατινέ βελονιά. Προσοχή, να κάνεις τις βελονιές σου εξωτερικά από το μαύρο περίγραμμα.


Kit κεντήματος PLANT 

Αυτό το σχέδιο είναι πολύ εύκολο και κατάλληλο για τα πρώτα σου βήματα στο κέντημα.

Προτείνω να εξασκήσεις 2-3 βελονιές σε αυτό. Κάνε τα φύλλα με οριζόντιες πλακέ βελονιές. Το γλαστράκι μπορείς να το κάνεις είτε με πισωβελονιά τουβλάκι οριζόντια, είτε με πλακέ κατακόρυφες βελονιές, είτε ακόμα και με κομποβελονιά σε κάποιο από τα επιμέρους μικρά σχήματα στη γλάστρα.


Kit κεντήματος PORTRAIT

   

Ένα από τα αγαπημένα μου, επίσης! Πώς να διαχειριστείς το πορτραίτο; Εγώ έχω κεντήσει όλο το πορτραίτο με πλακέ βελονιά με 3κλωνη κλωστή. Έκανα στις ενώσεις των χρωμάτων σχιστή με 2κλωνη κλωστή, για να είναι ακόμα πιο όμορφο το αποτέλεσμα.

Το ωραίο με αυτό το σχέδιο είναι ότι μπορούμε να προσθέσουμε τα δικά μας στοιχεία στο φόντο. Εγώ, σχεδίασα με ένα μαρκαδοράκι νερού τα φυτά, και ύστερα τα κέντησα συνδυάζοντας διάφορες βελονιές.


Kit κεντήματος TREE WAVES

 

Αυτό το σχέδιο, μπορεί να φαίνεται περίπλοκο, αλλά μπορείς να το κάνεις με μία μόνο βελονιά : Την πλακέ/σατινέ βελονιά.

Μπορείς να δεις και το reel που ανέβασα στο Instagram, εδώ : https://www.instagram.com/reel/CihcxzQqnwe/?utm_source=ig_web_copy_link


Kit κεντήματος RAINBOW 

Αυτό το kit είναι κατάλληλο για τα πρώτα σου βήματα στο κέντημα, είτε είσαι παιδί είτε είσαι ενήλικας! Ναι, είναι κατάλληλο και για παιδιά!

Ακόμα κι αν έχεις εμπειρία, μπορείς να το κεντήσεις γρήγορα για να διακοσμήσεις ένα χώρο του σπιτιού σου ή να το χαρίσεις σε κάποιον που γιορτάζει, ή απλώς για να του πεις ότι είναι το ουράνιο τόξο σου!

Το kit κεντήματος RAINBOW μπορεί να κεντηθεί με 2 τρόπους :

Α) Μπορείς να κεντήσεις με σχιστή πάνω στις γραμμές

Β) Μπορείς να κάνεις κάθετες πλακέ βελονιές ανάμεσα από τις γραμμές

Αν θες, μπορείς να δεις και το σχετικό tutoreel που ανέβασα στο Instagram, εδώ : https://www.instagram.com/reel/CirfNn2s2KR/?utm_source=ig_web_copy_link


Kit κεντήματος LOVE 

Αυτό το kit είναι κατάλληλο για τα πρώτα σου βήματα στο κέντημα, είτε είσαι παιδί είτε είσαι ενήλικας! Ναι, είναι κατάλληλο και για παιδιά!

Ακόμα κι αν έχεις εμπειρία, μπορείς να το κεντήσεις γρήγορα για να διακοσμήσεις ένα χώρο του σπιτιού σου ή να το χαρίσεις σε κάποιον που γιορτάζει, ή απλώς για να του εκφράσεις την αγάπη σου!

Μπορείς να το κεντήσεις πολύ εύκολα, κάνοντας μια απλή σχιστή πάνω στη γραμμή.

Αν θες, μπορείς να δεις και το σχετικό tutoreel που ανέβασα στο Instagram, εδώ : https://www.instagram.com/reel/Chwm8uipVli/?utm_source=ig_web_copy_link


Kit κεντήματος FELICE 

Μπορείς να κεντήσεις αυτήν τη χαριτωμένη γάτα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Με σχιστή για ένα πιο λεπτομερές αποτέλεσμα που θα θυμίζει το τρίχωμά της.

Εγώ το κέντησα με πλακέ βελονιά, με 3κλωνη κλωστή. Ξεκίνησα από τα μικρά σχήματα (μπλε σκούρο) και ύστερα έκανα το γαλάζιο.