Για να βρίσκεσαι εδώ, λογικά έχεις στα χέρια σου ένα από τα kits κεντήματος του A Shiny Day κι είσαι έτοιμ@ να ξεκινήσεις να…ζωγραφίζεις με βελόνα και κλωστή!

Παρακάτω, θα βρεις χρήσιμες οδηγίες που θα σε βοηθήσουν να εξασκηθείς μόν@ σου στο κέντημα, ώστε να φτιάξεις το δικό σου διακοσμητικό εργόχειρο για το σπίτι. Για να μάθεις ακόμα περισσότερα μυστικά για το κέντημα, να κατανοήσεις πλήρως την τεχνική και να εξελίξεις τις δεξιότητές σου, δεν έχεις παρά να λάβεις μέρος στο επόμενο (διαδικτυακό ή δια ζώσης) σεμινάριο κεντήματος του A Shiny Day. Μείνε συντονισμέν@ στην παρέα μας και εγγράψου στο newsletter για να το μάθεις πρώτ@.

Συμβουλή : Πριν ξεκινήσεις το κέντημα, ρίξε μια ματιά στις οδηγίες που βρίσκονται σε αυτήν τη σελίδα για να είσαι προετοιμασμέν@ για τα επόμενα βήματα.

Τι λες; Ξεκινάμε το κέντημα; 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τελαρώσουμε το ύφασμα που θα κεντήσουμε.

Ίσως το kit που έχεις στα χέρια σου να είναι ήδη τελαρωμένο, όμως πρέπει να βεβαιωθείς ότι είναι καλά κεντραρισμένο και πολύ καλά τεντωμένο. Το παρακάτω video με οδηγίες θα σε βοηθήσει να το κάνεις σωστά :


Ύστερα, επιλέγουμε με τι κλωστές θα κεντήσουμε. Για ένα πιο λεπτομερές αποτέλεσμα, μπορούμε να χωρίσουμε την κλωστή στα 2. Οι μουλινέ κλωστές που έχεις στα χέρια σου είναι εξάκλωνες, αποτελούνται δηλαδή από 6 επιμέρους κλωστές. Αν κόψεις το κομμάτι που χρειάζεσαι και το χωρίσεις προσεκτικά στα 2, τότε θα μπορείς να δουλεύεις με λεπτότερη κλωστή κι έτσι και το κέντημά σου θα είναι πιο κομψό. Το αν θα χωρίσεις την κλωστή ή όχι, εξαρτάται από το κάθε σχέδιο, αλλά και από το πώς θες εσύ να είναι το τελικό αποτέλεσμα. Το παρακάτω video με οδηγίες θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι εννοώ :


Και τώρα, το καλύτερο. Ξεκινάμε το κέντημα! Στο παρακάτω video, μπορείς να μάθεις τις βασικές βελονιές. Μπορείς να διαλέξεις εκείνες που σου φαίνονται πιο εύκολες και κατανοητές και να τις εξασκήσεις, εφαρμόζοντάς τις στο εργόχειρό σου.

Σημαντικές σημειώσεις από τη δασκάλα σου (εμένα δηλαδή) : 

    • Κάνουμε τις βελονιές μας εξωτερικά του σχεδίου. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, θυμάσαι που στο σχολείο μαθαίναμε να ζωγραφίζουμε μέσα από τις γραμμές; Εδώ ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Θέλουμε η βελόνα μας να τρυπάει το ύφασμα ακριβώς έξω από τη γραμμή του σχεδίου. Με αυτον τον τρόπο, καλύπτουμε το τυπωμένο σχέδιο και το εργόχειρό μας θα βγει πανέμορφο!
    • Αν στο σχέδιό μας, υπάρχουν 2 χρώματα που θα κεντηθούν δίπλα δίπλα, θέλουμε η κάθε βελονιά του ενός χρώματος να ξεκινάει εκεί που τελείωσε η άλλη. Με απλά λόγια, τα χρώματα, πρέπει να είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, για να μην αφήνουμε κενά.
    • Αν θέλουμε, μπορούμε στις ενώσεις των χρωμάτων να κάνουμε περίγραμμα με σχιστή βελονιά, με τρίκλωνη κλωστή.
    • Είναι πολύ σημαντικό το ύφασμά μας να είναι καλά τεντωμένο, μην το ξεχνάς αυτό.
    • Κάνουμε σταθερές και σφιχτές βελονιές, αλλά όχι τόσο ώστε να τραβάμε και να παραμορφώνουμε το ύφασμα.

Παρακάτω, θα βρεις κάποιες ακόμα σημειώσεις για το κάθε kit του A Shiny Day. 

Όταν ολοκληρώσεις το εργόχειρό σου, θα χαρώ πάρα μα πάρα πολύ να το δω. Μη διστάσεις να μοιραστείς την πρόοδό σου με την κοινότητα του A Shiny Day στο Instagram ή να μου στείλεις στο info@ashinyday.com 🙂

Αντιμετώπισες κάποια δυσκολία; 

Μπορείς πάντα να μου στείλεις στο info@ashinyday.com. Κι αν σου άρεσε η ενασχόληση με το κέντημα και θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα, μπορείς να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου και σε ένα άλλο σχέδιο από το ashinyday.com ή να γραφτείς στο επόμενο workshop για να μάθεις όλα τα μυστικά της τεχνικής και να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου.

Το σημαντικό, είναι να δώσεις στον εαυτό σου το δικαίωμα και τον χρόνο να μάθει κάτι καινούριο. Μην απογοητευτείς αν κάτι δε σου βγει όπως το θέλεις από την αρχή. Χρειάζεται εξάσκηση και καλή θέληση!

Μην ξεχνάς, ότι αυτές τις ασχολίες, τις κάνουμε για να χαλαρώσουμε και να περάσουμε καλά, και κανένας δε θα μας κρίνει για την προσπάθειά μας. Και πάλι, για ό,τι χρειαστείς, είμαι εδώ!


Kit κεντήματος VALLEY 

Μπορείς να “χρωματίσεις” τα βουνά και τις πεδιάδες με πλακέ βελονιά με 6κλωνη κλωστή και να κάνεις περιγράμματα ανάμεσα από τα χρώματα με 3κλωνη κλωστή με σχιστή.


 

Kit κεντήματος DUTCH

Μπορείς να κάνεις τα κτίρια με σχιστή βελονιά με 3κλωνη κλωστή, ή με πισωβελονιά τουβλάκι με 6κλωνη κλωστή. Τα παράθυρα μπορείς να τα κάνεις με πλακέ. Αν θέλεις να κάνεις δέντρα όπως εγώ, μπορείς να κάνεις τυχαίες βελονιές με το πράσινο χρώμα, κι ύστερα να βάλεις βελονιές ανάμεσά τους για κλαριά.

Μπορείς επίσης αν θες, να κεντήσεις όλο το φόντο με πλακέ βελονιά. Να, όπως αυτό :


Σε ευχαριστώ πολύ που στηρίζεις το A Shiny Day! Καλές δημιουργίες!